Wat houdt een blauw kenteken in bij een brommer?

Iedereen is wel bekend met een gele kentekenplaat. Deze is geel met een zwarte rand en zwarte letters. Maar wist u dat er twee soorten kentekens voor een brommer zijn? Er bestaat namelijk ook een blauw kenteken. Wat voor soort kenteken uw brommer heeft, is afhankelijk van de maximumsnelheid van het voertuig. Er gelden wel een aantal andere regels voor een brommer met blauw kenteken. Op Alpina.nl leggen we u uit wat een blauw kenteken is en wat het verschil is met een geel kenteken.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Verschil tussen een blauw kenteken en een geel kenteken

Het voornaamste verschil zit hem in de maximumsnelheid van de brommer. Een brommer met een blauw kenteken heeft een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, en een brommer met een geel kenteken kan 45 kilometer per uur. Bestuurders van brommers met een geel kenteken zijn verplicht om een helm te dragen, terwijl bestuurders van een brommer met een blauw kenteken dit niet hoeven. Daarnaast rijdt een brommer met een geel kenteken meestal binnen de bebouwde kom op de rijbaan tussen de auto’s (uitzonderingen daargelaten), terwijl een brommer met een blauw kenteken op het fietspad rijdt. Wat wel hetzelfde is, is dat u minimaal een AM-rijbewijs moet hebben en dat u verplicht bent om een brommerverzekering af te sluiten.

Hoe kan ik een blauw kenteken aanvragen?

U kunt via de RDW een blauw kenteken voor uw brommer aanvragen. Uw brommer moet dan eerst door de RDW gekeurd worden. Tijdens deze keuring controleren ze op de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg. Ook controleren ze de technische staat van de brommer. Zonder keuring krijgt u geen nieuwe kentekenplaat. Hier kunt u een keuringsafspraak maken. Om met uw brommer op de keuring te komen heeft wel u wel een kenteken nodig. Daarom kunt u een eendagskenteken aanvragen. Met een eendagskenteken mag u op de dag van de keuring naar het keuringsstation rijden.

Na de keuring ontvangt u binnen 5 werkdagen de kentekencard per post. Een werkdag later krijgt u een brief met de tenaamstellingscode. Vanaf dat moment staat het kenteken op uw naam en moet u aan alle voertuigverplichtingen voldoen. U moet dus een kentekenplaat hebben en een brommerverzekering afsluiten. Een blauwe kentekenplaat kunt u bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant kopen. De prijzen kunnen verschillen, omdat elke fabrikant zijn eigen prijs mag bepalen.

Bereken direct de premie voor een brommerverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 04-12-2020

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op