800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Tenaamstellingscode van een auto: hoe werkt dat?

Bij de kentekencard hoort een tenaamstellingscode. Deze code is uniek en toont aan dat u daadwerkelijk de eigenaar bent van de auto. U heeft de tenaamstellingscode nodig op het moment dat u uw auto wilt verkopen, slopen, schorsen, inruilen of uitvoeren. Heeft u geen idee waar u uw tenaamstellingscode kunt vinden of bent u deze kwijt? Op Alpina.nl leest u alles over de tenaamstellingscode voor uw auto.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

tenaamstellingscode auto

Wat is een tenaamstellingscode eigenlijk?

Een tenaamstellingscode is een unieke 9-cijferige code. Vroeger had je het overschrijvingsbewijs (deel II of kopie deel III). Dit bestaat echter niet meer. Het eerste deel krijgt u als het kenteken op uw naam wordt overgeschreven, de eerste 4 cijfers staat namelijk op het tenaamstellingsbewijs. Het tweede deel van de code, de laatste 5 cijfers, staat in de brief die u enkele dagen later van de RDW ontvangt, samen met uw kentekencard. Het is de bedoeling dat u de code goed bewaard.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Tenaamstellingcode auto kwijt

Het komt regelmatig voor dat de tenaamstellingcode toch kwijtraakt. Volgens de RDW zo’n 200.000 keer per jaar. Zo vaak wordt er namelijk een nieuwe tenaamstellingscode aangevraagd. De brief met het tweede deel van de code raakt bijvoorbeeld kwijt tijdens een verhuizing, het tenaamstellingsbewijs gaat verloren of de computer crasht waardoor het bestand met de code verloren gaat. Ook als de auto van eigenaar wisselt, raakt de tenaamstellingscode nogal eens kwijt. Komt u erachter dat u de tenaamstellingscode van uw auto kwijt bent? Geen probleem, want bij de RDW kunt u een nieuwe code aanvragen. U hoeft niet te wachten op de post en kunt hem zelfs direct downloaden als u inlogt met DigiD.

Tenaamstellingscode auto aanvragen

Als u een nieuwe tenaamstellingscode wilt aanvragen kunt u de volgende stappen volgen:

  1. Log in via de knop ‘Tenaamstellingscode direct downloaden’ op de website van de RDW. U kunt dan inloggen met uw DigiD.
  2. Selecteer het voertuig waarvoor u een nieuwe code wil aanvragen
  3. Betaal de kosten via iDeal
  4. U ontvangt vervolgens 2 e-mails van de RDW. In de tweede e-mail staat de link naar de nieuwe tenaamstellingscode
  5. Download de nieuwe code en sla deze goed op. De code blijft 40 dagen via de link bereikbaar

Auto overschrijven? Tenaamstellingscode nodig

Als u uw auto heeft verkocht, moet u het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar overschrijven. Hiervoor heeft u de tenaamstellingscode nodig, om aan te tonen dat u de eigenaar van de auto bent. U moet uw kentekencard met de tenaamstellingscode OF het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) meenemen naar het kentekenloket.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op