Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

autoverzekering zonder check
Home Youngtimer

Youngtimer verzekering vergelijken en afsluiten

Een youngtimer verzekering is goedkoper dan de reguliere autoverzekering. Of een auto als youngtimer wordt gezien, verschilt per verzekeraar en hangt af van leeftijd, merk en gebruik.

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
Nu met Gratis verhaalservice

14 dagen bedenktijd.

Een breed aanbod.

Hulp van onze experts.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Met kennis van elke branche en veel know how verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura van Maarschalkerweerd - Expert autoverzekering

Meer dan 10 jaar ervaring autoverzekering

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

De dekking van je youngtimer

We kijken goed naar je youngtimer, vergelijken een groot aantal verzekeringen en helpen je met het kiezen van een passende dekking.

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

WA beperkt casco

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

All-Risk (WA+Casco)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Alles over een youngtimer

De youngtimer is de benaming voor voertuigen, meestal personenauto’s, die nog niet oud genoeg zijn om als oldtimer te worden beschouwd. Een youngtimer is dus eigenlijk een ‘jonge oldtimer’, meestal zijn dit auto’s van 15 tot 25 jaar. Er zijn enkele verzekeraars die bepaalde auto’s al vanaf 10 jaar als youngtimer zien.

Om als youngtimer te worden gezien, moet de auto aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • De auto moet minstens 15 jaar oud zijn. (In sommige gevallen worden auto’s van minimaal 10 jaar als youngtimer gezien)
 • Je hebt naast de youngtimer een andere auto voor dagelijks gebruik.
 • De auto wordt hobbymatig gebruikt, dus niet voor woon-werkverkeer.
 • Je mag maximaal een bepaald aantal kilometers per jaar rijden met de auto. Vaak is dit maximaal 5000 of 7500 kilometer.

Wanneer is een auto een youngtimer?

Een youngtimer is dus eigenlijk een ‘jonge oldtimer’, meestal zijn dit auto’s van 15 tot 25 jaar. Er zijn enkele verzekeraars die bepaalde auto’s al vanaf 10 jaar als youngtimer zien.

De meeste youngtimers zullen in de toekomst een klassieker worden. Het gaat dan ook meestal om een model dat niet meer in productie is of waarvan er niet veel zijn gemaakt.

Wanneer kom je in aanmerking voor een youngtimer verzekering?

Een youngtimer verzekering wordt maar door een klein aantal verzekeraars aangeboden. Als je auto aan bovenstaande punten voldoet, kun je de speciale youngtimer verzekering afsluiten. Voor het afsluiten van deze verzekering is een taxatierapport nodig. Dit heeft ermee te maken dat je bij total loss de taxatiewaarde vergoed krijgt. Bij een reguliere autoverzekering krijg je normaal gesproken bij total loss de dagwaarde.

Een ander voordeel van een youngtimer verzekering is dat je vaak minder premie betaalt dan bij een reguliere autoverzekering. Er wordt door de verzekeraar rekening gehouden met het feit dat je de auto hobbymatig gebruikt en weinig kilometers maakt.

Welke verzekering dekking bij een Youngtimer?

Bij het kiezen van de autoverzekering voor je youngtimer moet je goed op de aanvullende voorwaarden letten die de verzekeraar stelt. Er kunnen beperkingen zijn in het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Soms kun je de youngtimer alleen goedkoper verzekeren als tweede auto. Bij een autoverzekering voor een tweede auto is het bezit van een auto voor dagelijks gebruik verplicht. Dat wil zeggen dat je de youngtimer alleen op hobbymatig vlak mag gebruiken en maximaal 7500 kilometer per jaar mag rijden.

Omdat een youngtimer een relatief jonge auto is, kun je deze auto ook voor dagelijks gebruik verzekeren. Je kunt onderaan deze pagina direct de premie voor je auto berekenen en desgewenst de autoverzekering afsluiten.

WA

De WA-verzekering (Wettelijke aansprakelijkheid) is wettelijk verplicht voor iedere autobezitter. Deze dekking zorgt voor het compenseren van schade door aansprakelijkheid aan de tegenpartij.

WA beperkt casco

Met de WA-beperkt casco verzekering krijg je ook brandschade, ruitbreuk en schade door een aanrijding met loslopende dieren uitgekeerd.

Allrisk

De Allrisk verzekering is de meest uitgebreide dekking. Hiermee wordt schade aan je eigen voertuig door aanrijdingen ook vergoed door jouw eigen verzekeraar. Verder is vandalismeschade ook verzekerd bij de allrisk verzekering.
De allrisk verzekering is de meest logische keuze voor auto’s tot 6 jaar oud.

Naast bovenstaande dekkingen is het mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Dit zijn bijvoorbeeld de ongevallen inzittendenverzekering en de schade-inzittendenverzekering.

Hoe werkt de youngtimer regeling?

De youngtimer regeling is in 2016 in het leven geroepen. Deze regeling houdt in dat de bijtelling van 35 procent berekend wordt over de dagwaarde van het voertuig in plaats van over de cataloguswaarde. Omdat de dagwaarde van het voertuig een heel stuk lager is dan de cataloguswaarde kan dit voor ondernemers zeer gunstig zijn wanneer ze overwegen een auto van de zaak aan te schaffen. Ondernemers worden op deze manier min of meer beloond door de Belastingdienst. Je rijdt geen nieuwe auto en het is dan niet in verhouding om bijtelling te betalen over de cataloguswaarde.

Wat zijn de voordelen van een youngtimer?

