Valt lekkage onder de dekking van de opstalverzekering?

Een opstalverzekering sluit u af om uw huis te beschermen tegen dreigende gevaren. Een opstalverzekering biedt ook dekking voor schade die veroorzaakt wordt door een lekkage, behalve als het om een lekkage gaat die u had kunnen voorkomen.

Opstalverzekering vergelijken? Bereken uw premie!

Is daklekkage verzekerd op een opstalverzekering?

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, is daklekkage verzekerd.

Ondanks het feit dat daklekkage verzekerd is, is het belangrijk dat u maatregelen treft om de (water)schade te beperken. Het direct aanpakken van de oorzaak (waar komt het water vandaan) en het in veiligheid brengen van uw spullen. Daarnaast doet u er goed aan om de schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar te melden en om ervoor te zorgen dat u het juiste bedrag vergoed krijgt, is het handig om foto’s of filmpjes van de schade te maken.

De eventuele reparatiekosten aan het dak of de dakgoot worden door een opstalverzekering niet vergoed.

Lekkage door de douche

In de helft van de gevallen wordt lekkage veroorzaakt doordat de kitnaden in de douche niet meer waterdicht zijn. Het is dus belangrijk om uw kitnaden regelmatig te controleren en bij te werken, vooral omdat schade door achterstallig onderhoud niet verzekerd is. U kunt deze vorm van lekkage herkennen doordat er druppels aan het plafond hangen nadat iemand heeft gedoucht, en dit niet erger wordt wanneer u het water van de douchekop rechtstreeks door de afvoer laat stromen. Wanneer de lekkage wel erger wordt, dan is uw afvoerleiding stuk.

Wanneer u constant last heeft van lekkage van de douche, dus niet alleen na het douchen, dan is waarschijnlijk uw aanvoerleiding stuk. Bij een kapotte aan- of afvoerleiding is het noodzakelijk om direct de hoofdkraan dicht te draaien en een loodgieter te bellen. Schade door een kapotte aan- of afvoerleiding zal worden gedekt door uw inboedel– of opstalverzekering.

Lekkage door het dak

Wanneer er een dak boven de lekkage zit, dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de lekkage. Lekkage komt vooral veel voor bij platte daken. Door het proces van vorst en dooi ontstaan er scheurtjes in de dakbedekking, waardoor water naar binnen kan lopen. Een andere veel voorkomende oorzaak van lekkage bij een (plat)dak is een gebrekkige afvoerleiding. Wanneer deze niet optimaal is, zal het water blijven staan. Bij waterschade door het dak is het dus belangrijk om te kijken of uw afvoerleidingen of goot niet gestremd is. Andere grote oorzaken van lekkage zijn gaten in het daklood en verschillende mankementen aan de schoorsteen.

Geen opstalverzekering. Dekt de inboedelverzekering waterschade?

Heeft u geen opstalverzekering is het nog mogelijk dat de inboedelverzekering waterschade kan vergoeden. Lees daarvoor ons artikel: Waterschade en een inboedelverzekering.

Lekkage in huis verzekering

Heeft u lekkage in huis? Verzekeringsmaatschappijen kunnen nogal verschillen wat betreft dekking in geval van lekkage. Het is verstandig om de voorwaarden van verschillende opstalverzekeringen goed te vergelijken. Wilt u weten waarvoor uw opstalverzekering dekking biedt in geval van lekkage? Controleer dan de polisvoorwaarden.

Lekkage in huis kan voor veel overlast en (onvoorziene) kosten zorgen. Wanneer u de lekkage pas na dagen (of weken) constateert, bijvoorbeeld na een vakantie, kan de lekkage al voor veel water in huis hebben gezorgd. Als u water in huis ontdekt, is het verstandig om direct de waterleiding af te sluiten, door de hoofdkraan dicht te draaien. Deze kraan zit op de plek waar de waterleiding uw huis binnenkomt, meestal in de meterkast of in de kelder.

Bent u via Alpina verzekerd? U kunt uw schade online melden of telefonisch contact met ons opnemen.

Weten wat nog meer gedekt is op een opstalverzekering? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Vergelijk de premie voor een opstalverzekering

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 25-05-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op