800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Welke schade dekt een caravanverzekering?

Het hebben van een caravanverzekering is in Nederland niet verplicht, maar toch kan het verstandig zijn deze af te sluiten. In het geval van schade bijvoorbeeld. Welke schade dekt een caravanverzekering? Met een caravanverzekering wordt de schade aan uw caravan zélf gedekt. Zoals in het geval van brand of diefstal. In een aantal gevallen wordt soms ook hagelschade vergoedt. maar dit hangt af van de verzekeraar. Bovendien hanteren verzekeraars allerlei uitsluitingen, bekijk dus goed wat er wel en niet is verzekerd bij stormschade.

Als uw een caravan trekt met uw auto, bent u automatisch verzekerd met uw WA-verzekering. Dit houdt in dat als u schade aan een ander toebrengt met uw caravan, dit onder uw WA-verzekering van de auto valt. Stel u raakt een andere auto bij het achteruit parkeren met uw caravan, dan is deze schade aan het andere voertuig gedekt. Schade aan uw eigen caravan valt hier niet onder.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Dekking caravanverzekering

Met een standaard caravanverzekering bent u voor een aantal zaken verzekerd, zoals brand, ontploffing, diefstal, inbraak en storm. Let wel op, schade door hagel en storm wordt niet door alle verzekeraar standaard vergoedt. U kunt hier vaak wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Naast de caravan zelf zijn vaak de voortent en eventuele aanbouw meeverzekerd. Afhankelijk van uw polis zal schade aan uw inventaris ook vergoed worden. Soms is er ook sprake van een rechtsbijstandverzekering. Het bergen of het opruimen van uw caravan kan ook in uw verzekering zitten, maar dit is ook weer afhankelijk van uw verzekering en de dekking die u kiest.  Zoals u ziet kunnen de verschillen tussen de verzekeraars groot zijn. Het is dus verstandig om de verschillende caravanverzekeringen goed met elkaar te vergelijken voordat u een verzekering afsluit.

premie betalen caravanverzekering

Welke schade dekt een caravanverzekering niet?

Zoals hierboven al even genoemd zit storm-en hagelschade niet altijd standaard in een caravanverzekering. U kunt zich hier apart voor bijverzekeren. Wat valt er niet onder een caravanverzekering? Wanneer u roekeloos met uw caravan omgaat zal de verzekeraar de schade niet uitkeren. Ook als er opzet in het spel is zal er geen uitkering plaatsvinden. Bovendien zal, net als bij een autoverzekering, schade die ontstaan onder invloed van drank of drugs, buiten de dekking vallen. Daarnaast wordt schade door slijtage of slecht onderhoud ook niet gedekt worden door uw caravanverzekering.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe kan ik schade melden?

Heeft u een schade aan uw caravan? Dan is belangrijk dat u dit zo snel mogelijk bij de verzekeraar of bij ons meld. Het direct melden van de schade is belangrijk ter voorkoming van verdere schade.  Maak ook gelijk foto’s van de situatie en van de schade. Dit kan belangrijk zijn voor een uitkering uit de caravanverzekering. Het melden van schade kunt u in eerste instantie telefonisch  via telefoonnummer 088-688 3717 doen. Echter u dient altijd ook nog een schadeformulier in te vullen. Klik hier om uw schade online te melden.

Welke schadeherstellers adviseren jullie bij schade?

Welke schadehersteller u kiest is ook afhankelijk met wie uw verzekeraar contracten heeft afgesloten. Iedere verzekeraar heeft eigen afspraken gemaakt met herstelbedrijven. Neem vooraf dus altijd contact op met uw verzekeraar of tussenpersoon om te controleren welk herstelbedrijf bij u in de buurt zit. U kunt deze ook vinden op uw groene kaart. Laat u uw caravan door een andere hersteller repareren die niet is aangesloten, geld er vaak een verhoogd eigen risico.

Uitbetaling verzekering na schade

Vooral voor de kostbare schades schakelen de verzekeraars een expert in. Deze schat in wat de waarde van de caravan is. Ook het inschatten van het schadebedrag zal de verzekeraar als opdracht meegeven. Mogelijk kijkt de expert ook nog naar hoe de schade is ontstaan. Dit kan belangrijk zijn in verband met de voorwaarden van de caravanverzekering. Is de veroorzaakte schade verzekerd op de caravanverzekering? Dan volgt een uitkering aan uzelf of aan de schadehersteller. Houd wel rekening met het eigen risico. Dit deel blijft namelijk voor uw eigen rekening. Op de polis van de caravanverzekering staat of er een eigen risico verschuldigd is en hoeveel.

Schade uitbetalen maar, niet repareren.

De vraag is nu of u verplicht bent om de schade aan uw auto te laten repareren met het uitgekeerde bedrag van de verzekeraar? Nee,in de meeste gevallen niet. Maar sommige verzekeraars hebben wel in hun polisvoorwaarden opgenomen dat bij ‘niet-reparatie’ er een lager bedrag wordt uitgekeerd. In dit geval kan het voordeliger zijn om wel uw caravan wel meteen te laten herstellen. Check dus goed de polisvoorwaarden van uw verzekering wat er bij u van toepassing is.

 Alpina Pluspakket

Verhaalservice

Alpina werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij. Heeft iemand schade bij u veroorzaakt, maar heeft u geen dekking op uw eigen polis? 112schade.nl kan u volledig kosteloos helpen bij het verhalen van uw schade op de tegenpartij.

Bereken direct de premie van uw caravanverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op