800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Een opstalverzekering branddekking: hoe zit dit eigenlijk?

Brand in uw woning is een verschrikkelijke gebeurtenis. U hoopt natuurlijk dat u dit nooit overkomt. Wel is het in alle gevallen belangrijk om hier goed voor verzekerd te zijn, mocht het u toch overkomen. Als uw volledige woning afbrandt, heeft u snel vervangend onderkomen nodig, totdat uw  eigen woning weer hersteld is. Dit brengt veel kosten met zich mee. Een opstalverzekering met branddekking is onder andere in dat kader erg handig. In dit artikel van Alpina leest u over de opstalverzekering branddekking en wat u verzekert met deze dekking.

Is een opstalverzekering met branddekking voor de woning verplicht?

Wettelijk is het niet verplicht branddekking bij uw opstalverzekering te hebben, maar u doet er wel verstandig aan om dit pakket af te sluiten. Een opstalverzekering dekt schade die aan uw huis ontstaat. Alle onroerende zaken (zaken die met de grond verenigd zijn) vallen onder deze verzekering.

De branddekking is onderdeel van de opstalverzekering. De meeste verzekeraars vergoeden niet alleen de schade die ontstaat door de brand zelf, maar ook de blus- en waterschade die ontstaat na het blussen van de brand. Ook de roetschade wordt meestal vergoed door uw verzekeraar. U doet er verstandig aan eerst de polisvoorwaarden van de verzekeraar te bekijken om erachter te komen wat uw verzekeraar precies dekt.

Opstalverzekering branddekking

Voor welke waarde is uw huis verzekerd bij een opstalverzekering branddekking?

Als uw huis volledig vergaat door de brand, vergoeden de meeste verzekeraars de kosten van het herbouwen van de woning. Dit wordt de herbouwwaarde genoemd. Verzekeraars stellen deze waarde vast door de herbouwwaardemeter. Het is verstandig om elke vijf jaar de herbouwwaarde opnieuw te laten berekenen: verzekeraars geven namelijk vijf jaar garantie op deze waarden. Mocht u in de tussentijd een uitbouw hebben laten plaatsen, dan verandert de waarde van uw woning. Ook het verzekerde bedrag verandert hierdoor. Om niet onder- of over verzekerd te zijn, stelt u deze waarde steeds vast.

Hoe claim ik brandschade bij de verzekeraar met een opstalverzekering branddekking?

Als u brand heeft gehad in uw woning is het allereerst belangrijk dit zo snel mogelijk bij uw verzekeraar te melden. Bij het afsluiten van uw opstalverzekering heeft u een schadeformulier gekregen, (of deze is online vindbaar) waar u de schade op kunt melden. Het is van belang om bij het invullen van het schadeformulier alle schade zo nauwkeurig mogelijk op te geven. Dit helpt u en de verzekeraar in het proces om te bepalen hoeveel schade er is ontstaan door de brand en de bluswerkzaamheden. De kosten die u maakt omdat u niet in uw eigen woning kunt verblijven, kunt u eveneens bij uw verzekeraar claimen.

Opstalverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat als de brand bij de buren is overgeslagen naar uw woning?

In het geval van een overslaande brand, kunt u de schade verhalen op uw verzekeraar. In dit geval is het invullen en opsturen van een nauwkeurig beschreven schadeformulier van belang. Mocht het achteraf nodig zijn; dan zal uw verzekeraar de schade verhalen op de verzekeraar van de buren bij wie de brand is ontstaan.

Sluit uw opstalverzekering af via Alpina: eenvoudig en betaalbaar

Overweegt u een opstalverzekering met branddekking af te sluiten? Sluit deze dan nu nog af via Alpina! Wij hebben de juiste dekking voor iedere situatie, met passende premies. Heeft u nog twijfels of vragen over onze opstalverzekering? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij staan maar al te graag voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Bereken online de premie voor uw opstalverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op