800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

CVO verklaring: wat houdt het in?

In 1996 werd de Europese typegoedkeuring voor het eerst geïntroduceerd. Een typegoedkeuring geeft aan dat een voertuig voldoet aan de richtlijnen die de EU heeft opgesteld op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid en milieu (euroklasse). Wanneer een voertuig voldoet aan alle criteria, mag het worden geregistreerd en daarna gebruik maken van het Europese wegennet.

Zodra een voertuig wordt geëxporteerd en in het land van bestemming een kenteken wordt aangevraagd, vragen de toelatingsautoriteiten om een verklaring typegoedkeuringsgegevens (ook wel CVO of COC genoemd) te overhandigen. Bij veel voertuigen is dit document niet aanwezig en bovendien is de aanschaf hiervan een kostbare zaak.

CVO verklaring

Wat is een CVO verklaring?

CVO staat voor Certificaat van Overeenstemming. Een CVO verklaring is eigenlijk het ‘geboortebewijs’ van een voertuig. Het is het officiële document van de fabrikant met alle typegoedkeuringsgegevens en technische gegevens van de auto. Hiermee kun je aantonen dat jouw auto voldoet aan alle gestelde toelatingseisen. Een CVO verklaring bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De officiële handelsnaam
  • Het chassisnummer
  • De afmetingen van de auto
  • De CO2-uitstoot
  • Het Europees typegoedkeuringsnummer
  • De cilinder- en motorinhoud

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wanneer een CVO verklaring nodig?

Je hebt een CVO verklaring nodig bij het exporteren van een auto met een Nederland kenteken. Een Nederlands kenteken bevat voor veel toelatingsautoriteiten vaak onvoldoende gegevens. Daarom kan het zijn dat er aanvullende informatie nodig is. Met een CVO kun je aantonen dat het voertuig voldoet aan alle richtlijnen. Deze verklaring wordt in elk land bij elke keuring geaccepteerd. Wanneer je een auto wilt exporteren kun je dus het beste een CVO verklaring aanvragen.

Waarom een CVO verklaring?

De EU heeft richtlijnen opgesteld op het gebied van bijvoorbeeld milieu en veiligheid. Elk voertuig dat op het Europese wegennet rijdt, moet dus voldoen aan deze richtlijnen. Met een CVO verklaring kun je aantonen dat jouw voertuig inderdaad aan deze richtlijnen voldoet.

Moet je een CVO verklaring aanvragen?

Met de dienst van VWE kun je dit document makkelijk zelf afdrukken. Het document wordt vertaald in de meest gangbare talen om zo beter tegemoet te komen aan de wensen van het land van import. Voor het aanvragen van een CVO verklaring heb je twee documenten nodig:

  • Een kopie van zowel de voor- als de achterkant van het kentekenbewijs
  • Een kopie van het legitimatiebewijs van de kentekenhouder.

De kosten van een CVO zijn afhankelijk van het model auto en het land van herkomst. Daarom loopt de prijs al snel uiteen tussen de €50 en de €300.  Heb je de verklaring voor een bepaalde datum nodig? Zorg dan dat je het op tijd aanvraagt.

CVO auto documenten nodig?

Als je een auto gaat exporteren, heb je een aantal documenten nodig. Denk aan het bewijs van aankoop, het originele kentekenbewijs en de onderhoudshistorie van de auto. Ook heb je een CVO verklaring nodig. Dit document toont aan dat de auto voldoet aan de eisen die de EU stelt op het gebied van onder andere milieu en veiligheid. Zonder CVO mag de auto niet altijd geregistreerd worden. Je kunt altijd het zekere voor het onzekere nemen en alvast een COV aanvragen. Hiermee kun je jouw auto vaak probleemloos invoeren in het land van bestemming.

Hoe vraag je een CVO aan?

Je kunt een CVO in Nederland aanvragen bij de autofabrikant of de vertegenwoordiger daarvan. Hou er wel rekening mee dat een CVO vaak niet direct binnen is. De levertijd hiervan verschilt namelijk per merk. Ook kun je de Verklaring Typegoedkeuringsgegevens aanvragen bij de VVE Automotive. Hiervoor heb je een kopie van zowel de voor- als achterkant van het kentekenbewijs en een kopie van jouw legitimatiebewijs nodig. In dit geval is de CVO verklaring vaak binnen enkele werkdagen in huis.

CVO verklaring wat is het?

Een CVO verklaring is eigenlijk het geboortebewijs van een auto. Met een Certificaat van Overeenstemming (CVO) kun je aantonen dat de auto voldoet aan de gestelde eisen. Als je auto niet aan de eisen voldoet, mag deze ook niet op de Europese wegen rijden. Wanneer je een auto wilt exporteren, is het dus belangrijk dat je een CVO verklaring aanvraagt. Zo verloopt het exporteren van een voertuig een stuk makkelijker, want een CVO verklaring wordt in elk land bij elke keuring geaccepteerd.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op