Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat moet ik doen bij autodiefstal?

U  moet er niet aan denken; uw auto is gestolen. Heel vervelend natuurlijk, maar wat moet u nu allemaal regelen bij autodiefstal? In ieder geval moet u de diefstal bij ons melden.

Wat moet u doen bij autodiefstal

Wanneer uw auto is gestolen is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Als eerste moet u aangifte van autodiefstal doen bij de politie. Om de aangifte te kunnen doen, heeft de politie de volgende informatie van u nodig. Zorg ervoor dat u deze bij de hand heeft:

 • Kentekenbewijs
 • Merk, type en kenteken
 • Dagwaarde van de auto
 • Kilometerstand
 • Plaats waar de auto is gestolen
 • Bijzondere kenmerken van de auto

De politie geeft aan het RDW door dat uw auto is gestolen. Zolang uw auto gestolen is, bent u niet aansprakelijk voor de verplichtingen die bij de auto horen. U betaalt vanaf dat moment geen motorrijtuigbelasting meer en u bent ook niet meer verantwoordelijk voor de schade die wordt veroorzaakt door het voertuig. Na de aangifte kunt bij de politie, kunt u uw voertuig als vermist opgeven bij de stichting VBV (Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit) Zo staat uw voertuig ook landelijk als vermist geregistreerd en is de kans groter dat uw voertuig wordt teruggevonden.

Diefstal auto

Autodiefstal dekking verzekering is dat handig?

Na de aangifte,  is de volgende stap uw verzekeraar of tussenpersoon te laten weten dat uw slachtoffer bent geworden van autodiefstal. De verzekeraar zal vervolgens uw kenteken afmelden bij het RDW en de autoverzekering opschorten. Het opschorten van een verzekering houdt in dat uw verzekering even wordt stopgezet, u hoeft geen premie meer te betalen. Of uw nu WA-verzekerd bent of Allrisk, in alle gevallen is het belangrijk om met uw verzekeraar contact op te nemen. Alleen zo bent u niet zelf aansprakelijk voor een eventuele schade die wordt veroorzaakt met uw voertuig.

Als u WA-verzekerd bent, bent u niet gedekt voor schade ten gevolge van diefstal. Alleen in gevallen van WA-beperkt casco en WA-casco (allrisk) bent u in veel gevallen verzekerd tegen schade als gevolg van diefstal. Wilt u precies weten voor welk bedrag u verzekerd bent? Bekijk dan voor alle details de poliswaarden van uw autoverzekering.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Welk bedrag wordt vergoed?

Wordt uw voertuig niet binnen 30 dagen teruggevonden? Dan zal de verzekeringsmaatschappij een bepaald bedrag gaan uitkeren. Dit bedrag is afhankelijk van uw dekking. Bent u WA-beperkt casco of WA-casco verzekerd? Dan zijn er een aantal opties:

 1. Nieuwwaarderegeling: u krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen.
 2. Aanschafwaarderegeling: u krijgt het bedrag dat je hebt betaald voor je tweedehands auto.
 3. Gelijkwaardige autoregeling: u krijgt een bedrag om een gelijkwaardige auto te kopen.
 4. Dagwaarderegeling: u krijgt de huidige waarde van de gestolen auto uitbetaald

Lagen er spullen in de auto op het moment van diefstal? Denk aan bijvoorbeeld een kinderzitje of een telefoonhouder? Helaas worden deze spullen vaak niet vergoed. Check altijd even uw polisvoorwaarden om het zeker te weten. Wordt u auto gestolen tijdens de vakantie? Dan vallen uw spullen uit de auto vaak onder de reisverzekering.

Auto teruggevonden na 30 dagen

Indien uw auto binnen 30 dagen weer wordt teruggevonden en u er weer in kunt rijden, zal de politie dit doorgeven aan het RDW. Let op! Vanaf dat moment heeft u ook weer een verzekeringsplicht. Als u de dekking van uw autoverzekering is opgeschort, kunt u contact opnemen met uw verzekeraar en doorgeven dat uw auto is teruggevonden. Zo kan uw verzekering weer geactiveerd worden. Wanneer u al een bedrag uitbetaald heeft gekregen van de verzekeraar en uw auto wordt toch nog teruggevonden, moet dit bedrag wel worden terugbetaald.

Tips om autodiefstal te voorkomen

Hoe voorkomt u nu dat uw auto gestolen wordt? Natuurlijk is het nooit helemaal te voorkomen. Maar u kunt het dieven of inbrekers wel zo moeilijk mogelijk maken. U kunt uw auto bijvoorbeeld beveiligen.

Lees ook:

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op