800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Welk alarmen zijn er voor een auto?

Elk jaar worden er veel auto’s gestolen in Nederland. De meeste auto’s verdwijnen direct de grens over. Doordat moderne voertuigen steeds beter worden beveiligd, zijn oudere auto’s zeer in trek bij dieven. Naast een goede autoverzekering is een goed autoalarm dus van belang. Een alarmsysteem in de auto verkleint de kans op inbraak en diefstal. Beveiligingssystemen worden ingedeeld in vijf alarmklassen: van eenvoudig tot zeer uitgebreid. Sinds 1998 zijn alle in Europa geproduceerde auto’s standaard voorzien van het eenvoudigste beveiligingssysteem. Voor diefstalgevoelige auto’s als cabrio’s en duurdere auto’s stellen autoverzekeraars uitgebreidere beveiligingseisen.

De Stichting Kiwa SCM heeft de verschillende soorten alarmsystemen onderverdeeld in vijf verschillende beveiligingsklassen. Een goede autobeveiliging is niet alleen voor uw auto en uzelf verstandig, maar een autoalarm is ook vaak verplicht van verzekeraar. Het hangt af van het soort autoverzekering welke beveiligingsklasse uw verzekeraar eist. Dit kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden van uw verzekeraar. Valt het beveiligingssysteem in uw auto onder één van onderstaande beveiligingsklassen, dan ontvangt u hiervoor een certificaat.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

 

Auto alarm

VbV/SCM startonderbreker (voorheen: Autoalarm klasse 1)

VbV/SCM startonderbreker is de voormalige autoalarm klasse 1. Alle Europese auto’s die vanaf 1998 zijn geproduceerd, zijn van een dubbele startonderbreking voorzien. Hierdoor wordt het veel moeilijker om een auto te starten zonder dat de sleutel in het contact zit. De startonderbreker schakelt automatisch in wanneer de sleutel uit het contact wordt gehaald. Deze beveiligingsklasse bestaat uit een startonderbreker met ten minste twee automatisch ingeschakelde blokkeringen, namelijk: blokkering van de startmotor en blokkering van een ander systeem in het voertuig, meestal de brandstofvoorziening. Deze alarmklasse bevat geen inbraakdetectie of alarmering.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

VbV/SCM alarmsysteem (voorheen: Autoalarm klasse 2)

VbV/SCN alarmsysteem is de voormalige autoalarm klasse 2. Naast een startonderbreker is uw auto voorzien van inbraakdetectie. Zodra iemand het portier probeert te openen, gaat het autoalarm af en springen de knipperlichten aan. Het alarmsysteem schakelt niet automatisch uit als u de auto van het slot afhaalt en dient u zelf nog uit te zetten. Ook is het alarmsysteem niet gekoppeld aan de alarmcentrale.

VbV/SCM alarmsysteem met hellingshoekdetectie (voorheen: Autoalarm klasse 3)

VbV/SCM alarmsysteem met hellingsdetectie is de voormalige autoalarm klasse 3. Dit alarm bestaat uit een goedgekeurde startonderbreker, driedubbele detectie en alarmering met hellingshoekdetectie, omtrekdetectie en interieurdetectie. Het zorgt ervoor dat het alarm afgaat zodra uw auto omhoog wordt gekrikt om bijvoorbeeld de velgen te stelen.

VbV/SCM voertuigvolgsysteem (voorheen: Autoalarm klasse 4/5)

VbV/SCM voertuigvolgsysteem is de nieuwe naam voor de voormalige autoalarm klasse 4 én 5, aangevuld met een extra startonderbreker. Auto’s met dit beveiligingssysteem zijn uitgebreid met een voertuigvolgsysteem. Hiermee kan uw auto na diefstal worden gevolgd, opgespoord en geblokkeerd. Het beveiligingssysteem bestaat uit een volgsysteem en een startonderbreker.

Een voertuigvolgsysteem is gekoppeld aan een Particuliere Alarm Centrale (PAC-meldkamer). Deze meldkamer staat in direct contact met de landelijke politie. Zodra een voertuig wordt gestolen, of in beweging is zonder motorcontact, zal er een sabotagemelding naar de PAC-meldkamer worden verzonden. De meldkamer neemt opvolgend, ter verificatie, contact op met de eigenaar/berijder van het voertuig.
In geval van diefstal en een officiële diefstal melding wordt een particulier opsporingsbureau (POB) en de politie ingeschakeld.

VbV/SCM terugvindsysteem (TV01)

Sinds juni 2016 is VbV/SCM terugvindsysteem door Kiwa SCM in het leven geroepen. Een Kiwa SCM (Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging) goedgekeurd TV01 terugvindsysteem is een na-diefstalsysteem dat ervoor zorgt dat een voertuig, conform de norm, binnen 24 uur in Nederland teruggevonden dient te worden.
Na-diefstalsystemen met een TV01 certificering voldoen aan een terugvindpercentage van minimaal 80% of hoger.

Herkeuring autoalarm noodzakelijk!

Na het inbouwen van een autoalarm is het alarmcertificaat dat wordt afgegeven 3 jaar geldig. Het is dus van belang om het autoalarm te laten herkeuren voordat het certificaat is verlopen. Een herkeuring kunt u laten doen vanaf € 71,00.

Wilt u meer weten over hoe u uw auto kunt beveiligen tegen inbraak en diefstal? Enkele tips om autodiefstal te voorkomen, vindt u hier.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op