800.000+ klanten
14 dagen bedenktijd
98% beveelt ons aan
Bereken premie

Autoverzekering afsluiten als je 17 jaar bent, kan dat?

Tegenwoordig kan je al op je 17e je rijbewijs halen. Dit betekent echter niet dat je zelfstandig in een auto mag rijden. Je krijgt dan een rijbewijs met begeleiderspas. Als minderjarige bestuurder moet je altijd een begeleider bij je hebben. Ben je 17 jaar en wil je een autoverzekering afsluiten? Dat kan nog niet op je eigen naam. Lees hier welke opties er zijn als je als 17-jarige een autoverzekering wilt afsluiten.

Autoverzekering op naam van een begeleider als 17-jarige

Als 17-jarige is het niet toegestaan om een auto op je eigen naam te hebben. In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn om een kenteken op je naam te laten registreren. Zonder kenteken op naam kun je ook geen autoverzekering afsluiten. Daarom is het niet mogelijk om zelfstandig een auto te kopen en er in te rijden als je pas 17 jaar bent. Rondrijden in een onverzekerde auto is ook geen optie. Niet alleen riskeer je fikse boetes van de RDW en de politie, als je schade rijdt in een onverzekerde auto zijn alle kosten voor eigen rekening. Reparatiekosten aan een auto kunnen flink oplopen, laat staan als er letselschade bij komt kijken. In een onverzekerde auto rijden kost je heel wat geld. Geld dat je waarschijnlijk niet wil of kan missen op je 17e.

Kun je dan helemaal niet in een eigen auto rijden? Jawel, gelukkig is er een oplossing. Als je 17 jaar bent kun je een autoverzekering regelen via je begeleider. Vaak is dit een ouder, maar het kan ook een broer of zus of een meerderjarige vriend zijn. De begeleider kan de auto op eigen naam zetten en vervolgens een autoverzekering afsluiten. De polis staat dan dus op naam van de begeleider. Zodra je 18 wordt, kun je de auto op eigen naam overschrijven. De autoverzekering van de begeleider kan worden opgezegd met een kopie van het vrijwaringsbewijs.

Wat gebeurt er als ik schade rij?

Als je 17 jaar bent, moet er dus altijd een begeleider meegaan als je gaat rijden. Die begeleider is echter niet verantwoordelijk als jij schade rijdt in de auto. Aangezien de auto verzekerd is op naam van de begeleider, heeft eventuele schade wel gevolgen voor zijn of haar schadevrije jaren en verzekeringspremie. Het is belangrijk om bij het vergelijken van autoverzekeringen altijd goed de polisvoorwaarden van een verzekeraar te controleren. Niet alle verzekeraars vergoeden schade die veroorzaakt is als een 17-jarige achter het stuur zit. Dan wordt er dus geen geld uitgekeerd bij schade. Kies daarom voor een verzekeraar die dit wel doet, dan kom je nooit voor onaangename verassingen te staan.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op