Hoe lang blijven schadevrije jaren geldig?

Schadevrije jaren waren één jaar geldig na royement van uw motorrijtuigverzekering. Vanwege recente marktontwikkelingen hebben verschillende verzekeraars hun beleid van het erkennen van schadevrije jaren verruimd.

Een positieve ontwikkeling waar Alpina achter staat. Derhalve worden bij ons voortaan de schadevrije jaren tot maximaal 3 jaar na royement van uw motorrijtuigverzekering toegekend. Hiermee heeft u langer recht op de reeds opgebouwde jaren met bijbehorende korting.

Op welke wijze kunt u schadevrije jaren aantonen?

Indien de motorrijtuigverzekering wordt beëindigd geeft de Nederlandse verzekeraar het aantal opgebouwde schadevrije jaren door aan de database Roy-Data. Vanaf het moment van beëindiging van de verzekering blijven deze schadevrije jaren 3 jaar van kracht en kunnen dan gebruikt worden voor een nieuwe verzekering. Na afloop van deze 3 jaar vervallen de schadevrije jaren en moet er opnieuw begonnen worden met het opbouwen van schadevrije jaren.

Let wel, schadevrije jaren kunnen maar voor één lopende verzekering worden gebruikt. Voor een volgende verzekering kunnen deze dus niet meer worden gebruikt.

Werkgeversverklaring hoe zit dat met schadevrije jaren?

Wanneer je in de afgelopen jaren in een auto van de werkgever hebt gereden kunnen wij na ontvangst van de originele werkgeversverklaring schadevrije jaren toekennen. Het aantal schadevrije jaren waarop je recht hebt wordt vastgesteld volgens onderstaande regels:

  • werkgeversverklaring van 1 of 2 jaren geeft recht op: 0 schadevrij jaar
  • werkgeversverklaring van 3 jaren geeft recht op: schadevrij jaar
  • werkgeversverklaring van 4 jaren geeft recht op: 2 schadevrije jaren
  • werkgeversverklaring van 5 of meer jaren geeft recht op: 3 schadevrije jaren

Wat is de geldigheid van schadevrije jaren?

Na het beëindigen van een autoverzekering blijven schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Als u de schadevrije jaren wilt inzetten bij een nieuwe autoverzekering moet u deze dus binnen 3 jaar afsluiten. Na 3 jaar vervallen de schadevrije jaren en kunt u deze niet meer gebruiken. U begint dan weer opnieuw met de opbouw van schadevrije jaren en ontvangt dus nog geen of weinig premiekorting bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.

Roy-data schadevrije jaren geldig?

Na het opzeggen van uw autoverzekering registreert de verzekeraar uw opgebouwde schadevrije jaren in Roy-data. Wanneer u een nieuwe autoverzekering afsluit, kan de nieuwe verzekeraar uw schadevrije jaren in Roy-data opzoeken en koppelen aan de polis. Nadat de schadevrije jaren in Roy-data zijn geregistreerd, zijn ze bij de meeste verzekeraar nog 3 jaar geldig. Bij een enkele verzekeraar is dit maar 2 jaar, en bij anderen juist 4 of zelfs 5 jaar. Hoe lang schadevrije jaren bij uw verzekeraar geldig blijven kunt u opzoeken in de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Schadevrije jaren 3 of 4 jaren geldig?

Schadevrije jaren zijn helaas niet onbeperkt geldig. Na het opzeggen van uw autoverzekering blijven schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars 3 jaar geldig. Na deze periode komen de schadevrije jaren te vervallen en begint u weer opnieuw met opbouwen. U krijgt dan minder no-claimkorting en betaalt dus meer voor uw autoverzekering. Bij sommige verzekeraars zijn schadevrije jaren 4 jaar geldig, en bij een enkeling zelfs 5 jaar. Binnen deze periode moet u dus opnieuw een verzekering gebruiken waarbij u de schadevrije jaren kunt inzetten, anders komen deze te vervallen.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 02-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op