Valt een conflict door ontslag onder de dekking van een rechtsbijstandverzekering?

Bij een rechtsbijstandverzekering kunt u zelf de dekking kiezen door het kiezen van modules. Op deze manier kunt u de verzekering op uw eigen wensen afstemmen. Een van de modules is de rechtsbijstand ‘werk’. Deze module wordt ook wel ‘inkomen’ genoemd. Hierbij bent u verzekerd van juridische hulp bij conflicten op uw werk en krijgt u rechtsbijstand bij ontslag.

Het kan gebeuren dat u wordt ontslagen. Dit kan verschillende redenen hebben: u functioneert onvoldoende volgens uw werkgever, u bent langdurig ziek of u wordt ontslagen vanwege een reorganisatie. Als dit gebeurt wilt u het zo goed mogelijk oplossen. Het is niet altijd mogelijk om hier samen met uw werkgever uit te komen.

Mocht u in één van bovenstaande situaties terechtkomen, zijn er een aantal dingen die u, indien mogelijk, zelf kunt doen:

  • Ga met uw werkgever in gesprek om tot een oplossing te komen
  • Bewaar de correspondentie (e-mails en/of brieven) van/met uw werkgever
  • Geef duidelijk aan als u iets niet begrijpt en vraag om extra uitleg of een toelichting
  • Laat uw werkgever een voorstel op papier zetten. Zorg dat u niet direct instemt met het voorstel en dat u bedenktijd krijgt

 

Bij failliet bedrijf of reorganisatie

Mocht het bedrijf waar u werkt failliet gaan of vindt er binnen het bedrijf een reorganisatie plaats dan kunt u uw baan verliezen. Het kan zijn dat u al een tijd geen salaris meer heeft gehad, vanwege financiële problemen binnen het bedrijf. Met een rechtsbijstandverzekering krijgt u hulp bij het uitzoeken waar u in deze situatie allemaal recht op heeft en bij wie u aan moet kloppen indien u juridische hulp nodig heeft.

Bij niet verlengen tijdelijk contract

Met een tijdelijk contract moet uw werkgever zich bij een tussentijds ontslag aan dezelfde regels houden als bij een vast contract. Dat wil zeggen dat het contract niet zomaar eerder kan worden beëindigd indien u niet goed functioneert of als er minder werk is. Bij de beoordeling of het ontslag rechtsgeldig is, kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering.

Let op: U bent niet verzekerd indien uw ontslag voor het afsluiten van uw rechtsbijstandverzekering heeft plaatsgevonden.

Is een rechtsbijstandverzekering verplicht?

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar blijkt in de praktijk wel heel handig te zijn. Werkt u in het buitenland? Het kan zijn dat verzekeraars bij bepaalde geschillen alleen dekking bieden in Nederland en niet in heel Europa. Let hier goed op.

Er zijn verschillende rechtsbijstandverzekeringen met een dekking voor conflicten die op het werk ontstaan. Voordat u een verzekering af gaat sluiten, is het belangrijk dat u eerst de rechtsbijstandverzekeringen vergelijkt en kijkt welke modules en dekkingen er mogelijk zijn. U kunt onder aan deze pagina gemakkelijk uw premie berekenen en desgewenst direct de verzekering afsluiten.

Naast de module ‘werk/inkomen’ is de basis rechtsbijstandverzekering ook uit te breiden met andere modules, namelijk:

Meer informatie over de dekkingen van deze modules vindt u op de pagina ‘dekking rechtsbijstandverzekering

Mocht u advies nodig hebben, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088 688 37 00.

Bereken direct de premie van uw rechtsbijstandverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 08-12-2020

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op