800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Is een inwonend kind ook verzekerd?

Een inwonend kind is ook meeverzekerd bij uw autoverzekering en kan dus zonder problemen in uw auto rijden (mits hij of zij een rijbewijs heeft natuurlijk). U hoeft dit niet van te voren bij uw verzekeraar aan te geven als uw kind af en toe in uw auto rijdt. Mocht hij of zij autoschade veroorzaken, valt dit gewoon binnen de dekking van uw autoverzekering. Bij sommige verzekeraars kan er wel een (hoger) eigen risico van toepassing zijn bij bestuurders jonger dan 25 jaar.

Rijdt uw kind regelmatig in de auto, misschien wel vaker dan u zelf? Dan moet u dit wel melden bij uw verzekeraar. Uw kind wordt dan bijgeschreven op de polis als regelmatige bestuurder. De verzekeraar wil dit weten, omdat ze premie en voorwaarden van de verzekering hierop kunnen aanpassen. Omdat een jongere vaak meer premie betaalt, zijn er veel ouders die besluiten te verzwijgen dat hun kind regelmatig in de auto rijdt. Door deze informatie te verzwijgen pleegt u echter verzekeringsfraude en dat kan hele vervelende gevolgen hebben. Vergeet dus niet om een inwonend kind op te geven bij uw autoverzekering als regelmatige bestuurder.

Wanneer moeten inwonende kinderen een eigen autoverzekering afsluiten?

Als eigenaar van een auto bent u wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Dit geldt vanaf het moment dat het kenteken op uw naam staat. Een inwonend kind moet dus een autoverzekering afsluiten, op het moment dat er een kenteken op zijn of haar naam staat. Zijn uw inwonende kinderen onder de 18? Dan mogen ze volgens de wet in Nederland nog geen kenteken op hun naam hebben. Ze zijn op dat moment dus niet verplicht om een eigen autoverzekering af te sluiten. Inwonende kinderen van 17 jaar, met een rijbewijs, hebben andere opties voor het afsluiten van een autoverzekering.

autoverzekering

Mag je een auto verzekeren voor inwonende kinderen?

De premie van een autoverzekering voor jongeren tot 24 jaar is erg hoog. Men probeert een hoge premie soms te voorkomen door de auto op naam van de ouders te zetten en te verzekeren. Als ouder mag je bij de meeste verzekeraars echter geen autoverzekering afsluiten voor je kind. Bij een enkele verzekeraar mag dit wel, maar er zijn dan wel strikte voorwaarden aan verbonden. Zo moet uw kind bij u in huis wonen en moet u doorgeven dat hij of zij het meeste in de auto rijdt. Uw kind bouwt dan echter geen schadevrije jaren op.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Waarom een auto verzekeren voor inwonende kinderen niet verstandig is

Jonge automobilisten betalen vaak een veel hogere premie. Vandaar dat veel ouders een autoverzekering voor hun kind willen afsluiten. Het is echter niet verstandig om een auto voor uw kind te verzekeren op uw eigen naam, omdat uw zoon of dochter dan geen schadevrije jaren opbouwt. Hoe meer schadevrije jaren ze al vroeg opbouwen, hoe lager de premie wordt.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op