Autoverzekering afsluiten als je 17 jaar bent, kan dat?
Tegenwoordig kan je al op je 17e je rijbewijs halen. Dit betekent echter niet dat je zelfstandig in een auto mag rijden. Je krijgt dan een rijbewijs met begeleiderspas. Als minderjarige bestuurder moet je altijd een begeleider bij je hebben. Ben je 17 jaar en wil je een autoverzekering afsluiten? Dat kan nog niet op je eigen naam. Lees hier welke opties er zijn als je als 17-jarige een autoverzekering wilt afsluiten.
Autoverzekering op naam van een begeleider als 17-jarige
Als 17-jarige is het niet toegestaan om een auto op je eigen naam te hebben. In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn om een kenteken op je naam te laten registreren. Zonder kenteken op naam kun je ook geen autoverzekering afsluiten. Daarom is het niet mogelijk om zelfstandig een auto te kopen en er in te rijden als je pas 17 jaar bent. Rondrijden in een onverzekerde auto is ook geen optie. Niet alleen riskeer je fikse boetes van de RDW en de politie, als je schade rijdt in een onverzekerde auto zijn alle kosten voor eigen rekening. Reparatiekosten aan een auto kunnen flink oplopen, laat staan als er letselschade bij komt kijken. In een onverzekerde auto rijden kost je heel wat geld. Geld dat je waarschijnlijk niet wil of kan missen op je 17e.
Kun je dan helemaal niet in een eigen auto rijden? Jawel, gelukkig is er een oplossing. Als je 17 jaar bent kun je een autoverzekering regelen via je begeleider. Vaak is dit een ouder, maar het kan ook een broer of zus of een meerderjarige vriend zijn. De begeleider kan de auto op eigen naam zetten en vervolgens een autoverzekering afsluiten. De polis staat dan dus op naam van de begeleider. Zodra je 18 wordt, kun je de auto op eigen naam overschrijven. De autoverzekering van de begeleider kan worden opgezegd met een kopie van het vrijwaringsbewijs.
17 jaar: opties voor het afsluiten van een autoverzekering
Als je 17 jaar bent, zijn er twee opties voor het afsluiten van een autoverzekering:
- Je begeleider sluit de autoverzekering af en schrijft je bij op de polis als regelmatige bestuurder. Op het moment dat je 18 wordt kan je de auto en de verzekering op je eigen naam zetten.
- Je sluit wel zelf de autoverzekering af, maar geeft je begeleider op als regelmatige bestuurder. Zodra je 18 jaar bent, laat je de auto ook op je eigen naam zetten.
De eerste optie is vaak de meest gekozen mogelijkheid. Het is een legale manier om een autoverzekering af te sluiten en zo de periode tot aan je 18e verjaardag te overbruggen.
Wat gebeurt er als ik schade rij?
Als je 17 jaar bent, moet er dus altijd een begeleider meegaan als je gaat rijden. Die begeleider is echter niet verantwoordelijk als jij schade rijdt in de auto. Aangezien de auto verzekerd is op naam van de begeleider, heeft eventuele schade wel gevolgen voor zijn of haar schadevrije jaren en verzekeringspremie. Het is belangrijk om bij het vergelijken van autoverzekeringen altijd goed de polisvoorwaarden van een verzekeraar te controleren. Niet alle verzekeraars vergoeden schade die veroorzaakt is als een 17-jarige achter het stuur zit. Dan wordt er dus geen geld uitgekeerd bij schade. Kies daarom voor een verzekeraar die dit wel doet, dan kom je nooit voor onaangename verassingen te staan.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00