800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is een scooter framenummer?

Het framenummer van een scooter staat ook wel bekend als het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) of chassisnummer. Dit nummer wordt door de fabrikant op de scooter aangebracht, om het voertuig een unieke identiteit te geven. Aan de hand van het framenummer kan de scooter geïdentificeerd worden. Zo is de scooter te koppelen aan het bijbehorende kenteken en, belangrijker, de eigenaar. Scooters zijn namelijk een populair doelwit voor dieven. Ze verwijderen het framenummer, zodat ze de scooter gemakkelijk kunnen verkopen.

Ben je van plan een scooter te kopen? Controleer dan altijd goed het framenummer. Als je op een scooter zonder framenummer rijdt en wordt aangehouden door de politie zullen zij er altijd vanuit gaan dat de scooter is gestolen. Je wordt dan verdacht van heling. De scooter wordt in beslag genomen en je kunt zelf als verdachte worden meegenomen naar het politiebureau. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Hier lees je waar het nummer kan zitten op de scooter en hoe je deze kunt controleren.

Scooterverzekering afsluiten? Bereken de premie!

framenummer scooter

Waar zit het framenummer bij een scooter?

We kunnen je niet precies vertellen waar het framenummer op jouw scooter zit. Het verschilt namelijk per type scooter waar deze is geplaatst. Het zit echter vrijwel altijd in het frame geslagen. Het kan ook een op het frame gemonteerd plaatje zitten. Kijk eens onder het zadel of de buddyseat van jouw scooter. Daarnaast staat het nummer ook altijd in de papieren van de scooter. Koop je een tweedehands scooter? Controleer dan altijd even of het nummer in de papieren overeenkomt met het nummer op de scooter.

Scooterverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Framenummer van je scooter opvragen

Kun je het framenummer nergens vinden op de scooter? Dan kun je contact opnemen met de fabrikant van de scooter. Zij kunnen je vertellen waar het framenummer precies zit bij het type scooter dat je hebt. Je kunt ook een RDW kentekencheck  doen om te zien waar het nummer precies op jouw scooter zit ingeslagen. Dit doe je door het kenteken van jouw scooter in te voeren. Bij ‘Plaats chassisnummer’ staat waar je dit nummer op jouw voertuig kunt vinden. Ook jouw dealer of importeur kan je dit vertellen.

Framenummer scooter checken

Aan de hand van het framenummer kun je checken of de scooter is gestolen. Heling is het afnemen, verkopen of verhandelen van iets dat iemand anders door een misdrijf heeft verkregen. Meestal gaat het hierbij om gestolen goederen. Wist je dat jij ook strafbaar bent als je gestolen spullen koopt, terwijl je had kunnen bedenken dat deze gestolen zijn? Controleer daarom altijd of de scooter die je op het oog hebt, staat geregistreerd als gestolen voertuig.

Je kunt het framenummer natrekken op www.stopheling.nl of in de stopheling app. Als je een scooter koopt, kun je het kenteken van de bromfiets ook invoeren op de website van de RDW. Zo zie je welk framenummer bij de scooter hoort. Komen de scooter specificaties en het framenummer niet overeen? Meld dit dan bij de politie, de scooter is dan waarschijnlijk gestolen.

Bereken online de premie voor jouw scooterverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op