Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Jachtverzekering boot op water

Jachtverzekering

Bereken direct de premie van uw jachtverzekering!

Direct online dekking
Direct online dekking
14 dagen bedenktijd
14 dagen bedenktijd
8.3
Beoordeling verzekeringen

WA

 • Schade aan anderen
 • Brand, zelfontbranding, ontploffing en joyvaren
 • Storm en hagel
 • Inboedel
 • Trailer + volgboot
 • Andere schade van buitenaf

WA + Beperkt casco

 • Schade aan anderen
 • Brand, zelfontbranding, ontploffing en joyvaren
 • Storm en hagel
 • Inboedel
 • Trailer + volgboot
 • Andere schade van buitenaf

WA + Volledig casco

 • Schade aan anderen
 • Brand, zelfontbranding, ontploffing en joyvaren
 • Storm en hagel
 • Inboedel
 • Trailer + volgboot
 • Andere schade van buitenaf

Bent u trotse eigenaar van een jacht of heeft u plannen om er binnenkort een aan te schaffen? Dan is het goed om u eens te verdiepen in een jachtverzekering. Een jacht is een indrukwekkende boot. Of u nou alleen in Nederland vaart of grotere afstanden gaat afleggen: U wilt natuurlijk onbezorgd kunnen genieten op het water! Daarom is een jachtverzekering het overwegen waard. U kiest zelf welke dekking u afsluit. Gaat u voor de basis WA bootverzekering, waarmee schade aan anderen wordt gedekt, of bent u liever uitgebreider verzekerd met een allrisk bootverzekering? Op Alpina.nl vertellen we u alles over een jachtverzekering.

Is een jachtverzekering verplicht?

In Nederland is het verzekeren van een boot niet verplicht. Het afsluiten van een jachtverzekering is dus geen verplichting, maar een keuze. Waarom zou u dan toch een jachtverzekering afsluiten? Een jacht is natuurlijk een kostbare boot.  Daarom kunnen de reparatiekosten na schade aan uw jacht aardig oplopen. Bovendien wordt het steeds drukker op de Nederlandse wateren. Hierdoor wordt de kans op ongelukken ook groter. Niet alleen de schade aan uw eigen jacht, maar ook schade die u bij een ander veroorzaakt kan flink wat kosten. Met een jachtverzekering weet u zeker dat u  verzekerd bent bij de, soms torenhoge, reparatiekosten.

Hou er wel rekening mee dat u in sommige situaties wel verplicht bent om een WA-verzekering af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld bij wedstrijden, in een jachthaven, een botenstalling of op (een deel van) het water. Ook buiten de Nederlandse wateren kan het zijn dat een bootverzekering wettelijk verplicht is. Dit is bijvoorbeeld vaak in landen rond de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Kroatië, Italië en Spanje.

Wat is de prijs van een jachtverzekering?

De kosten van een jachtverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

 • Het type boot

Een verzekeraar kijkt naar het type boot (bijvoorbeeld een jacht of een sloep), het bouwjaar, de lengte van de boot en de dagwaarde van de boot.

 • De motor

Boten hebben verschillende soorten motoren. Bovendien zit er verschil in de het risico voor de verzekeraar bij sommige motoren. Een verzekeraar kijkt bijvoorbeeld of het om een ingebouwde motor of een buitenboord motor gaat. Ook willen ze weten welke brandstof er wordt gebruikt en wat het totale vermogen is van de motor.

 • De dekking

Natuurlijk is de dekking die u kiest voor uw jachtverzekering ook van invloed op de hoogte van de premie. De basis WA-dekking is de goedkoopste dekking. U zult dan per maand minder aan premie betalen dan wanneer u een uitgebreide allrisk jachtverzekering afsluit.

Verder kan een verzekeraar kijken naar:

 • Eventuele schadevrije jaren die u heeft opgebouwd bij boot-/jachtverzekeringen uit het verleden.
 • Een eventueel lidmaatschap bij een watersportvereniging.

Welke dekking voor een jachtverzekering?

Bij het afsluiten van een jachtverzekering heeft u de keuze uit drie verschillende dekkingen, namelijk WA, WA beperkt casco en Allrisk. Bij het kiezen van de dekking kunt u het beste kijken naar uw boot en uw persoonlijke situatie. Bovendien hangt de juiste dekking ook af van de vaargebieden waar u gedekt wilt zijn en van de plek waar de boot komt te liggen. We lichten elke dekking hieronder even toe.

WA

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Met een WA-dekking bent u verzekerd bij schade die u met uw jacht bij een ander veroorzaakt. Bijvoorbeeld als u per ongeluk tegen een andere boot aan vaart. Als u hierbij ook schade aan uw eigen boot heeft, is dit niet meeverzekerd. Hiervoor moet u een uitgebreidere dekking afsluiten.

WA beperkt casco

Een jachtverzekering met een WA beperkt casco dekking is een aanvulling op de basis WA-dekking. Met een WA beperkt casco dekking is uw boot verzekerd bij schade door brand, zelfontbranding, ontploffing, joyvaren, storm en hagel. Bovendien bent u ook verzekerd voor schade aan de inboedel van uw boot.

Allrisk

Tot slot is er de meest uitgebreide dekking: Allrisk. Een Allrisk dekking wordt ook wel WA volledig casco genoemd. Met een Allrisk bootverzekering bent u, naast alle eerdergenoemde schades, ook verzekerd voor schade aan uw eigen boot, ook wanneer de schade uw eigen schuld is. Bent u bijvoorbeeld bij het aanmeren van de boot tegen de kade gebotst? Dan dekt een allrisk verzekering de reparatiekosten aan uw boot.

Sluit direct een jachtverzekering af via Alpina!

Bent u op zoek naar een verzekering voor uw jacht? Bij Alpina hebben een passende verzekering voor elke boot. U kunt bovendien gemakkelijk online een indicatie van de premie berekenen. Hiervoor hebben we enkele persoonsgegevens en gegevens over boot nodig. U krijgt vervolgens een overzicht van alle aanbieders, inclusief bijbehorende premies en polisvoorwaarden. Heeft u de beste jachtverzekering gevonden? Dan kunt u deze direct online afsluiten!

Heeft u nog vragen over het afsluiten van een jachtverzekering? Neem dan vooral contact met ons op! Onze verzekeringsspecialisten zitten maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 klaar om uw vragen te beantwoorden.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken direct de premie van uw jachtverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op