Wat is het verschil tussen Vaarbewijs 1 en 2?

Het verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 zit hem in het gebied waar u mag varen. Het vaarbewijs wordt ook wel Klein Vaarbewijs genoemd. Er staat altijd een I of II achter. Dit getal verwijst naar de Nederlandse vaargebieden waar u met dat vaarbewijs mag varen. Met Vaarbewijs 1 mag u op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Ook is in bepaalde vaarwateren een bootverzekering verplicht. Op Alpina.nl leggen we u graag het verschil uit!

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Vaarbewijs 2

Vaarbewijs 2 is eigenlijk Vaarbewijs 1 en 2 samen. U mag dus niet alleen op rivieren, kanalen en meren varen, maar ook op de grotere wateren en kustwateren. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde. Een uitzondering is de Gouwzee, wat onderdeel is van het Markermeer. Daar mag u wel met alleen Vaarbewijs 1 varen. De Noordzee vormt een uitzondering op eerdergenoemde regels. Voor het varen op de Noordzee heeft u namelijk geen vaarbewijs nodig. Voor de zeehavens heeft u echter wel een vaarbewijs nodig. Dus als u via de zeehavens richting zee wilt, zult u alsnog een vaarbewijs nodig hebben.

Vaarbewijs 1 en 2 tegelijk halen

U kunt Vaarbewijs 2 halen als u al in het bezit bent van Vaarbewijs 1, óf als u beide examens tegelijkertijd aflegt. Om Vaarbewijs 2 te halen moet u slagen voor de examens KVB1 en KVB2. U mag zelf kiezen om beide examen in één keer achter elkaar af te leggen, of om eerst KVB1 te doen en daarna KVB2. U krijgt pas een Vaarbewijs 2 als u voor beide examen geslaagd bent. Slaagt u alleen voor KVB2? Dan kunt u nog geen Vaarbewijs 2 aanvragen. Slaagt u alleen voor KVB1? Dan kunt u eventueel alvast Vaarbewijs 1 aanvragen.

Het examen voor KVB1 kost €44,45 en het examen voor KVB 2 €52,90. Als u beide examens tegelijkertijd aflegt, kost dit ongeveer €75. U kunt zo dus wel besparen op de kosten. Het afleggen van beide examens tegelijkertijd is echter wel een hele opgave. Er komt veel ingewikkelde lesstof bij kijken. Bedenk dus goed of u de tijd heeft om in één keer zoveel lesstof eigen te maken. Anders kunt u ook eerst KVB1 halen, voordat u begint met KVB2.

Lees ook:

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 03-02-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op