800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Het niet verlenen van voorrang veroorzaakt veruit meeste schades
Home Onderzoeken Het niet verlenen van voorrang veroorzaakt veruit meeste schades

Het niet verlenen van voorrang veroorzaakt veruit meeste schades

12 jan 2022
2 min leestijd

Uit cijfers van Alpina en 112schade blijkt dat het niet verlenen van voorrang veruit de meest voorkomende oorzaak is van schade. In meer dan 38% van 4500 schadegevallen in de afgelopen 5 jaar verleende de tegenpartij geen voorrang, waardoor er schade ontstond. Op de tweede plek van meest voorkomende schadetoedracht staat het achterop rijden op de voorganger (in ruim 14% van de gevallen) en op de derde plek het aanrijden van een geparkeerd voertuig (in ruim 12% van de gevallen).

download persberichtPDF

Welke schadetoedracht komt het meeste voor

Veel Nederlanders niet op de hoogte van de voorrangsregels

Uit een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VNN) blijkt dat een kwart van alle weggebruikers in Nederland niet precies weet hoe het zit met de voorrangsregels. Als het al een tijd geleden is dat ze hun rijbewijs hebben gehaald, is de kennis soms (gedeeltelijk) weggezakt. Dat bestuurders de verkeersregels- en borden niet goed kennen, kan zorgen voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Dat blijkt ook uit het feit dat het niet verlenen van voorrang de grootste schadetoedracht is.

In 21% van de gevallen was er ook sprake van letselschade

Vorig jaar was er in 21% van alle gevallen ook sprake van letselschade. Wanneer je door toedoen van een ander geestelijk of lichamelijk letsel oploopt, noemen we dit letselschade. Letselschade kan materiële schade zijn, zoals inkomensverlies of medische kosten, maar ook immateriële schade, zoals pijn en verdriet. Bovendien kan letselschade grote gevolgen hebben, niet alleen voor jezelf, maar ook op je werk of gezinsleven.

Vorig jaar meeste schademeldingen in juni

In 2020 zijn er al gevolg van de coronacrisis een stuk minder schades gemeld. Vanwege de lockdown in maart, april en mei 2020 werkten veel mensen thuis en gingen ze minder vaak de weg op. In 2021 was het aantal schademeldingen weer bijna gelijk aan 2019, hoewel we ook vorig jaar een aantal maanden in lockdown doorbrachten. Uit de cijfers blijkt een stijging van het aantal schademeldingen in juni. De stijging valt samen met het eindigen van de lockdown en de heropening van de samenleving.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op