Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Is een caravanverzekering verplicht?

Met de caravan kunt u in het verkeer schade aanrichten aan anderen. Heeft u hier een caravanverzekering voor nodig of heeft u bij schade voldoende aan de autoverzekering?

Voor een caravan heeft u bij de aankoop een flink bedrag neergeteld. Logisch dat u ervoor kiest om een caravanverzekering af te sluiten. Bij een schade betaalt u liever de reparatiekosten van bijvoorbeeld een paar duizend euro niet zelf. De caravanverzekering is zeker aan te raden, maar niet verplicht.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Waarom is de caravanverzekering niet verplicht?

Voor motorrijtuigen geldt een verzekeringsplicht. Een caravan kan zichzelf niet voortbewegen en is dus geen motorrijtuig. Als u met de caravan schade aanricht in het verkeer, wordt de veroorzaakte aansprakelijkheidsschade gedragen door de verzekeraar van het trekkende motorvoertuig.

Voorbeeld

Door een verkeerde stuurmanoeuvre komt de aan een auto gekoppelde caravan op de linker weghelft terecht en raakt een passerende auto. De schade van de tegenpartij wordt betaald door de verzekeraar van het trekkende voertuig. Het maakt dus geen verschil of de caravan de schade heeft aangericht of het trekkende voertuig.

caravan kopen Duitsland

Wie betaalt de schade aan uw caravan?

Als uw caravan beschadigd raakt terwijl deze gekoppeld is aan uw auto kunt u de schade niet claimen op uw autoverzekering. U kunt uzelf namelijk niet aansprakelijk stellen voor schade aan uw eigen bezittingen. Met een caravanverzekering kunt u de meest geschikte dekking voor uw caravan samenstellen. In het geval bij iemand anders de aansprakelijkheid voor de schade aan uw caravan ligt, kunt u de veroorzaker aansprakelijk stellen. Kan het niet verhaald worden op een aansprakelijke, dan mag u hopen dat u een caravanverzekering heeft.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

De dekkingen in de caravanverzekering

U kunt verschillende keuzes maken. U kunt bijvoorbeeld hagelschade meeverzekeren, maar u kunt dit risico ook buiten beschouwing laten. De laatste jaren zijn er in vergelijking met eerdere jaren vaker hagelschades. Het meeverzekeren is dus slim. Vooral als u met de caravan op vakantie gaat naar het Zuiden. Bijvoorbeeld rondom het Gardameer komen er naar verhouding vaak hagelbuien voor. U kunt los bijvoorbeeld een tent en een mover meeverzekeren.

Kunt u het risico zelf lopen?

Het feit dat de caravanverzekering niet verplicht is wil nog niet zeggen dat u er zonder kunt. In het ergste geval wordt de caravan gestolen of brandt de caravan volledig uit. Zonder een caravanverzekering volgt er geen uitkering en staat u dus zelf voor de schade. Voor een aantal tientjes per maand kunt u dergelijke zware risico’s bij de verzekeraar neerleggen. Waarschijnlijk heeft u de caravanverzekering nooit nodig, maar omdat er toch een kans is op een grote schade verzekert u het risico liever wel.

Bereken direct de premie van uw caravanverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op