Valt blikseminslag onder een opstalverzekering?
Een opstalverzekering sluit u af om uw huis te beschermen tegen dreigende gevaren. Welke schade valt er wel en welke schade valt er niet onder de dekking van uw opstalverzekering?
Bij schade door blikseminslag wordt er onderscheid gemaakt in directe of indirecte blikseminslag.
Directe blikseminslag
Bij directe blikseminslag slaat de bliksem in op uw eigen woning. Bij huizen in open gebieden komt dit vooral voor. Het kan zijn dat zo’n blikseminslag brand veroorzaakt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Soms blijft het bij een scheur in de wand of een zwartgeblakerde muur. Deze schades worden vergoed door de opstalverzekering.
Indirecte blikseminslag
Wanneer de bliksem bij een woning of pand in de omgeving van uw huis inslaat, kan dit schade aan uw elektrische apparaten veroorzaken. Bliksem die inslaat, zorgt voor een piek in het stroomnetwerk. Via leidingen en kabels in de grond kan deze hoge spanning ook uw huis binnenkomen. De plotselinge hoge spanning kan te veel zijn voor de daarop aangesloten apparatuur, waardoor het kapot gaat. In deze gevallen spreekt men van indirecte blikseminslag.
Veel verzekeraars noemen de schade door indirecte blikseminslag inductieschade. De apparaten vertonen veel mankementen of werken helemaal niet meer. Vaak zijn er nauwelijks of geen sporen van blikseminslag te zien. Hierdoor is het voor een verzekeraar moeilijk vast te stellen of de apparatuur door blikseminslag kapot is gegaan.
Blikseminslag voorkomen
Om schade door blikseminslag te voorkomen, kunt u onderstaande tips opvolgen:
- Haal stekkers van elektrische apparaten uit de stopcontacten en schakel de hoofdschakelaar uit. Denk hierbij ook aan de internet- en tv-kabels.
- Vooral bij vrijstaande woningen is het slim om een bliksemafleider op het huis te (laten) plaatsen.
- Zorg voor een goede overspanningsbeveiliging. Zo kunt u beschadiging aan uw elektrische apparaten voorkomen.
Overige schades
Onweer gaat vaak gepaard met hevige regenval en ook kan het heel hard gaan waaien of zelfs stormen. Het kan zijn dat er hierdoor ook stormschade aan hun huis ontstaat.
Stormschade is natuurlijk al vervelend genoeg. U wilt het liefst dat de schade die door de storm is ontstaan zo snel mogelijk wordt hersteld. Bij een opstalverzekering betaalt u bij stormschade eigen risico, voordat u schade vergoed krijgt. Meestal staat dit bedrag op €150,-. U kunt het bedrag zelf verhogen of verlagen.
In de voorwaarden van uw opstalverzekering vindt u precies welke schades u bij een blikseminslag vergoed krijgt.
Bent u via Alpina verzekerd? U kunt uw schade online melden of telefonisch contact met ons opnemen.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00