800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Op een brommer zonder kenteken rijden: mag dat?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, je mag niet op een brommer zonder kenteken rijden. Een voertuig zonder kenteken mag niet op de openbare weg rijden. Het kan natuurlijk zo zijn dat je de kentekenplaat verliest of dat deze wordt gestolen. In dat geval moet je zo snel mogelijk een nieuwe kentekenplaat aanvragen. Tot die tijd mag je niet op de brommer rijden. Als je de kentekenplaat verliest of deze wordt gestolen, of als je een oudere brommer koopt zonder kentekenplaat, moet je ervoor zorgen dat je zelf een kenteken aanvraagt.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

brommer zonder kenteken

Rijden op een brommer zonder kenteken is verboden

Heb je een brommer zonder kenteken en besluit je toch de weg op te gaan? Dan ben je strafbaar, want het rondrijden op een brommer zonder kenteken is verboden. Tegenwoordig hebben alle brommers standaard een kenteken. Als je een oudere brommer van voor 2007 koopt, bestaat de kans dat de brommer nog geen kenteken heeft. In 2007 werd namelijk pas de kentekenplicht voor bromfietsen ingevoerd. In dat geval moet je zelf een kenteken aanvragen, voordat je op de brommer kunt rijden.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat zijn de risico’s van rijden zonder kenteken?

Als je rondrijdt op een brommer zonder kenteken loop je het risico op een boete. Ook als jouw kenentekenplaat is gestolen of als je deze bent kwijt geraakt, krijg je een boete. Rondrijden zonder kenteken mag gewoon niet. Als je gepakt wordt, krijg je een boete van €140,-. Ook wanneer de kentekenplaat beschadigd of slecht leesbaar is riskeer je een boete, namelijk €90,-.

Bovendien kun je zonder kenteken geen brommerverzekering afsluiten. Je bent verplicht om in ieder geval een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor je brommer. Ook als je rondrijdt op een onverzekerde brommer riskeer je een boete. De boete ligt dan zelfs een stuk hoger: €450,-.

 

Hoe kan ik een kenteken aanvragen?

Als het even kan, wil je een boete natuurlijk het liefst vermijden. Daarom is het verstandig om direct een kenteken aan te vragen als je brommer er nog geen heeft. Het kenteken kun je via de RDW aanvragen. Voordat je een kenteken krijgt, moet je brommer wel eerst gekeurd worden door de RDW. Tijdens de keuring controleren ze onder andere de technische staat en kijken ze of de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg. Je kunt een afspraak maken op ‘Keuringsafspraak maken’

Zonder kenteken mag je niet op de brommer rijden, maar je moet jouw brommer natuurlijk wel naar de keuringslocatie rijden. Daarom kun je een eendagskenteken aanvragen. Een eendagskenteken aanvragen doe je hier. Na de keuring stuurt de RDW je binnen 5 werkdagen een kentekencard per post. Een werkdag later sturen ze een brief met de tenaamstellingscode. Als je alle documenten binnen hebt, gelden vanaf dat moment ook alle voertuigverplichtingen. Je moet zorgen dat je een kentekenplaat hebt en dat jouw voertuig verzekerd is. Een kentekenplaat kun je bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant kopen. Elke fabrikant mag zelf de prijs voor een kentekenplaat bepalen, daarom kunnen de prijzen per fabrikant verschillen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op