800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home bootverzekering Vaarbewijs Verschil tussen 1 en 2

Wat is het verschil tussen Vaarbewijs 1 en 2?

Het verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 zit hem in het gebied waar je mag varen. Het vaarbewijs wordt ook wel Klein Vaarbewijs genoemd. Er staat altijd een I of II achter. Dit getal verwijst naar de Nederlandse vaargebieden waar je met dat vaarbewijs mag varen. Met Vaarbewijs 1 mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 mag je ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Ook is in bepaalde vaarwateren een bootverzekering verplicht. Op Alpina.nl leggen we je graag het verschil uit!

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

verschil vaarbewijs 1 en 2

Vaarbewijs 1

Met Vaarbewijs 1 (ook wel Klein Vaarbewijs I genoemd) mag je varen op rivieren, kanalen en meren. Dit vaarbewijs is geschikt voor (kleinere) binnenlandse wateren. Met Vaarbewijs 1 mag je ook varen op de Gouwzee, wat onderdeel is van het Markermeer. Uitzonderingen zijn de Westerschelde en de Oosterschelde, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Eems en de Dollard. Voor deze vaargebieden heb je Vaarbewijs 2 nodig.

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Vaarbewijs 2

Vaarbewijs 2 is eigenlijk Vaarbewijs 1 en 2 samen. Je mag dus niet alleen op rivieren, kanalen en meren varen, maar ook op de grotere wateren en kustwateren. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde. Een uitzondering is de Gouwzee, wat onderdeel is van het Markermeer. Daar mag je wel met alleen Vaarbewijs 1 varen. De Noordzee vormt een uitzondering op eerdergenoemde regels. Voor het varen op de Noordzee heb je namelijk geen vaarbewijs nodig. Voor de zeehavens heb je echter wel een vaarbewijs nodig. Dus als je via de zeehavens richting zee wilt, zal je alsnog een vaarbewijs nodig hebben.

Vaarbewijs 1 en 2 tegelijk halen

Je kunt Vaarbewijs 2 halen als je al in het bezit bent van Vaarbewijs 1, óf als je beide examens tegelijkertijd aflegt. Om Vaarbewijs 2 te halen moet je slagen voor de examens KVB1 en KVB2. Je mag zelf kiezen om beide examen in één keer achter elkaar af te leggen, of om eerst KVB1 te doen en daarna KVB2. Je krijgt pas een Vaarbewijs 2 als je voor beide examen geslaagd bent. Slaag je alleen voor KVB2? Dan kun je nog geen Vaarbewijs 2 aanvragen. Slaag je alleen voor KVB1? Dan kun je eventueel alvast Vaarbewijs 1 aanvragen.

Het examen voor KVB1 kost €44,45 en het examen voor KVB 2 €52,90. Als je beide examens tegelijkertijd aflegt, kost dit ongeveer €75. Je kunt zo dus wel besparen op de kosten. Het afleggen van beide examens tegelijkertijd is echter wel een hele opgave. Er komt veel ingewikkelde lesstof bij kijken. Bedenk dus goed of je de tijd hebt om in één keer zoveel lesstof eigen te maken. Anders kun je ook eerst KVB1 halen, voordat je begint met KVB2.

Lees ook:

Bereken direct de premie van jouw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op