800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Schadevrije jaren overnemen bij een camperverzekering

Staat er een camperverzekering op uw naam? Als u schadevrij rijdt met uw camper, bouwt u automatisch schadevrije jaren op. Schadevrije jaren zorgen voor een korting op de premie van uw camperverzekering. Deze no-claimkorting kan oplopen tot wel 80% op de basispremie. De maximale korting kan per verzekeraar verschillen. Schadevrije jaren zijn echter persoonsgebonden. U bouwt dus alleen schadevrije jaren op als de camperverzekering op uw naam staat. Stel dat u samen met uw partner een camper heeft waar u beide in rijdt, maar de camperverzekering staat op naam van uw partner. U bouwt in dat geval zelf geen schadevrije jaren op. In bepaalde situaties is het mogelijk om schadevrije jaren over te nemen, bijvoorbeeld bij overlijden van uw partner. We leggen het u uit!

Camperverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Camperverzekering schadevrije jaren overnemen kampeerplek

Kan ik schadevrije jaren overnemen van mijn overleden partner?

Als u samen met uw partner een camper deelt, staat de camperverzekering op naam van een van beide partners. Alleen de partner op wiens naam de camperverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op. In theorie zou u dus met niets achterblijven op het moment dat uw partner overlijdt. Zonder schadevrije jaren wordt een camperverzekering een stuk duurder. Sinds 1 januari 2022 is het echter mogelijk om de opgebouwde schadevrije jaren van uw partner over te nemen. Voor deze datum waren veel verzekeraars ook al coulant hierin, maar met de nieuwe wetgeving is hier nu een eenduidig beleid in. Fijn, want wanneer uw partner overlijdt heeft u wel andere dingen aan uw hoofd dan schadevrije jaren. De enige voorwaarden zijn dat u op hetzelfde adres ingeschreven staat als u partner en dat u (uiteraard) in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Camperverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Kan ik schadevrije jaren overnemen bij een echtscheiding?

Bij een echtscheiding worden de gezamenlijke bezittingen verdeeld over beide ex-partners. Als u samen met uw partner een camper heeft, zal een van beiden de camper meenemen of misschien besluit u gezamenlijk om hem te verkopen. Op het moment dat u opnieuw een camperverzekering wilt afsluiten is het fijn om schadevrije jaren te hebben. Deze zorgen namelijk voor een aanzienlijk lagere premie. Bij de meeste verzekeraars blijven schadevrije jaren 3 jaar geldig na het beëindigen van uw camperverzekering. U moet dus binnen 3 jaar opnieuw een camperverzekering afsluiten als u de schadevrije jaren wilt kunnen gebruiken.

Stond de camperverzekering op naam van uw partner? Dan heeft u zelf geen schadevrije jaren opgebouwd. Bij een scheiding kunnen de schadevrije jaren echter tussen de ex-partners worden verdeeld. De partner op wiens naam de zuivere schadevrije jaren staan bepaald de verdeelsleutel. Met een afstandsverklaring doet deze partner afstand van (een deel van) de schadevrije jaren. Door deze regeling wordt voorkomen dan 1 van de 2 zonder schadevrije jaren achterblijft.

Kan ik schadevrije jaren overnemen na een leaseperiode?

Er zijn tegenwoordig ook een aantal mogelijkheden om een camper te leasen. Bij het leasen van de camper is de camper niet uw eigendom en levert u deze aan het einde van de leaseperiode weer in. Dat betekent dat de camper en de camperverzekering op naam van de leasemaatschappij staan en u zelf dus geen schadevrije jaren opbouwt. Vroeger lag het aan de verzekeraar hoe er met deze schadevrije jaren werd omgegaan. Tegenwoordig kunt u met behulp van een leaseverklaring zuivere schadevrije jaren laten registeren in Roy-data. Zo kunt u de schadevrije jaren uit uw leasecontract overnemen en gebruiken voor een eigen camperverzekering.

Kan ik schadevrije jaren overnemen van een buitenlandse camperverzekering?

Schadevrije jaren worden na het beëindigen van een verzekering geregistreerd in Roy-data. Als u opnieuw een camperverzekering afsluit, kan de verzekeraar uw opgebouwde schadevrije jaren uit Roy-data halen en koppelen aan de nieuwe polis. Dit geldt alleen voor schadevrije jaren die in Nederland zijn opgebouwd. Als u een tijd een camperverzekering in het buitenland heeft gehad waarmee u schadevrije jaren heeft opgebouwd, worden deze niet geregistreerd. U kunt de schadevrije jaren uit een buitenlandse camperverzekering overnemen door aan de verzekeraar een schriftelijke verklaring te vragen waarin het aantal opgebouwde schadevrije jaren staat. Sinds 1 januari 2022 is de verzekeraar verplicht om deze schadevrije jaren toe te kennen.

Bereken direct de premie van uw camperverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op