800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Heb ik voor mijn boot een vaarbewijs nodig?

Heb je net een boot aangeschaft, bijvoorbeeld een motorboot, zeilboot of roeiboot? Dan vraag je jezelf misschien af of je een vaarbewijs nodig hebt om ermee het water op te gaan. Het is natuurlijk belangrijk dat je over voldoende basiskennis van de relevante wetten, reglementen en te nemen veiligheidsmaatregelen beschikt wanneer je het water opgaat. Maar ben je ook verplicht om over een vaarbewijs te beschikken en zo ja over welk vaarbewijs moet je dan beschikken?

Als je een bootverzekering afsluit, wordt er gevraagd of je in het bezit bent van een vaarbewijs. Heb je geen vaarbewijs? Dan is dit niet altijd een probleem, want je hoeft niet voor iedere boot een vaarbewijs te hebben. Of je een vaarbewijs nodig hebt, is afhankelijk van de maximale snelheid en de lengte van de boot. Daarnaast zijn er ook verschillende regels per land. In Nederland geldt: kan de boot sneller dan 20 km/u varen, of is de boot langer dan 15 meter? Dan heb je een vaarbewijs nodig.

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

bootverzekering vaarbewijs

Wanneer vaarbewijs nodig

In Nederland en België zijn de regels omtrent het hebben van een vaarbewijs hetzelfde. In de rest van Europa gelden er in sommige landen weer andere regels. Zo maakt men in Frankrijk onderscheid tussen met een eigen boot varen en een boot huren en heb je in Spanje, Ibiza en Mallorca in de meeste gevallen zowel vaarbewijs deel 1 als deel 2 nodig.

Of je een vaarbewijs nodig hebt, is afhankelijk van twee factoren:

  • De lengte van de boot
  • De maximale snelheid van de boot

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Lengte boot

Of je een vaarbewijs nodig hebt is onder andere afhankelijk van de lengte van de boot. Iedereen mag een zeilboot, roeiboot, waterfiets of kano besturen, mits deze kleiner is dan 7 meter. Hier zit geen leeftijd aan gebonden. Voor boten tussen de 7 meter en 15 meter geldt de eis dat de bestuurder minimaal 16 jaar is. Voor alle boten die langer zijn dan 15 meter heb je een vaarbewijs nodig. Bovendien moet de bestuurder van de boot minimaal 18 jaar zijn.

Als een boot 14,95 meter is (en niet harder kan dan 20 km/u) mag je er, als volwassene, dus gewoon mee varen zonder vaarbewijs. Uiteraard is het wel heel belangrijk om over voldoende kennis en kunde te beschikken, voordat je met zo’n grote boot het water opgaat. Het is wel iets anders dan varen met een klein rubberbootje.

PK boot

Als je wilt weten of je een vaarbewijs nodig hebt, hoef je niet te kijken naar het aantal PK van de boot. Dit speelt hierbij geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heb je een vaarbewijs nodig. Een rubberbootje met meer dan 5 PK, kan meestal harder dan 20 km per uur. Daarom zal je daarvoor alsnog een vaarbewijs nodig hebben.

De snelheid van de boot heeft met verschillende factoren te maken. Bijvoorbeeld met de bouw van de boot, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Er wordt gekeken hoe hard de boot kan als deze vol gas gaat. Is dit meer dan 20 km/u? Dan heb je een vaarbewijs nodig. Als je eenmaal je vaarbewijs hebt gehaald mag je met elke boot varen.

In Nederland heb je een klein vaarbewijs nodig wanneer je vaart met:

  • Een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die sneller kan dan 20 km/uur.
  • Een schip met een lengte van 15 tot 25 meter dat je niet bedrijfsmatig gebruikt.
  • Een schip voor bedrijfsmatig vervoer met een lengte tussen de 15 en 20 meter.
  • Een sleepboot of duwboot die je gebruikt om een schip met een lengte van maximaal 20 meter te slepen, langszij mee te voeren of te duwen.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Of je een vaarbewijs nodig hebt is onder andere afhankelijk van de lengte van de boot of de maximale snelheid van de boot.

Vaartuig Minimum leeftijd Vaarbewijs
Zeil- en roeibootjes, korter dan 7 meter Geen Nee
Open motorboot, korter dan 7 meter, max. 13 km/u 12 jaar Nee
Motorboot, groot schip en zeilboot langer dan 7 meter, max. 20 km/u 16 jaar Nee
Alle boten langer dan 15 meter 18 jaar Ja
Snelle motorboot* 18 jaar Ja

Wat is een snelle motorboot?

Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Dat geldt ook voor waterscooters, jetski’s en rubberbootjes, zodra de combinatie boot en motor sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Voor het besturen van een snelle motorboot moet je minimaal 18 jaar zijn en er is een vaarbewijs verplicht. Ook moet je boot geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Riskeren van boete

Ook wanneer je met een boot kleiner dan 15 meter tijdens een controle langzamer vaart dan 20 km/uur, terwijl je boot deze snelheid wel kan halen en je niet over vaarbewijs beschikt, riskeer je een boete van €550,-. Bovendien wordt bij een ongeval zonder vaarbewijs niet uitgekeerd door de verzekering. Een rubberboot met een motor vanaf 5 pk kan al snel harder dan 20 km/uur varen.

Heb je een pleziervaartuig met een lengte minder dan 15 meter en beschik je niet over een vaarbewijs? Dan adviseren wij je om na te gaan wat de maximale snelheid is die je kunt behalen met je boot in combinatie met de motor. Komt deze snelheid boven de 20 km/uur, dan adviseren wij je het klein vaarbewijs te behalen of de motor te begrenzen, zodat de combinatie niet harder kan dan 20 km/uur.

 

Bootverzekering afsluiten

Via onze website kun je gemakkelijk en snel zeer voordelige bootverzekeringen vergelijken en afsluiten! Als je een aanvraag hebt ingediend, heb je in de meeste gevallen dezelfde dag nog voorlopige dekking. Voor het vinden van de beste bootverzekering is het belangrijk dat je verzekeringen met elkaar vergelijkt. Zo vind je de bootverzekering die het beste bij je persoonlijke situatie past. Bij het vergelijken van bootverzekeringen moet je letten op twee zaken: de dekking die je wil en het vaargebied waar je gaat varen met de boot. Wil je alleen een basisdekking of kies je voor de uitgebreidste verzekering? Ben je van plan alleen in Nederland te gaan varen, of wil je ook graag met jouw boot naar het buitenland? Dit heeft allemaal invloed op de hoogte van de premie. Bereken online de premie en sluit vervolgens direct de bootverzekering van jouw keuze af!

Net als een vaarbewijs, is een bootverzekering niet altijd verplicht. Lees hier wanneer je een bootverzekering moet afsluiten.

Bereken direct de premie van de bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op