800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

De polisvoorwaarden van de scooterverzekering

Niemand gaat uit vrije wil de polisvoorwaarden van een scooterverzekering doorspitten. Ze zijn vaak saai en moeilijk leesbaar. Toch zijn ze belangrijk en daarom lichten wij een aantal onderdelen van de polisvoorwaarden graag voor u toe.

Polisvoorwaarden van een scooterverzekering

Wat is het eigen risico in de scooterverzekering?

Het eigen risico is het deel van de schade dat voor eigen rekening komt. Niet alle verzekeraars hanteren een eigen risico. Als ze dit wel doen gaat het vaak om een bedrag tot € 150. Bij een schade van € 1.000 krijgt u dan € 850 uitgekeerd, uitgaande van een eigen risico van € 150. Verzekeraars hanteren vaak een eigen risico om de drempel voor het claimen van schades hoger te maken.

Jonge bestuurders betalen vaak een hogere premie tot ze 24 jaar oud zijn. Dit doen verzekeraars omdat zij, in vergelijking met oudere bestuurders, vaker schade oplopen. Sommige verzekeraars rekenen ook nog extra eigen risico als de schade is opgelopen door een jonge bestuurder.

Opzeggen scooterverzekering

De scooterverzekering kent een standaard looptijd van één jaar. Na het eerste verzekeringsjaar wordt de verzekering weer verlengd met één jaar. Na het eerste verzekeringsjaar is de verzekering echter dagelijks opzegbaar. Sommige verzekeraars hanteren wel een opzegtermijn van één maand. Dat is toegestaan. Bij het opzeggen van de scooterverzekering op 5 april, mag de verzekeraar de verzekering dan beëindigen per 5 mei. Bij het verkopen van de scooter is de scooterverzekering direct opzegbaar. Dat is logisch, want er is niets meer te verzekeren. Ook gedurende het eerste jaar kan de verzekering opgezegd worden bij verkoop van de scooter.

Schadesturing door de verzekeraar

Voor schadeherstel maken verzekeraars gebruik van schadesturing. Dat wil zeggen dat u uw scooter bij voorkeur laat repareren bij een door de verzekeraar aangewezen herstelbedrijf. Ze doen aan schadesturing door bijvoorbeeld het eigen risico te verlagen als u naar de aangesloten schadehersteller gaat.

Met alcohol op rijden

Verzekeraars zijn streng bij schade waarbij de berijder onder invloed van alcohol was. De verzekeraar heeft het recht om het schadebedrag te verhalen op de veroorzaker van de schade. Bij een aansprakelijkheidskwestie wordt de schade aan de tegenpartij wel vergoed. De verzekeraar kan de beschonken veroorzaker vervolgens een nota sturen voor de schade. Bij dit soort verhaalschades kan het over grote bedragen gaan.

Andere uitsluitingen

In de polisvoorwaarden zijn nog meer situaties benoemd waarbij er geen dekking is. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het deelnemen aan snelheidswedstrijden of het verhuren van de scooter. Ook als u zonder geldig rijbewijs rijdt, biedt de scooterverzekering geen dekking.

Borgstelling

Bij een aanrijding in het buitenland kunt u te maken krijgen met borgstelling. In het uiterste geval kan de scooter in beslag worden genomen. Het is zelfs mogelijk dat u zelf in de cel terecht komt. De scooter krijgt u dan terug tegen betaling van een borgsom. Hier zorgt de verzekeraar voor. Ook als er een borgsom nodig is om u weer uit de gevangenis te krijgen.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken direct de premie van uw scooterverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op