800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
29 vestigingen
Woonverzekering leegstaand huis raam gordijnen
Home Blog Belang van woonverzekeringen bij leegstaand huis

Belang van woonverzekeringen bij leegstaand huis

15 aug 2023
3 min leestijd

Indien je woning gedurende langere tijd leeg staat, heeft dit impact op de geldigheid van je opstal- en inboedelverzekering. De risico’s van inbraak, diefstal en andere schade nemen toe wanneer een huis niet bewoond is. Tijdens een uitgebreide periode van leegstand zijn niet alle mogelijke incidenten automatisch gedekt. Hier volgt essentiële informatie die je dient te weten.

De variërende definities die verzekeraars hanteren voor leegstand dragen bij aan de complexiteit. Over het algemeen wordt een woning niet als ‘leegstaand’ beschouwd wanneer je drie weken op vakantie bent. Deze status verandert echter snel als je meer dan twee maanden afwezig bent of als je woning ongemeubileerd is. Het is aan te raden de polisvoorwaarden te raadplegen om de specifieke definitie van leegstand van jouw verzekeraar te achterhalen.

 

Vier scenario’s van langdurige leegstand

Er zijn diverse redenen waarom een huis leeg kan staan, meestal betreft het een van de volgende situaties:

  1. Je oude huis is nog niet verkocht terwijl je al in een nieuw huis woont.
  2. Je nieuwbouwwoning is al wel opgeleverd, maar je hebt er nog geen intrek genomen.
  3. Het overlijden van de bewoner heeft plaatsgevonden en het huis moet nog verkocht worden.
  4. Langdurige afwezigheid vanwege bijvoorbeeld een wereldreis of zakentrip. Als je weet wanneer je terugkeert, kun je bij je verzekeraar navragen of je de dekking kunt behouden. Dit is vaak mogelijk, mits je maatregelen neemt, zoals tijdschakelaars voor verlichting.

Indien je een nieuwe woning betrekt, zorg er dan voor dat de opstalverzekering ingaat op de overdrachtsdatum. Voor je oude huis blijft een opstalverzekering noodzakelijk zolang je de eigenaar bent. Ook is het belangrijk om je verhuizing door te geven voor je inboedelverzekering. Sommige verzekeraars bieden tijdelijke dekking voor zowel de oude als de nieuwe woning. Echter, let op dat de dekking mogelijk niet toereikend is wanneer je nieuwe meubels of bezittingen hebt aangeschaft.

 

Beperktere dekking

Een leegstaand huis vormt een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers. Hierdoor neemt het risico op schade toe, wat resulteert in een vaak beperkte dekking van je opstal- en inboedelverzekering. Schade door diefstal, inbraak en vandalisme wordt doorgaans niet meer gedekt. Ook ruitschade en waterschade vallen buiten de dekking. Echter, brand, blikseminslag, storm en ontploffing blijven meestal wel gedekt. Verschillende verzekeraars hanteren diverse benaderingen, waarbij sommige mogelijk helemaal geen dekking bieden of een hogere premie verlangen. Het is daarom cruciaal om te begrijpen hoe jouw verzekeraar omgaat met leegstand.

 

Verplichte melding van leegstaand huis

De meerderheid van de verzekeringen bevat een leegstandclausule. Dit betekent dat je verplicht bent om leegstand tijdig bij je verzekeraar te melden. Het nalaten van deze melding kan resulteren in het verlies van vergoeding bij het indienen van een schadeclaim.

 

Indien je je woning binnenkort voor langere tijd onbewoond laat, is het van belang om de voorwaarden met betrekking tot leegstand in je woonverzekeringen te controleren. Voor duidelijkheid over de dekking kun je contact met ons opnemen. 

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op