800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Waarom is een autoverzekering duurder voor jonge bestuurders?

Jonge bestuurders tot 24 jaar oud worden voor de autoverzekering door veel verzekeraars ingeschat als een risicogroep. Dus rekenen verzekeraars voor deze bestuurders een hogere premie. Gelukkig rekenen niet alle verzekeraars een torenhoge premie voor jonge bestuurders.

De premie voor de autoverzekering is sterk afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Maar er zijn meer risicofactoren waar verzekeraars op letten. Onder andere ook je postcode en het type auto waarin je rijdt worden hierin meegenomen. Deze factoren vallen bij sommige verzekeraars in het niets vergeleken met de opslag die ze rekenen voor jongeren tot 24 jaar oud. Zelfs jonge bestuurders met meerdere schadevrije jaren moeten diep in de buidel tasten door hun leeftijd.

Waarom is de autoverzekering duurder voor deze groep?

Verzekeraars bepalen hun eigen premiebeleid. En dat blijkt ook duidelijk als je autoverzekeringen vergelijkt. Wist jij dat de duurste autoverzekering soms wel het meervoudige kost van de goedkoopste autoverzekering? Dit geldt zeker ook voor een autoverzekering voor jonge bestuurders. Uit onderzoek blijkt dat ze naar verhouding meer schades aanrichten door roekeloosheid en onervarenheid. Het speelse gedrag in het verkeer levert extra risico’s op voor verzekeraars. Hierdoor is de kans op schade niet alleen groter, vaak gaat het om gemiddeld grote schadeposten.

Autoverzekering duurder jonge bestuurders

Waarom zijn de verschillen zo groot?

Met het premiebeleid van verzekeraars kunnen ze hun portefeuille sturen. De verzekeraars die weinig jonge bestuurders in de boeken willen hebben, passen een hoge opslag toe. Verzekeraars die een lage opslag voor deze groep berekenen, sluiten naar verhouding veel autoverzekeringen af met jonge bestuurders. Het is dus deels te verklaren door het beleid van verzekeraars.

Is hier sprake van leeftijdsdiscriminatie?

Verzekeraars mogen geen onderscheid maken met de leeftijd als reden. Dit mag weer wel als er aantoonbaar een verschil is. Jonge bestuurders richten aantoonbaar gemiddeld meer schades aan, dus is een premieverschil toegestaan.

Auto op naam van de ouders zetten?

Een hogere premie kun je voorkomen door de auto op naam van de ouders te zetten en te verzekeren. Helaas gaat dat niet werken. De premiestelling is afhankelijk van de regelmatige bestuurder. Ouders die zichzelf aanmerken als regelmatige bestuurders, plegen fraude als dat niet klopt. Het gevolg kan zijn dat de verzekeraar de verzekering per direct kan beëindigen en geen schade gaat uitkeren. In de praktijk is dit lastig om aan te tonen, maar het is mogelijk.

Ook bouwen jongeren als ze de auto op naam van de ouders verzekeren geen schadevrije jaren op. Hierdoor blijven jongeren ook op hogere leeftijd naar verhouding veel premie betalen voor de autoverzekering.

Er zijn enkele verzekeraars die zich juist richten op jongeren, maar dat is niet de oplossing. Bij het afsluiten van een verzekering wil je de beste verzekering tegen de laagste premie. Dit krijg je door te vergelijken.

Belangrijk om schadevrije jaren op te bouwen

Voor jonge bestuurders is het belangrijk om schadevrije jaren op te bouwen. Op jonge leeftijd is er vaak alleen genoeg geld voor een oudere auto die WA wordt verzekerd. Op latere leeftijd is er meestal meer geld beschikbaar en worden er duurdere auto’s gekocht. De duurdere auto’s worden WA-cascoverzekerd. In een WA autoverzekering kun je vaak relatief goedkoop waardevolle schadevrije jaren opbouwen. Zodra er een duurdere auto wordt gekocht is er al een hoge korting opgebouwd in de vorm van schadevrije jaren.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op