800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Bij hoeveel PK heb je een vaarbewijs nodig?

Als je wilt weten of je een vaarbewijs nodig hebt, hoef je niet te kijken naar het aantal PK van je boot. Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heb je een vaarbewijs nodig. Een rubberbootje met meer dan 5 PK, kan meestal harder dan 20 km per uur. Daarom zal je daarvoor alsnog een vaarbewijs nodig hebben. Wij leggen het uit.

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

hoeveel pk vaarbewijs

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Of je een vaarbewijs nodig hebt, is afhankelijk van twee factoren:

  • De maximale snelheid van je boot
  • De lengte van je boot

Dan wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. Met Vaarbewijs 1 mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 mag je ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Daarnaast hanteert elk land verschillende regels rondom het vaarbewijs. In Nederland en België zijn de regels hetzelfde, maar in sommige andere landen in Europa gelden er weer andere regels.

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Hoe weet ik hoeveel PK mijn boot heeft?

De snelheid van de boot heeft met verschillende factoren te maken. Bijvoorbeeld met de bouw van de boot, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Er wordt gekeken hoe hard de boot kan als deze vol gas gaat. Is dit meer dan 20 km/u? Dan heb je een vaarbewijs nodig. Als je eenmaal je vaarbewijs hebt gehaald, mag je met elke boot varen. Weet je niet zeker hoeveel PK je boot heeft? Dit kun je terugvinden op het registratiebewijs van je boot, of op de motor. Anders kun je de informatie ook opvragen bij de fabrikant van de boot.

Bootverzekering afsluiten? Bereken direct de premie!

Direct een bootverzekering afsluiten? Voor het vinden van de beste bootverzekering is het belangrijk dat je verzekeringen met elkaar vergelijkt. Zo vind je de bootverzekering die het beste bij je persoonlijke situatie past. Bij het vergelijken van bootverzekeringen moet je letten op twee zaken: de dekking die je wilt en het vaargebied waar je gaat varen met je boot. Wil je alleen een basisdekking of kies je voor de uitgebreidste verzekering? Ben je van plan alleen in Nederland te gaan varen, of wil je ook graag met je boot naar het buitenland? Dit heeft allemaal invloed op de hoogte van de premie.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken direct de premie van jouw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op