Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Zijn kinderen meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van hun ouders?

Kinderen zijn af en toe onstuimig en zo kan het wel gebeuren dat er onbedoeld iets kostbaars sneuvelt. Met een Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voorkomt u dat u onnodige kosten moet maken. Wanneer u  aansprakelijkheidsverzekering afsluit met gezinsdekking, zijn in de meeste gevallen ook de kinderen meeverzekerd.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bereken direct de premie!

aansprakelijkheidsverzekering kind tot welke leeftijd

Wat is een WA-verzekering?

De WA-verzekering en de aansprakelijkheidsverzekering worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. WA betekend Wettelijke Aansprakelijkheid en komt voor bij verzekeringen van motorvoertuigen, welke verplicht is indien je een voertuig bezit. De aansprakelijkheidsverzekering (AVP), biedt dekking als je schade bij iemand anders veroorzaakt. In tegenstelling tot de WA-verzekering, is de aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht. Het is echter wel aan te raden om deze verzekering af te sluiten om je financiële situatie te beschermen.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Bereken direct de premie!

Dekking aansprakelijkheidsverzekering kinderen

De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden, de verzekeringsnemer en de gezinsleden die zijn meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen en zelfs uw huisdieren. Bijvoorbeeld uw kind stoot per ongeluk de dure vaas bij oma en deze ligt in 1001 stukken. Of uw kind schopt tijdens een spelletje voetbal per ongeluk een bal door de ruit van de buren. In beide gevallen bent u voor deze schade verzekering via de aansprakelijkheidsverzekering wanneer u een gezinsdekking heeft.

De aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen schade aan spullen, maar ook aan personen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat uw kind per ongeluk tijdens het sporten een medespeler een gebroken arm bezorgt.

Wanneer geen dekking aansprakelijkheidsverzekering kinderen?

Er zijn situaties waarin de schade die veroorzaakt wordt door kinderen niet gedekt wordt:

  • Wanneer er opzet in het spel is, biedt de aansprakelijkheidsverzekering geen dekking. Bij schade die ontstaat die bijvoorbeeld ontstaat door vandalisme, brandstichting of joyriding zijn de ouders aansprakelijk. Wanneer de kinderen jonger zijn dan 14 jaar zijn de ouders aansprakelijk en keert een aansprakelijkheidsverzekering meestal wel uit.
  • Ook bij schade aan de eigendommen van vader, moeder of andere personen die op dezelfde polis staan, keert de aansprakelijkheidsverzekering niet uit.
  • Schade die wordt veroorzaakt door een auto of een ander motorvoertuig. Want daarvoor heeft een WA-verzekering voor uw auto. 

Ouders aansprakelijk tot 14 jaar

Kinderen tot de leeftijd van 14 jaar worden niet verantwoordelijk gesteld, ook al is het duidelijk dat zij wel schuld hebben aan de schade. De reden hiervoor is dat men er vanuit gaat dat kinderen tot 14 jaar nog niet goed de gevolgen van hun acties kunnen overzien. Vanaf 14 jaar neemt deze aansprakelijkheid af en krijgt het kind meer verantwoording.  Uw kind valt dan nog wel onder uw polis, maar opzettelijke schades worden minder makkelijk vergoed.

Tot welke leeftijd zijn mijn kinderen meeverzekerd?

Heeft u als ouder een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking? In de meeste gevallen zijn uw kinderen dan meeverzekerd tot zijn of haar 27e levensjaar. Uw kinderen moeten dan wel thuis wonen of uitwonend studeren. Wanneer uw kind trouwt, dan moet uw kind een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Lees ook:

Bereken direct de premie van uw aansprakelijkheidsverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op