800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Brommer kenteken

Elk voertuig moet voorzien zijn van een kenteken, voordat het op de openbare weg mag rijden. Dit geldt dus ook voor een brommer. Sinds 2007 hebben alle nieuwe brommers standaard een kenteken, omdat toen het bromfietskenteken werd ingevoerd. Oudere brommers hebben echter niet standaard een kenteken. Heeft u een oudere brommer gekocht? Dan moet u zelf een kenteken aanvragen. Op Alpina.nl leest u alles over het brommer kenteken.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

brommer kenteken

Brommer kenteken kwijt

Soms komt het voor dat de kentekenplaat van een brommer gestolen wordt of kwijtraakt. In dat geval kunt bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant een nieuwe kentekenplaat aanschaffen. Hiervoor moet u het originele Voertuigbewijs van het papieren kentekenbewijs (Deel IA) of de kentekencard meenemen. We kunnen u niet van te voren vertellen wat een nieuwe kentekenplaat kost, dit mag elke fabrikant zelf bepalen. Het kan dus zijn dat u bij de ene fabrikant duurder uit bent dan bij de andere. Vervolgens ontvangt u van de fabrikant nieuwe kentekenplaten met een duplicaatcode. De duplicaatcode is een cijfer op de kentekenplaat, dat aangeeft hoe vaak er kentekenplaten voor de brommer zijn afgegeven.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

 

Brommer kenteken aanvragen

Bij de RDW kunt u een kenteken voor uw brommer aanvragen. Voordat ze een kenteken afgeven zult u uw brommer echter wel door de de RDW moeten laten keuren. Tijdens de keuring kijken ze of de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg en controleren ze de technische staat. Voor het aanvragen van een kenteken kunt u het volgende stappenplan volgen:

  1. Eerst moet u een afspraak voor de keuring maken. Dit doet u op ‘Keuringsafspraak maken’
  2. Uw brommer moet natuurlijk op de keuring komen, maar u mag er nog niet mee op de openbare weg rijden. Hiervoor kunt u een eendagskenteken aanvragen. Dit doet u op ‘Eendagskenteken aanvragen’. Met een eendagskenteken mag u op de dag van de keuring naar het keuringsstation rijden.
  3. Na de keuring stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen een kentekencard per post. Een werkdag later krijgt u een brief met de tenaamstellingscode. Vanaf dat moment gelden alle voertuigverplichtingen, zoals het hebben van een kentekenplaat en een WA-verzekering.
  4. Tot slot koopt u de kentekenplaat. Dit kunt u doen bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant.

Er zitten een aantal voorwaarden aan het aanvragen van een kenteken. Zo moet u minimaal 16 jaar zijn en ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Ook moet u persoonlijk verschijnen op de keuring en moet u een geldig legitimatiebewijs bij zich hebben.

Kentekencheck brommer

Zodra er een kenteken op uw naam staat worden uw persoonsgegevens geregistreerd in het kentekenregister van de RDW. Daarnaast worden er ook gegevens over het voertuig geregistreerd. Om deze gegevens te achterhalen kunt u een kentekencheck doen. U kunt alleen niet-privacygevoelige gegevens over de brommer opvragen. Uw persoonsgegevens kunnen dus niet zomaar door iedereen achterhaalt worden. Een kentekencheck is handig als u een brommer wilt kopen of verkopen. Zo kunt u de gegeven informatie controleren. Hier kunt u een kentekencheck doen.

Als u het kenteken van de brommer heeft ingevoerd krijgt u een aantal gegevens te zien, zoals het type voertuig, het merk en het aantal eigenaren. Daarnaast ziet u bijvoorbeeld wanneer de APK vervalt en wanneer de brommer voor het laatst is overgeschreven. U kunt ook zien of er een WA-verzekering is aangemeld voor het voertuig.

 

Brommer zonder kenteken

In 2007 werd het kenteken voor bromfietsen ingevoerd. Dat betekent dat alle brommers uit 2007 en later standaard een kentekenplaat hebben. Brommers van voor 2007 hebben meestal geen kenteken. Als u een oude brommer op de kop tikt, bijvoorbeeld via een familielid of tweedehands website, zult u dus zelf een kenteken moeten aanvragen. Vergeet voordat u ermee de weg opgaat geen kenteken aan te vragen en kijk dan ook direct naar een brommerverzekering! Het afsluiten van minimaal een WA-verzekering voor uw brommer is namelijk verplicht.

Bereken direct de premie voor een brommerverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op