Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat houdt een blauw kenteken in bij een brommer?

Iedereen is wel bekend met een gele kentekenplaat. Deze is geel met een zwarte rand en zwarte letters. Maar wist je dat er twee soorten kentekens voor een brommer zijn? Er bestaat namelijk ook een blauw kenteken. Wat voor soort kenteken jouw brommer heeft, is afhankelijk van de maximumsnelheid van het voertuig. Er gelden wel een aantal andere regels voor een brommer met blauw kenteken. Op Alpina.nl leggen we je uit wat een blauw kenteken is en wat het verschil is met een geel kenteken.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

brommer kenteken blauw

Hoe hard mag er gereden worden met een blauw kenteken?

Als je een brommer met een blauw kenteken hebt, heeft deze een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Een voorbeeld van een brommer met een blauw kenteken is bijvoorbeeld een snorfiets of snorscooter. Op een snorfiets of snorscooter is het dragen van een helm niet verlicht. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om toch een helm te dragen, voor extra veiligheid. Om een brommer met een blauw kenteken te besturen moet je minimaal 16 jaar oud zijn en beschikken over een brommer rijbewijs (AM) of autorijbewijs (B). Het afsluiten van een verzekering is verplicht. Voor een brommer met een blauw kenteken moet, net als voor andere motorvoertuigen, minimaal een WA-verzekering worden afgesloten.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Verschil tussen een blauw kenteken en een geel kenteken

Het voornaamste verschil zit hem in de maximumsnelheid van de brommer. Een brommer met een blauw kenteken heeft een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, en een brommer met een geel kenteken kan 45 kilometer per uur. Bestuurders van brommers met een geel kenteken zijn verplicht om een helm te dragen en sinds 1 januari 2023 zijn bestuurders van een blauwkenteken dit ook. Daarnaast rijdt een brommer met een geel kenteken meestal binnen de bebouwde kom op de rijbaan tussen de auto’s (uitzonderingen daargelaten), terwijl een brommer met een blauw kenteken op het fietspad rijdt. Wat wel hetzelfde is, is dat je minimaal een AM-rijbewijs moet hebben en dat je verplicht bent om een brommerverzekering af te sluiten.

Hoe kan ik een blauw kenteken aanvragen?

Je kunt via de RDW een blauw kenteken voor jouw brommer aanvragen. Jouw brommer moet dan eerst door de RDW gekeurd worden. Tijdens deze keuring controleren ze op de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg. Ook controleren ze de technische staat van de brommer. Zonder keuring krijg je geen nieuwe kentekenplaat. Hier kun je een keuringsafspraak maken. Om met jouw brommer op de keuring te komen heb je wel een kenteken nodig. Daarom kun je een eendagskenteken aanvragen. Met een eendagskenteken mag je op de dag van de keuring naar het keuringsstation rijden.

Na de keuring ontvang je binnen 5 werkdagen de kentekencard per post. Een werkdag later krijg je een brief met de tenaamstellingscode. Vanaf dat moment staat het kenteken op jouw naam en moet je aan alle voertuigverplichtingen voldoen. Je moet dus een kentekenplaat hebben en een brommerverzekering afsluiten. Een blauwe kentekenplaat kun je bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant kopen. De prijzen kunnen verschillen, omdat elke fabrikant zijn eigen prijs mag bepalen.

Bereken direct de premie voor een brommerverzekering!

14 dagen bedenktijd

Binnen 14 dagen kosteloos annuleren

Een breed aanbod

Wij vergelijken veel verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op