800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Hoe hoog is het eigen risico van mijn autoverzekering?

Bij het afsluiten van een autoverzekering zal de term ‘eigen risico‘ zeker voorbij komen. Hoe hoog het eigen risico van uw autoverzekering is, bepaalt u grotendeels zelf. Bij een WA-autoverzekering heeft u bijna nooit een eigen risico, omdat er bij deze verzekeringsvorm geen schade aan uw eigen auto verzekerd is. Bij bepaalde risico’s kan een verzekeraar toch besluiten om een eigen risico te hanteren. Bij de overige dekkingen heeft u meestal wel een eigen risico, maar hoe hoog is dit en waar wordt dat door bepaald?

Wat is het eigen risico bij een autoverzekering?

U kunt ervoor kiezen om een hoger eigen risico te nemen. U betaalt dan minder premie per maand. Zo kunt u al snel tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen op uw autoverzekering. U kunt bij het vergelijken van een autoverzekering letten op de hoogte van het eigen risico in vergelijking met de premie per maand. Het is namelijk wel een groot risico wat u neemt, aangezien u nooit van tevoren kunt voorspellen of u schade aan uw auto zult veroorzaken.

Een hoger eigen risico houdt ook in dat u bij schades een hoger bedrag zelf moet betalen. De rest van het schadebedrag, dat overblijft na aftrek van uw eigen risico, zal uitgekeerd worden door de verzekeraar. Heeft u een schadebedrag van €2500,- en een eigen risico van €300,- dan zal de uitkering van de verzekeraar €2500,- min €300,- (uw eigen risico) = €2200,- zijn.

Let op: Voor ruitschade gelden er vaak andere regels met betrekking tot het eigen risico.

Bij leaseauto’s wordt in het contract opgenomen hoe hoog het eigen risico is. Let bij het afsluiten van zo’n contract dus goed op de regeling bij schade. Hoeveel eigen risico wordt er bij u in rekening gebracht? Het bedrag aan eigen risico bij een schade verschilt per aanbieder.

eigen-risico-autoverzekering

Autoverzekering eigen risico

De hoogte van het eigen risico bepaalt u dus, voor een groot deel, zelf. Wel is het zo dat de meeste verzekeraars met een standaard eigen risico werken. Dit bedrag ligt meestal tussen de €130,- en €150,-. Er zijn zelfs enkele verzekeraars die geen eigen risico hanteren. Daarnaast kunt u het eigen risico soms afkopen. Dan wordt het gehele schadebedrag door de verzekeraar uitgekeerd. U betaalt dan een hogere premie per maand, maar u hoeft dan geen eigen risico te betalen in geval van schade. Doorgaans kan het afkopen van het eigen risico alleen bij autoverzekeringen met een allrisk-dekking.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Alpina

Om ervoor te zorgen dat u niet te veel betaalt voor uw autoverzekering, is het slim om eens in de zoveel tijd de verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Lees ook ons artikel “autoverzekering vergelijken let ook op het eigen risico“. Door autoverzekeringen te vergelijken, komt u erachter welke het beste bij u en bij uw auto past. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u destijds uw nieuwe auto allrisk verzekerd heeft. Voor nieuwe auto’s is dat een zeer geschikte dekking. Naarmate uw auto ouder wordt, kunt u ook kiezen voor een minder ruime dekking. Door over te stappen, kunt u veel geld besparen. Zo loont het niet alleen om premies te vergelijken op basis van het eigen risico, maar ook op de verzekeringsvorm.

Heeft u vragen met betrekking tot uw eigen risico van uw autoverzekering of andere vragen rondom verzekeringen? Kijk bij onze veelgestelde vragen. Hier staan per product de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij of heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! U kunt ons bereiken op werkdagen van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op