Stappenplan: Auto importeren uit Duitsland

Duitsland is de laatste jaren verreweg het populairste land geworden voor het importeren van een auto. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste is er in Duitsland vaak een groter aanbod aan auto’s, die bovendien beter onderhouden en voller uitgevoerd zijn. Zo vindt u in Duitsland misschien een auto die u in Nederland niet kunt kopen. Daarnaast zijn Duitse auto’s vaak een stuk voordeliger in aanschaf dan Nederlandse auto’s. Er moet natuurlijk wel rekening gehouden met de kosten die komen kijken bij het importeren van een auto, Bent u van plan een auto te importeren uit Duitsland? Op Alpina.nl hebben we een handig stappenplan voor u samengesteld!

Stap 2: Auto transporteren van Duitsland naar Nederland

Nadat u de auto in Duitsland heeft aangeschaft, moet u deze naar Nederland transporteren. Dat kan op twee verschillende manieren:

Auto zelf rijden

Kiest u ervoor om de auto zelf naar Nederland te rijden? Dan moet u wel een geldige WA-verzekering hebben voor de auto. Bij de meeste verzekeraars kunt u echter geen WA-verzekering afsluiten voor een auto met een buitenlands kenteken. U kunt wel een tijdelijk kenteken aanvragen voor het importeren van een auto.

Autoambulance

Een andere manier van transporteren is met een autoambulance. Zo hoeft u geen WA-verzekering af te sluiten en niet zelf te rijden. Minder gedoe, maar misschien ook minder leuk. Veel mensen kiezen ervoor om de auto zelf naar Nederland te rijden, omdat ze graag zo snel mogelijk in hun nieuwe auto willen rijden.

Stap 3: Auto laten keuren door de RDW

Een auto uit het buitenland krijgt niet zomaar een Nederlands kenteken. Het voertuig moet eerst gekeurd worden door de RDW, om te zien of  hij aan alle eisen op het gebied van milieu en veiligheid voldoet. U moet de auto daarom laten keuren bij een RDW-keuringsstation. Tijdens het onderzoek controleert de keurmeester of het voertuig in Nederland kan worden toegelaten op de weg. Tevens stelt de keurmeester de gegevens vast voor de aangifte van de BPM.

Stap 4: BPM aangifte doen

De volgende stap is het doen van BPM aangifte. BPM is de belasting die u betaalt voor een personenauto, bestelauto of motor. De Belastingdienst berekent de BPM voor een personenauto aan de hand van de CO2 -uitstoot. Als u in Nederland een nieuwe auto koopt, doet de importeur BPM aangifte voor u. Als u een auto uit Duitsland importeert, moet u echter zelf BPM aangifte doen. U kunt pas BPM aangifte doen als de auto is gekeurd bij een RDW-keuringsstation.

Stap 5: Kentekenplaten monteren

Pas als u BPM aangifte heeft gedaan en de BPM is betaald, krijgt u een Nederlands kenteken van de RDW. Ook krijgt u de bijbehorende kentekencard op uw naam. U hoeft dan alleen nog maar de kentekenplaten te monteren en uw mag met uw geïmporteerde auto de Nederlandse openbare weg op!

Autoverzekering afsluiten? Kijk eens op Alpina.nl!

Zodra uw import auto uit Duitsland klaar is om de Nederlandse wegen op te gaan, heeft u wel een autoverzekering nodig. Na al dat geregel omtrent het importeren wilt u natuurlijk makkelijk en snel een autoverzekering afsluiten. Daar kunnen we u bij helpen! Op Alpina.nl kunt u eenvoudig aanbieders met elkaar vergelijken, om zo de beste autoverzekering te vinden. Heeft u nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op!

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 30-10-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op