800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Is het afsluiten van een caravanverzekering verplicht?

Als u een caravan koopt, bent u niet verplicht om een caravanverzekering af te sluiten. Trekt u de caravan met uw auto? Dan bent u automatisch verzekerd met uw WA autoverzekering. Dat houdt in dat als u met uw caravan schade aan een ander toebrengt, dit door uw autoverzekeraar vergoed wordt.

Toch kan het verstandig zijn om een aparte caravanverzekering af te sluiten. Schade aan uw eigen caravan is namelijk niet meeverzekerd, die kosten zijn voor eigen rekening. Vooral als u een nieuwe of dure caravan heeft, is het slim om eens naar een caravanverzekering te kijken, ook al is dit niet verplicht. De reparatiekosten bij schade aan een caravan kunnen namelijk flink oplopen.

Caravanverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Waarom toch een caravanverzekering afsluiten?

Als schade aan anderen gedekt is onder uw autoverzekering (zolang de caravan vastgekoppeld is) of uw aansprakelijkheidsverzekering (als de caravan losgekoppeld is), waarom zou u dan eigenlijk een caravanverzekering afsluiten? De WA autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering dekken alleen aansprakelijkheidsschades. Dat betekent dat wanneer uw caravan op de camping staat en wordt getroffen door storm, u zelf voor de kosten opdraait. Het is overigens niet zo dat u met een allrisk autoverzekering wel verzekerd bent bij schade aan uw eigen caravan. Deze dekking geldt echt alleen voor uw auto.

Overweeg wel of het het waard is om een caravanverzekering voor uw caravan af te sluiten. Heeft u een oudere, tweedehands caravan die u voor niet al te veel geld hebt overgekocht? Dan is een caravanverzekering meestal niet direct nodig. Bij een hele nieuwe of dure caravan kan een caravanverzekering soms wel verstandig zijn, ook al is het niet verplicht om er een af te sluiten.

Welke schade dekt een caravanverzekering?

Met standaard caravanverzekering is uw caravan verzekerd bij bijvoorbeeld brand, ontploffing, inbraak en diefstal. Stormschade is in de meeste gevallen ook meeverzekerd. Hagelschade wordt door veel verzekeraars echter niet standaard vergoed! De weersomstandigheden worden steeds onvoorspelbaarder en grote hagelbuien komen vaker voor. Een flinke hagelbui kan veel schade veroorzaken. Bij het vergelijken van caravanverzekeringen kunt u aangeven of u hagel wilt meeverzekeren of niet.

Heeft uw caravan een voortent, luifel of misschien zelfs een aanbouw? Dan is dit vaak ook meeverzekerd, net als uw inboedel in de caravan. Er kunnen echter grote verschillen in dekking zitten per verzekeraar. U doet er daarom goed aan om altijd verschillende caravanverzekeringen met elkaar te vergelijken. Ook al bent u niet verplicht om een caravanverzekering af te sluiten, er zitten wel veel voordelen aan. U bent voor een heleboel schades gedekt en kunt altijd met een gerust hart op reis gaan.

caravanverzekering verplicht

Caravanverzekeringen vergelijken

Het vergelijken van caravanverzekeringen is heel eenvoudig via onze online vergelijkingstool. U beantwoordt een aantal vragen over uw caravan, zoals het aankoopjaar en bouwjaar, de lengte, de nieuwwaarde en de aankoopwaarde. Binnen 5 minuten kunt u verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Door caravanverzekeringen zorgvuldig te vergelijken op prijs en inhoud heeft u binnen no-time de beste caravanverzekering gevonden.

Caravanverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Sluit een caravanverzekering af via Alpina

Heeft u na het lezen van dit artikel besloten dat u toch graag een caravanverzekering wilt afsluiten, ook al is het niet verplicht? Dan kunt u dit direct op Alpina.nl doen. Bij ons kunt u verschillende caravanverzekeringen met elkaar vergelijken. Bereken eerst een indicatie van de premie en sluit vervolgens direct de beste caravanverzekering af. Zo kunt u altijd veilig op vakantie met uw caravan!

Heeft u nog vragen of wilt u even overleggen met een van onze verzekeringsexperts? Neem dan vooral contact met ons op! U kunt ons maandag tot en met vrijdag bereiken, van 08.00 tot 18.00 op 088 – 6883700. U kunt ons uw vraag ook via een bericht sturen. Dit kan via e-mail, WhatsApp of Messenger. Wij beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk!

Bereken de premie voor een caravanverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op