Heb ik voor mijn boot een vaarbewijs nodig?

Heeft u net een boot aangeschaft, bijvoorbeeld een motorboot, zeilboot of roeiboot? Dan vraagt u zich misschien af of u een vaarbewijs nodig heeft om ermee het water op te gaan. Het is natuurlijk belangrijk dat u over voldoende basiskennis van de relevante wetten, reglementen en te nemen veiligheidsmaatregelen beschikt wanneer u het water opgaat. Maar bent u ook verplicht om over een vaarbewijs te beschikken en zo ja over welk vaarbewijs moet u dan beschikken?

Als u een bootverzekering afsluit, wordt er gevraagd of u in het bezit bent van een vaarbewijs. Heeft u geen vaarbewijs? Dan is dit niet altijd een probleem, want u hoeft niet voor iedere boot een vaarbewijs te hebben. Of u een vaarbewijs nodig hebt, is afhankelijk van de maximale snelheid en de lengte van de boot. Daarnaast zijn er ook verschillende regels per land. In Nederland geldt: kan de boot sneller dan 20 km/u varen, of is de boot langer dan 15 meter? Dan heeft u een vaarbewijs nodig.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Lengte boot

Of u een vaarbewijs nodig hebt is onder andere afhankelijk van de lengte van de boot. Iedereen mag een zeilboot, roeiboot, waterfiets of kano besturen, mits deze kleiner is dan 7 meter. Hier zit geen leeftijd aan gebonden. Voor boten tussen de 7 meter en 15 meter geldt de eis dat de bestuurder minimaal 16 jaar is. Voor alle boten die langer zijn dan 15 meter heeft u een vaarbewijs nodig. Bovendien moet de bestuurder van de boot minimaal 18 jaar zijn.

Als een boot 14,95 meter is (en niet harder kan dan 20 km/u) mag u er, als volwassene, dus gewoon mee varen zonder vaarbewijs. Uiteraard is het wel heel belangrijk om over voldoende kennis en kunde te beschikken, voordat u met zo’n grote boot het water opgaat. Het is wel iets anders dan varen met een klein rubberbootje.

PK boot

Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt hierbij geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heeft u een vaarbewijs nodig. Een rubberbootje met meer dan 5 PK, kan meestal harder dan 20 km per uur. Daarom zal u daarvoor alsnog een vaarbewijs nodig hebben.

De snelheid van de boot heeft met verschillende factoren te maken. Bijvoorbeeld met de bouw van de boot, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Er wordt gekeken hoe hard de boot kan als deze vol gas gaat. Is dit meer dan 20 km/u? Dan heeft u vaarbewijs nodig. Als u eenmaal uw vaarbewijs heeft gehaald mag u met elke boot varen.

In Nederland heeft u een klein vaarbewijs nodig wanneer u vaart met:

  • Een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die sneller kan dan 20 km/uur.
  • Een schip met een lengte van 15 tot 25 meter dat u niet bedrijfsmatig gebruikt.
  • Een schip voor bedrijfsmatig vervoer met een lengte tussen de 15 en 20 meter.
  • Een sleepboot of duwboot die u gebruikt om een schip met een lengte van maximaal 20 meter te slepen, langszij mee te voeren of te duwen.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Of u een vaarbewijs nodig hebt is onder andere afhankelijk van de lengte van de boot of de maximale snelheid van de boot.

VaartuigMinimum leeftijdVaarbewijs
Zeil- en roeibootjes, korter dan 7 meterGeenNee
Open motorboot, korter dan 7 meter, max. 13 km/u12 jaarNee
Motorboot, groot schip en zeilboot langer dan 7 meter, max. 20 km/u16 jaarNee
Alle boten langer dan 15 meter18 jaarJa
Snelle motorboot*18 jaarJa

Wat is een snelle motorboot?

Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Dat geldt ook voor waterscooters, jetski’s en rubberbootjes, zodra de combinatie boot en motor sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Voor het besturen van een snelle motorboot moet je minimaal 18 jaar zijn en er is een vaarbewijs verplicht. Ook moet je boot geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Riskeren van boete

Ook wanneer u met een boot kleiner dan 15 meter tijdens een controle langzamer vaart dan 20 km/uur, terwijl uw boot deze snelheid wel kan halen en u niet over vaarbewijs beschikt, riskeert u een boete van €550,-. Bovendien wordt bij een ongeval zonder vaarbewijs niet uitgekeerd door de verzekering. Een rubberboot met een motor vanaf 5 pk kan al snel harder dan 20 km/uur varen.

Heeft u een pleziervaartuig met een lengte minder dan 15 meter en beschikt u niet over een vaarbewijs? Dan adviseren wij u om na te gaan wat de maximale snelheid is die u kunt behalen met uw boot in combinatie met de motor. Komt deze snelheid boven de 20 km/uur, dan adviseren wij u het klein vaarbewijs te behalen of de motor te begrenzen, zodat de combinatie niet harder kan dan 20 km/uur.

 

Bootverzekering afsluiten

Via onze website kunt u gemakkelijk en snel zeer voordelige bootverzekeringen vergelijken en afsluiten! Als u een aanvraag heeft ingediend, heeft u in de meeste gevallen dezelfde dag nog voorlopige dekking. Voor het vinden van de beste bootverzekering is het belangrijk dat u verzekeringen met elkaar vergelijkt. Zo vindt u de bootverzekering die het beste bij uw persoonlijke situatie past. Bij het vergelijken van bootverzekeringen moet u letten op twee zaken: de dekking die u wilt en het vaargebied waar u gaat varen met uw boot. Wilt u alleen een basisdekking of kiest u voor de uitgebreidste verzekering? Bent u van plan alleen in Nederland te gaan varen, of wilt u ook graag met uw boot naar het buitenland? Dit heeft allemaal invloed op de hoogte van uw premie. Bereken online de premie en sluit vervolgens direct de bootverzekering van uw keuze af!

Net als een vaarbewijs, is een bootverzekering niet altijd verplicht. Lees hier wanneer u een bootverzekering moet afsluiten.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 22-02-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op