800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is precies de dekking van een opstalverzekering?

Bij het oriënteren op opstalverzekeringen zult u merken dat er verschillende dekkingen mogelijk zijn. De dekking bepaalt wat u krijgt uitgekeerd bij schade, dus is een belangrijk gegeven. Ook bij het maken van een keuze is de exacte dekking belangrijk: alleen dan kunt u de dekking kiezen die bij u past en aansluit bij uw wensen.

Inboedelverzekering

Wat is een opstalverzekering precies?

Een opstalverzekering (oftewel een woonverzekering of woonhuisverzekering) verzekert uw onroerend goed. De aard- en nagelvaste zaken van uw woning. Deze verzekering is niet verplicht vanuit de wet, maar de bank zal deze wel verplicht stellen wanneer u geld heeft geleend om uw huis aan te kopen.

Opstalverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat dekt de opstalverzekering?

Voor de opstal zijn er vier dekkingen die u vaak zult tegenkomen, namelijk:
– de branddekking
– de uitgebreide gevarendekking (wordt vaak afgekort tot UGV)
– de uitgebreide gevarendekking plus (UGV+)
– de allriskdekking (vaak meest uitgebreid genoemd)

Via Alpina (een ook de meeste andere tussenpersonen) zijn de branddekking en de UGV-dekking niet af te sluiten. Simpelweg omdat wij niet willen dat u bij schade voor verrassingen komt te staan.

Bij de UGV+-dekking is er dekking voor alle voorvallen, die genoemd worden in de poliswaarden. Bij de allriskdekking zijn alle schadegevallen gedekt, tenzij ze in de voorwaarden worden uitgesloten. Hier kunnen grote verschillen in zitten.

Het is dus belangrijk om de polisvoorwaarden goed te bekijken, omdat de exacte dekking per verzekeraar kan verschillen. De meest voorkomende schades (zoals ontploffing, brand, blikseminslag, omvallende bomen) zijn zowel onder de UGV+ als de allriskdekking verzekerd.

Vaak zijn kosten om verdere schade te voorkomen ook gedekt en ook de kosten om schade op te ruimen. Vaak worden deze tot een maximaal bedrag vergoed.

Wat dekt de opstalverzekering niet?

De verzekeraar benoemt altijd in de polisvoorwaarden wat er niet verzekerd is. Voorbeelden hiervan zijn schades als gevolg van een (natuur)ramp/catastrofe of als gevolg van opzet of roekeloosheid van de verzekeringnemer. De ruiten van de woning zijn vaak niet standaard meeverzekerd, maar wel apart te verzekeren. Het is mogelijk om een glasverzekering af te sluiten als aanvullende dekking of als uitbreiding binnen uw opstalverzekering.

Hoe zorg ik ervoor dat ik passend verzekerd ben?

Er is sprake van onderverzekering wanneer  de werkelijke herbouwwaarde van uw woning hoger is, dan de waarde die u heeft verzekerd. Dit kan problemen opleveren bij schade.

Bij veel verzekeraars kunt u zich verzekeren tegen onderverzekering. Vaak moet u dan de herbouwwaardemeter invullen op van tevoren vastgestelde momenten. Deze momenten kunnen per verzekeraar verschillen.

Lees ook:

Bereken direct de premie van uw inboedelverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op