Een youngtimer is een relatief goedkope auto. De afschrijving op auto’s is groot. Vanaf het moment dat je met een nieuwe auto de dealer verlaat, daalt de waarde van de auto direct. Met de aanschaf van een youngtimer kun je een hoop geld besparen. Youngtimers zijn populair. Over het algemeen worden youngtimers aangeboden met lage tellerstanden. Voor een auto van 15 jaar oud is een tellerstand van 100.000 kilometer niet veel. Mede door de lage tellerstanden en de aantrekkelijke prijs zijn oldtimers zeer geliefd.

Youngtimer verzekering vergelijken

Ook wanneer je op dit moment al een youngtimer verzekering hebt lopen, kan het nooit kwaad om verschillende youngtimer verzekeringen met elkaar te vergelijken. Vergelijken loont altijd. Na het invoeren van het kenteken en enkele aanvullende gegevens krijg je direct een overzicht van de verschillende mogelijkheden. Je krijgt een overzicht van de verschillende verzekeraars inclusief de premies en aanvullende voorwaarden. Ook weten of en hoeveel je kunt besparen? Op onze website is een vrijblijvende berekening snel gemaakt.

Youngtimer belasting

Op het moment dat je auto 15 jaar oud is, is de kans groot dat je het een youngtimer mag noemen. Vanaf dat moment ga je, indien je de auto zakelijk en privé rijdt, 35 procent bijtelling betalen over de dagwaarde van jouw auto. De dagwaarde wordt door de Belastingdienst bepaald aan de hand van de waarde in het economisch verkeer (WEV). De meeste verzekeraars laten de dagwaarde echter bepalen door een gespecialiseerde taxateur. Deze kijkt niet alleen naar de gemiddelde marktwaarde, maar ook naar de individuele facetten. Hierdoor is de dagwaarde die door de Belastingdienst wordt vastgesteld vaak lager dan de waarde die door de verzekeraar wordt toegekend.

Youngtimer wegenbelasting

Voor een youngtimer moet je, in tegenstelling tot oldtimers van 40 jaar en ouder, wel wegenbelasting betalen. Alleen de volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van wegenbelasting. De hoogte van de wegenbelasting voor de youngtimer hangt van een aantal factoren af. Dit zijn onder anderen jouw postcode, het gewicht van de youngtimer en de brandstof waar de youngtimer op rijdt. Wanneer je een youngtimer least, betaalt meestal je werkgever of leasemaatschappij de wegenbelasting en zit dit inbegrepen bij de leasevergoeding.

Alles over de Youngtimer regeling

Het grote voordeel van de youngtimer regeling is dat de auto jaarlijks een kleine afschrijving heeft en je hierdoor minder hoeft te betalen.

Hoewel de premie voor de verzekering jaarlijks gelijk zal blijven, wordt een youngtimer per jaar goedkoper. Dit komt doordat de auto ouder wordt en de bijtelling berekend wordt over de dagwaarde. Omdat de dagwaarde van de auto daalt, betaal je ook minder bijtelling.

Youngtimer regeling particulier

Niet alleen voor ondernemers is de youngtimer regeling interessant. Ook voor particulieren biedt deze regeling voordelen. Overweeg je om als particulier een youngtimer aan te schaffen? Er zijn zeker ook interessante plusplunten voor particulieren. Buiten het feit dat een youngtimer, in vergelijking met nieuwe(re) auto’s een stuk betaalbaarder is, is het voor veel mensen ook een stukje nostalgie. De afschrijving van een youngtimer is minimaal. Zo zijn youngtimers van merken als BMW, Volvo, Mercedes en Audi ook bij particulieren zeer geliefd. De luxere auto’s die voor veel mensen onbetaalbaar leken, liggen nu financieel binnen handbereik.

Youngtimer regeling 2021

De youngtimer regeling blijft in 2021 hetzelfde als voorgaande jaren. Ook in 2021 is de bijtelling (maximaal) 35 procent over de dagwaarde van de auto. Voor volledig elektrische auto’s is dit 17 procent. Al zijn er echter nog weinig volledig elektrische youngtimers. Dit zal met de jaren toenemen, omdat de elektrische auto vaker geproduceerd wordt in vergelijking met jaren geleden.

Youngtimer regeling ZZP

Ook voor een ZZP’er kan een youngtimer een goede optie zijn. Als ZZP’er kun je de zakelijke auto ook privé gebruiken. Wanneer je met een zakelijke auto 500 kilometer of meer privé kilometers rijdt dan moet je bijtelling betalen. Een bepaald percentage over de waarde van de auto wordt bij jouw inkomen opgeteld en hierover moet je inkomstenbelasting afdragen. Voor youngtimers is dit percentage weliswaar hoger dan voor jongere auto’s, maar het grote voordeel is dat bij youngtimers dit percentage geheven wordt over de dagwaarde. Zo betaal je alsnog veel minder belasting over je zakelijke youngtimer.

Youngtimer verzekering

Voor een youngtimer kun je de zogenoemde youngtimer verzekering afsluiten. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er drie verschillende dekkingsvormen waar je uit kunt kiezen. Een youngtimer wordt niet heel vaak allrisk verzekerd. Deze dekking wordt meestal gekozen voor nieuwe auto’s. Je kunt er wel voor kiezen om de youngtimer beperkt casco te verzekeren. Hierbij worden naast schade aangericht door de tegenpartij (WA) ook brandschade, ruitbreuk en schade door aanrijding met loslopende dieren vergoed.

Youngtimer verzekering berekenen

Ben je de trotse eigenaar van een youngtimer of overweeg je om een youngtimer aan te schaffen, dan kun je gemakkelijk en snel op onze website een berekening maken. Ook wanneer je nog niet zeker weet welke het precies gaat worden. Zo krijg je alvast een goed beeld van wat de verzekering voor jouw youngtimer ongeveer gaat kosten.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op