Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe kan ik een brommer overschrijven zonder rijbewijs?

Hoewel je niet op een brommer mag rijden zonder rijbewijs, kun je wel een brommer kopen en ook overschrijven. Overschrijven houdt in dat het kenteken van de brommer op naam van de nieuwe eigenaar wordt gezet. Voor het overschrijven hoef je geen rijbewijs te laten zien, maar je moet wel een geldig legitimatiebewijs meenemen. Op Alpina.nl lees je hoe je een brommer overschrijft zonder rijbewijs.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

brommer overschrijven zonder rijbewijs

Waarom een brommer overschrijven zonder rijbewijs?

Om een brommer te kunnen kopen heb je geen rijbewijs nodig. Misschien ben je wel van plan om binnenkort je rijbewijs te halen, maar heb je nu al een mooie brommer op het oog. Als de verkoper een goede deal aanbiedt, is dit natuurlijk lastig te weerstaan. Dat is een reden om nu al een brommer te kopen, terwijl je nog geen rijbewijs hebt. Zodra je een brommer koopt moet het kenteken op jouw naam gezet worden. Daarom kun je een brommer ook overschrijven zonder rijbewijs. Als het kenteken eenmaal op jouw naam staat, ben je verplicht om een brommerverzekering af te sluiten. Je moet minimaal een WA-verzekering afsluiten voor je brommer. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je een ander toebrengt. Schade aan je eigen brommer is hiermee niet verzekerd, hiervoor moet je een uitgebreide dekking afsluiten.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Stappenplan voor het overschrijven van een brommer zonder rijbewijs

Wil je een brommer overschrijven, maar weet je niet precies hoe dat gaat? Dan kun je onderstaand stappenplan volgen. Het overschrijven van een brommer gaat zowel zonder als met rijbewijs hetzelfde.

  1. Vraag de verkoper van de brommer om het originele tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs of het ketenenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd).
  2. Neem deze documenten, samen met een geldig legitimatiebewijs, mee naar een kentekenloket, PostNL-locatie, RDW-keuringsstation of RDW-balie.
  3. Betaal de kosten van €10,40 aan de balie.
  4. De medewerker zet de brommer vervolgens op jouw naam. Je krijgt dan een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie dat je goed moet bewaren.
  5. Je krijgt ook het vrijwaringsbewijs van de medewerker. Deze geef je aan de verkoper van de brommer.
  6. Vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat, ben je ook aansprakelijk voor de verplichtingen van een kentekenhouder.
  7. De RDW stuurt je dezelfde werkdag (als het kenteken vóór 16.00 is overgeschreven) of de volgende werkdag de nieuwe kentekencard.

Ook zonder rijbewijs gaat het overschrijven van een brommer heel gemakkelijk. Heb je nog vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag! Je kunt onze verzekeringsspecialisten maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereiken op 088 – 6883700. Ook kun je ons een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Facebook Messenger.

Bereken direct de premie voor een brommerverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op