Aan welke beveiligingseisen moet uw motor voldoen?

Diefstal van uw motor wilt u natuurlijk altijd voorkomen. Een van de dingen die u zelf kunt doen om uw motor te beveiligen tegen diefstal is het gebruik van een goedgekeurd ART slot. Maar bij welke motorverzekering is zo’n slot verplicht? Welke risico’s loopt u op het moment dat uw slot niet aan de eis van de verzekeraar voldoet?

 

Nachtstalling

‘s Nachts moet het motorrijtuig bij voorkeur zijn gestald in een goed afgesloten ruimte. In deze ruimte moet het motorrijtuig op slot staan met een goedgekeurd ART 4 slot. Is het niet mogelijk om het motorrijtuig ‘s nachts in een goed afgesloten ruimte te stallen? Zorg dan dat het motorrijtuig uit het zicht staat van de openbare weg. Gebruik een goedgekeurd ART 4 kettingslot of beugelslot om uw motorrijtuig direct aan een ART goedgekeurd muur- of grondanker, of aan een aard- en/of nagelvast object te verbinden. Is het niet mogelijk om uw motorrijtuig uit het zicht te plaatsen en/of aard- of nagelvast te zetten? Dan moet uw motorrijtuig op slot staan met de standaard aanwezige sloten en een ART 4 goedgekeurd slot.

SCM-beveiliging

Voor sommige motoren geldt een aanvullende beveiligingseis. De eisen zijn afhankelijk van de cataloguswaarde van de motor. Of uw motor aan één van onderstaande SCM M-klassen dient te voldoen, vindt u in de polisvoorwaarden en/of het clausuleblad.

Klasse M1
Bestaande uit een systeem dat automatisch inschakelt en het op eigen kracht verplaatsen van de motor verhindert, geen detectie en geen alarmering.
– Blokkering op het motormanagement
– Aanvalsbestendigheid minimaal 3 minuten

Klasse M2
Bestaande uit een systeem dat automatisch inschakelt en het op eigen kracht verplaatsen van de motor verhindert, alarmering middels noodstroom sirene, uitgebreid met kanteldetectie.
– Optische signalering
– Bewegingsdetectie
– Akoestische signalering door middel van een noodstroom sirene

Klasse M3
Bestaande uit een systeem van de klasse M2 dat voldoet aan de eisen van SCM voorschrift MF-04, aangevuld met een volgsysteem dat aan de eisen van het SCM voorschrift TT03 voldoet.

Bij de aanschaf van deze SCM-beveiliging ontvangt u een KIWA SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging )-certificaat dat drie jaar geldig is. Daarna dient u ieder jaar uw motorbeveiliging te laten controleren bij een erkend bedrijf, om eventuele schade vergoed te krijgen. Een KIWA SCM-certificaat is een bewijs van beveiliging, mocht u schade of motordiefstal willen claimen op de motorverzekering.

Motor reeds verkocht?

Heeft u uw motor inmiddels verkocht? Klik hier om af te melden

Wat als mijn motor niet voldoet aan de eisen van de verzekeraar?

Controleer of uw motor voldoet aan de moderne beveiligingseisen. Verzekeraars eisen steeds vaker een goed beveiligde motor. Mocht u schade of motordiefstal willen claimen op de motorverzekering, maar er blijkt NIET aan de beveiligingseisen te zijn voldaan, dan kan een aanvullend eigen risico worden gehanteerd of zelfs helemáál niet worden uitgekeerd.

Heeft u vragen over uw slot of uw motorverzekering? Neem dan contact met ons op via de chat of telefonisch via 088 688 3710

Vergelijk online de premie voor een motorverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 12-09-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op