Wat moet je doen als je het kentekenbewijs kwijt bent of verloren is?

Bent je het kentekenbewijs kwijt of is het verloren? Als je zowel het kentekenbewijs (van wat voor voertuig dan ook) mist, kan je bij het Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een nieuw kenteken of kentekenbewijs aanvragen.

Lees hier alles over het nieuwe kentekenbewijs.

Het centrale RDW telefoonnummer: 0900 – 0739 (€ 0,10 per minuut)

Geen nieuwe kentekenplaten meer bij verlies of diefstal kentekenpapieren.

Als u uw kentekenpapieren kwijtraakt, hoeft u (vanaf 22 september 2008) geen nieuwe kentekenplaten meer aan te schaffen. Andersom geldt hetzelfde: als u door verlies of diefstal uw kentekenplaat kwijt bent, hoeft u geen nieuwe papieren meer aan te vragen.

Tot deze datum moest dat wel. Die procedure kostte voertuigeigenaren onnodig veel geld en bezorgde de RDW extra handelingen. Daarom heeft de RDW geregeld dat het kentekenbewijs en kentekenplaten elk hun eigen duplicaatcode krijgen. Bij vermissing van één van de twee hoeft u alleen nog maar het vermiste product te vervangen.

Duplicaatcode

De duplicaatcode is een cijfertoevoeging die op de kentekenplaat en de kentekenpapieren wordt vermeld. Bij vervanging van het kentekenbewijs kregen deze tot nu toe beide dezelfde duplicaatcode. Deze koppeling is ingevoerd in de strijd tegen het misbruik van gestolen of verloren kentekenplaten en -bewijzen.

Lees hier hoe u een nieuw kentekenbewijs kunt opvragen.
Bron: www.rdw.nl

Voorwaarden voor online aanvraag nieuw kentekenbewijs

U kunt alleen een aanvraag voor een nieuw kentekenbewijs indienen als:

  • Het voertuig op uw naam staat, of als iemand anders het namens u aanvraagt.

Afhandelingstermijn online aanvraag

Aanvraag voor 20.00 uur: RDW verstuurt kentekenbewijs de volgende werkdag.
Aanvraag na 20.00 uur en in het weekend: RDW verstuurt kentekenbewijs binnen 2 werkdagen.
Aanvraag vrijdag na 20.00 uur: RDW verstuurt kentekenbewijs de volgende dinsdag.

Proces aanvragen nieuw kenteken

Kentekencard

Als u niet meer beschikt over het kentekenbewijs, dan moet u bij de RDW een nieuwe kentekencard aanvragen. De RDW stuurt u de nieuwe kentekencard en een nieuwe tenaamstellingscode. De kentekencard heeft dan hetzelfde kenteken maar een ander documentnummer.
De kosten daarvoor bedragen € 34,50 (januari 2023)

Tenaamstellingscode

Als u de kentekencard nog wel heeft maar de tenaamstellingscode niet meer, dan kunt u via de website van de RDW een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
De RDW stuurt de code naar het adres van de geregistreerde eigenaar/houder. De kosten daarvoor bedragen (naar verwachting) € 20,00.

Met spoed een kentekencard aanvragen

Als u niet meer beschikt over het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode maar dezelfde dag nog een vervangend kentekenbewijs, een nieuwe tenaamstellingscode of beiden nodig heeft, kunt u kiezen voor een spoedaanvraag. De kosten van een spoedlevering van een kentekencard met tenaamstellingscode bedragen € 200,00. Overigens wordt er geen geld gerestitueerd als de oude kentekencard en/of code later alsnog wordt teruggevonden.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 18-01-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op