800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
opstalverzekering rieten dak

Opstalverzekering voor je rieten dak berekenen en afsluiten

Een rieten dak geeft een huis een charmante uitstraling maar heeft een verhoogd risico op brand. Gelukkig is het mogelijk een opstalverzekering af te sluiten waarmee deze risico’s gedekt zijn.

Hoge pakketkorting mogelijk

Goede dekking.

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod.

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts.

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

De dekking van je opstalverzekering

We kijken goed naar je woning, vergelijken een groot aantal verzekeringen en helpen je met het kiezen van een passende dekking.

Basic

 • Brandschade
 • Inbraak en vandalisme
 • Schade door slechte weersomstandigheden
 • Schade door plotseling onvoorziene gebeurtenissen

Allrisk

 • Brandschade
 • Inbraak en vandalisme
 • Schade door slechte weersomstandigheden
 • Schade door plotseling onvoorziene gebeurtenissen

Alles over de opstalverzekering voor een woning met rieten dak

Een rieten dak geeft een huis een charmante uitstraling en wordt steeds populairder. Wel kleven er risico’s aan het hebben van een rieten dak. Deze risico’s zijn groter dan wanneer je een dak met dakpannen hebt. Denk aan het verhoogde risico op brand, of het verhoogde risico op stormschade. Gelukkig is het mogelijk een verzekering af te sluiten voor je huis met rieten dak waarmee deze risico’s gedekt zijn. Deze verzekering heet een opstalverzekering.

Waarom is een opstalverzekering voor een woning met rieten dak belangrijk?

Een verzekering voor je huis met rieten dak is belangrijk. Het risico op omvangrijke schade (bijvoorbeeld door brand) is veel groter. Een goede opstalverzekering kan je vele duizenden euro’s schelen.

Het is altijd verstandig om de eerder genoemde voorzorgsmaatregelen te nemen bij het afsluiten van een goed dekkende verzekering. Op deze manier kun je van je charmante dak genieten zonder zorgen te hebben over eventuele risico’s.

De beste opstalverzekering voor je rieten dak

Welke opstalverzekering sluit je af voor je huis met rieten dak? Het is altijd goed om de voorwaarden van verschillende verzekeraars tegen elkaar af te wegen.

En let op: een lage premie is niet altijd de beste keuze. Zeker met een rieten dak, is het risico op omvangrijke schade groot. Een hogere premie is inherent aan deze situatie.

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie hangt af van de verzekering die je afsluit. Ook de eisen die de verzekeraar stelt en de vragenlijst die je vooraf krijgt, zijn van invloed op de hoogte van je premie. Buiten dat zijn je woonplaats, de waarde van je huis met rieten dak en je woonsituatie van invloed op de premie.

Sluit jouw opstalverzekering rieten dak af via Alpina

Wil je een opstalverzekering rieten dak afsluiten? Dan ben je bij Alpina aan het juiste adres. Bij Alpina krijg je altijd de meest complete verzekering voor de juiste prijs.

Heb je vragen over het afsluiten van een verzekering? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Wat zijn de kosten voor een opstalverzekering voor een rieten dak?

De kosten van de verzekering zijn net als de premie afhankelijk van de verschillende factoren, zoals hiervoor genoemd.

Echter zijn er wel verschillende manieren om de kosten van de verzekering te verlagen, bijvoorbeeld door:

Een goedgekeurde brandblusser in huis te hebben

Goed de rieten kap te onderhouden, zorg dat de storm- en waterschade minimaal is

Brandmelders op het alarmsysteem aan te sluiten

De opstal- en inboedelverzekering bij één verzekeraar afsluiten

Ook hangt de premie af van het type verzekering dat je afsluit. Er zijn doorgaans 4 soorten dekkingen:

 • De branddekking;
 • De uitgebreide gevarendekking;
 • De uitgebreide gevarendekking plus;
 • De allrisk dekking.
Afhankelijk van de dekking die je kiest, kun je rekenen op verschillende soorten premies. De allrisk dekking is de meest uitgebreide dekking.

Veelgestelde vragen over rieten dak verzekeren

Hoe rieten dak verzekeren

Het verzekeren van een rieten dak kan soms problemen opleveren. Een rieten dak geeft veel sfeer aan je woning, maar brengt ook extra risico met zich mee. Daarom zijn verzekeraars wat terughoudender als het gaat om het verzekeren van een rieten dak. Dat betekent niet dat je jouw woning met rieten dak niet kunt verzekeren! Op Alpina.nl kun je altijd een opstalverzekering afsluiten. Met onze online vergelijkingstool kun je bovendien verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Wat zijn de kosten van rieten dak laten verzekeren

De kosten van een opstalverzekering rieten dak zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het soort rieten dak dat je hebt, je woonplaats en woonsituatie. Daarnaast ligt het eraan welke dekking je kiest voor de opstalverzekering. Aan de hand van deze factoren berekent de verzekeraar de hoogte van de premie. De kosten zullen wel hoger uit vallen dan wanneer je een woning met een standaard dak hebt. Aan een rieten dak zijn een aantal extra risico’s verbonden.

Waarom duurder?

Een opstalverzekering rieten dak is duurder, omdat het risico voor de verzekeraar hoger is. De kans op bijvoorbeeld brand is nou eenmaal een stuk groter met een rieten dak dan met bijvoorbeeld dakpannen. Daarom rekenen verzekeraars een hogere premie voor een opstalverzekering rieten dak. Bij verzekeringen geldt altijd: hoe hoger het risico, hoe de premie.

Rieten dak brand

Bij een woning met rieten dak is het risico op brand groter dan bij een andere woning, Riet is nou eenmaal brandbaarder dan steen. Toch betekent dat niet dat een woning met rieten dak brandgevaarlijk is. Rietdekkers hebben manieren om een rieten dak brandveiliger te maken. Natuurlijk is het altijd prettig om goed verzekerd te zijn als er toch onverhoopt brand ontstaat. Daarom kun je een opstalverzekering met branddekking afsluiten.

Rieten dak lekkage

Tegenwoordig komen er steeds vaker stormen voor in Nederland. Vaak gaan die gepaard met hele hard wind en flink wat neerslag. Hierdoor komt een lekkage van een rieten dak steeds vaker voor. Bovendien gaan rieten daken minder lang mee dan andere soorten, en daarom kunnen er na zo’n 25 jaar problemen ontstaan. Gelukkig is schade door wateroverlast en slechte weersomstandigheden meeverzekerd als je een opstalverzekering afsluit.

Rieten dak soorten

Er zijn twee soorten rieten dak: een traditioneel rieten dak en een gesloten rieten dak. Die laatste wordt ook wel een schroefdak genoemd. Bij een traditioneel dak wordt het riet op zogeheten rietlatten gebonden. Bij een gesloten dak of schroefdak komt het riet op een dichte ondergrond, zoals bijvoorbeeld isolatieplaten of multiplex. Allebei de soorten rieten dak hebben voor- en nadelen. Een gesloten rieten dak is brandveiliger en beter geïsoleerd. Bij het afsluiten van een opstalverzekering geef je aan wat voor soort rieten dak je hebt.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.2
Op basis van 3343 beoordelingen 92% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“We brengen transparantie in de verzekeringsmarkt en pluizen de kleine lettertjes voor je uit zodat je verzekerd bent van een goede verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert verzekeringen

Al jaren expert schade verzekering

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op