Hoe zit het met een inboedelverzekering als ik een woning deel met anderen?

De meeste mensen denken bij het woord ‘samenwonen’ aan samenwonen met een partner. Maar er zijn meerdere vormen van samenwonen, bijvoorbeeld met huisgenoten in een studentenhuis of het nog vrij onbekende co-housing. Hoe u ook samenwoont, u wilt natuurlijk wel dat uw spullen goed verzekerd zijn. Wij leggen uit hoe u een inboedelverzekering afsluit bij woningdelen.

Studentenwoning

Een van de meest veelvoorkomende vormen van woningdelen is een studentenwoning. Studentenhuizen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn hele grote woningen, waar soms wel tien tot vijftien studenten in 1 studentenhuis wonen, maar ook kleinere studentenwoningen, waar maar 3 tot 4 studenten wonen. Alle studenten hebben een eigen kamer en delen vaak de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de woonkamer, keuken en badkamer met hun huisgenoten.

Vooral het delen van de gemeenschappelijke ruimtes maakt het risico hoger voor verzekeraars. Hoe weet je welke spullen oorspronkelijk van wie zijn? Wie moet er een inboedelverzekering voor deze spullen afsluiten? En wie wordt er dan uitbetaald bij schade? Daarnaast is de kans op inbraak of diefstal in een studentenwoning veel groter. Je kunt moeilijk bij houden wie er allemaal bij elkaar over de vloer komt. Bovendien is misschien niet elke studentenkamer voorzien van een goed slot, of vergeet de bewoner zijn of haar kamer soms op slot te doen. Daarom eisen veel inboedelverzekeraars dat de studentenkamer op slot moet kunnen. Op die manier kan niet zomaar iedereen de kamer binnenlopen, en is het risico op schade door inbraak al een stuk kleiner. Check altijd in de polisvoorwaarden van uw inboedelverzekering welke voorwaarden uw verzekeraar stelt aan woningdelen.

Woongroep

Een woongroep is een groep mensen die samenwonen, maar die geen gezin vormen. Een woongroep kan ontstaan uit sociale, ideologische, financiële of religieuze redenen. Het kan een groep zijn die samenwoont in één woning, maar ook in verschillende woningen met gedeelde voorzieningen. Ook hier kijkt de verzekeraar naar hoe makkelijk toegankelijk individuele woningen en kamers zijn voor buitenstaanders.

Centraal wonen (ook wel co-housing genoemd)

Centraal wonen is een manier van samenwonen, waarin iedereen over een eigen woning beschikt, maar de gemeenschappelijke ruimtes deelt. Denk hierbij aan een centrale ontmoetingsruimte, een tuin, een washok en/of een werkplaats. De reden om in een centraal wonen-project te wonen zijn vooral sociaal, financieel of ecologisch van aard.

Inboedelverzekering afsluiten met huisgenoten

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering moet u uw gezinssamenstelling opgeven. Daarbij kunt u kiezen uit gezin met /zonder kinderen of alleenstaande met/zonder kinderen. Huisgenoten zijn dus niet meeverzekerd op dezelfde polis. U kunt wel gewoon een inboedelverzekering voor uzelf afsluiten. Het is goed om te weten dat een verzekeraar kan eisen dat iedere huisgenoot voor zijn eigen gehuurde deel een verzekering afsluit. Check wel altijd goed de polisvoorwaarden van uw inboedelverzekering. Verzekeraar kunnen bepaalde zaken uitsluiten van dekking.

Gezamenlijke inboedelverzekering?

Vergeet niet om bij een eventuele huisbaas of bij een studentenwoning te informeren of er al een collectieve inboedelverzekering is afgesloten voor alle bewoners van de woning. Meestal rekent de verhuurder de kosten voor de inboedelverzekering mee in de huurprijs. In zo’n situatie hoeft u dus niet apart nogmaals een inboedelverzekering af te sluiten, dan bent u dubbel verzekerd!

Bereken nu online de premie van uw inboedelverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 20-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op