Wat heb ik nodig voor het overschrijven van een auto?

Als u een auto heeft gekocht, moet u het kenteken van het voertuig op uw naam zetten. Dit noemen we overschrijven. Dit doet u samen met de verkopende partij. Zodra het kenteken op uw naam staat, moet u voldoen aan alle voertuigverplichtingen, zoals het afsluiten van een autoverzekering, de APK-plicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting. Maar hoe gaat het overschrijven van een auto precies en wat heeft u er allemaal voor nodig? In dit artikel leggen we dat uit.

Waar kan ik een auto over laten schrijven?

U kunt uw auto op meerdere plekken overschrijven. Als u de auto ‘offline’ wilt overschrijven kunt u langs een kentekenloket, RDW-balie, RDW-keuringsstation of PostNL-locatie. Er zit er altijd wel eentje bij u de buurt. U kunt er ook voor kiezen om het kenteken online over te schrijven. Dit kan via de website van de RDW.

Welke papieren nodig voor het overschrijven?

Voor het overschrijven van een auto heeft u een volledig kentekenbewijs nodig. Dit zijn de kentekencard en de tenaamstellingscode OF het originele tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs. Daarnaast moet u een geldig legitimatiebewijs bij de hand hebben. Dit hoeft niet perse een rijbewijs te zijn. Gaat u uw auto online overschrijven? Dan moet u een eenmalige identiteitscheck van uw legitimatiebewijs doen met de DigiD-app. Dit kunt u gewoon met uw mobiele telefoon doen. Hou er wel rekening mee dat uw telefoon een Android smartphone met versie 6.0 of hoger of een IPhone model 7 of hoger met iOS versie 13 moet zijn. Deze specifieke modellen hebben een NFC chiplezer, waarmee de identiteitscheck uitgevoerd kan worden.

Hoe zit het met de verzekering bij het overschrijven van een auto?

Op het moment dat het kenteken op uw naam staat, bent u verplicht om een autoverzekering af te sluiten. In Nederland is het wettelijk verplicht om een motorvoertuig minimaal WA te verzekeren. Dit houdt in dat u verzekerd bent bij schade die u een ander toebrengt. Schade aan uw eigen auto is hiermee niet verzekerd. Daarvoor moet u een uitgebreidere dekking kiezen, zoals WA + beperkt casco of Allrisk.

Voor het afsluiten van een autoverzekering heeft u de meldcode van de auto nodig. De meldcode van een auto is een unieke viercijferige code en bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van uw auto. De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen nadat u de auto heeft overgeschreven. Ook staat het op de kentekencard die u hierna van de RDW krijgt.

Auto online overschrijven

Uw auto online overschrijven gaat via de website van de RDW. U moet dan wel een eenmalige identiteitscheck van uw legitimatiebewijs doen. Dit doet u met de DigiD-app op uw mobiele telefoon. Na het overschrijven ontvangt u van de RDW 2 e-mails. De eerste e-mail is een ontvangstbevestiging en de tweede is een definitieve bevestiging van de overschrijving. Pas als u de tweede e-mail ontvangt is de auto overgeschreven. U krijgt een derde e-mail van de RDW met daarin de link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag. Op het tenaamstellingsverslag staat ook het 1e deel van de tenaamstellingscode. Via de post ontvangt u het kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode.

RDW auto overschrijven

Het overschrijven van een auto gaat via de RDW. U kiest zelf of u de auto online overschrijft of bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation, RDW-balie of PostNL-locatie. Vaak doet u dit samen met de verkoper van de auto. Na het overschrijven moet u voldoen aan alle voertuigverplichtingen. De RDW controleert in het verzekeringsregister of er een autoverzekering is afgesloten in het voertuig. Ook kijken ze in het keuringsregister of de auto APK-gekeurd is. De Belastingdienst controleert of er motorrijtuigenbelasting voor de auto is betaald.

Auto overschrijven op zondag

Tegenwoordig is ook op zondag een auto overschrijven geen probleem. Waar vroeger alles gesloten was op zondag, is er tegenwoordig in steeds meer steden 1x in de maand of zelfs elke week koopzondag. Dat betekent dat de winkels met een PostNL-locatie vaak ook open zijn. Bovendien zijn er ook veel PostNL-locaties in supermarkten, die ook op steeds meer plekken op zondag open zijn. U bent wel gebonden aan de openingstijden van de desbetreffende locatie. Controleer daarom altijd van te voren even of de locatie wel open is die zondag. Geen zin om gebonden te zijn aan bepaalde tijden? Dan kunt u de auto ook online overschrijven.

Auto overschrijven op zaterdag

Een auto overschrijven op zaterdag is in de meeste gevallen geen probleem. Tegenwoordig zit er namelijk op steeds meer punten een Post-NL-locatie, zoals bijvoorbeeld in supermarkten. Deze zijn ook op zaterdag open en hebben vaak bredere openingstijden dan reguliere winkels. Sommige locaties zijn zelfs tot 9 of 10 uur ’s avonds open. Bovendien zit er altijd wel eentje bij u in de buurt.  Op de website van PostNL vind u terug bij welke kentekenloket bij u in de buurt u uw auto op zaterdag kan overschrijven en toe hoe laat ze open zijn.

Auto overschrijven in het weekend

In het weekend zijn de openingstijden natuurlijk beperkt. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om een auto over te schrijven op het moment dat het u goed uit komt. U kunt er daarom ook voor kiezen om het kenteken online over te schrijven. Dit kan namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week. U bent in dat geval niet gebonden aan openingstijden, maar kiest zelf welk moment u het beste uitkomt. Ook uw auto verzekeren is in het weekend geen probleem. Hiervoor kunt u terecht op Alpina.nl.

Auto overschrijven kosten

De kosten voor het overschrijven van een auto zijn in 2021 €10,75. Het maakt hierbij niet uit of u de auto online overschrijft, of bij een kentekenloket, RDW-locatie of PostNL-locatie: de kosten blijven hetzelfde. Het enige verschil is dat u, wanneer u de overschrijving online regelt, u de kosten via iDeal moet betalen.

Auto overschrijven na overlijden

Als de eigenaar van de auto is overleden, moet het kenteken binnen 5 weken op naam van een nieuwe eigenaar worden overgeschreven. Een auto overschrijven na overlijden werkt eigenlijk hetzelfde als anders. U kunt de auto online overschrijven of via een kentekenloket, RDW-balie, RDW-keuringsstation of PostNL-locatie. Neem alle benodigde documenten mee, zoals de kentekencard en tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs.

Auto overschrijven in de buurt

U heeft verschillende opties voor het overschrijven van een kenteken. U kunt naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation, RDW-balie of PostNL-locatie. Zo zit er altijd wel een locatie bij u in de buurt. Er zijn bijvoorbeeld ruim 750 kentekenloketten door heel Nederland. Ook zit er in elke provincie wel een RDW-keuringsstation. Bovendien komen er steeds meer PostNL-locaties bij waar u een kenteken kunt overschrijven, bijvoorbeeld in boekhandels en supermarkten. Online kunt u gemakkelijk zien waar er een locatie bij u in de buurt zit.

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 322 reviews
26-01-2023
Ch de graaff
Snel en duidelijk in te vullen ! Vergelijken gaat snel !
03-11-2022
Riet Mol-van Hommert
vriendelijk te woord gestaan
21-10-2022
Raymond Koeiman
Door dat mijn inkomen onregelmatig is vind ik via een link betaling geweldig.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 14-03-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op