Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Is een auto alarm voor mijn auto verplicht?

Diefstal of inbraak van uw auto wilt u natuurlijk altijd voorkomen. Een van de dingen die u zelf kunt doen om uw auto te beveiligen is het plaatsen van een autoalarm. Maar bij welke autoverzekering is een autoalarm nu verplicht?  Welke risico’s loopt u op het moment dat uw autoalarm niet aan de eis van de verzekeraar voldoet?

Wanneer is een autoalarm voor mijn auto verplicht?

Bij een autoverzekering met een enkele basis WA-dekking zal de verzekeraar geen eisen stellen aan een alarmsysteem. Bij een WA-dekking is er namelijk ook geen dekking voor autodiefstal en auto-inbraak. Dit is anders bij een autoverzekering met een WA beperkt casco of een WA All Risk dekking, waar de verzekeraar wél het diefstal/inbraakrisico op zich neemt. In deze gevallen kunnen verzekeraars bepaalde veiligheids- of alarmeisen stellen.

Er zijn diverse alarmeisen die een verzekeraar kan stellen aan uw auto. Dit is afhankelijk van het merk en type auto. Bovendien verschilt dit nog per verzekeraar. Zo kunnen er specifieke alarmeisen zijn als u bijvoorbeeld in het bezit bent van auto met een hoge cataloguswaarde. Maar ook bij bepaalde oldtimers, sportieve auto’s of bepaalde limited editions kunnen er alarmeisen zijn.

autoalarm verplicht

Wat als mijn auto-alarm niet voldoet aan de eisen van de verzekeraar?

Bij de aanschaf van een startonderbreker, autoalarm en voertuigvolgsysteem, ontvangt u een KIWA SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging )-certificaat dat drie jaar geldig is. Daarna dient u ieder jaar uw autobeveiliging te laten controleren bij een erkend bedrijf, om eventuele schade vergoed te krijgen. Controleer of uw auto voldoet aan de moderne alarmeisen. Verzekeraars eisen steeds vaker een goed beveiligde auto. Een KIWA SCM-certificaat is een bewijs van beveiliging. Mocht u schade van inbraak of autodiefstal willen claimen op de autoverzekering, maar er blijkt NIET aan de alarmeisen te zijn voldaan, dan kan een aanvullend eigen risico worden gehanteerd of zelfs helemáál niet worden uitgekeerd.
Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Welke type alarm heb ik nodig voor mijn auto?

Welk type alarmsysteem de verzekeraar verplicht stelt, is afhankelijk van diverse factoren. De Stichting Kiwa SCM heeft de verschillende soorten alarmsystemen onderverdeeld in vijf verschillende beveiligingsklassen. Welke beveiligingsklasse uw verzekeraar eist, is afhankelijk van welke autoverzekering u heeft. Dit kunt u terugvinden op het polis-en clausuleblad die u heeft ontvangen van uw verzekeraar.

Wat moet u doen?

  1. Controleer uw polis-en clausuleblad van uw voertuig welk alarmsysteem er voor uw auto vereist is.
  2. Zorg dat uw KIWA SCM-certificaat jaarlijks wordt vernieuwd door een erkend bedrijf.
  3. Heeft u vragen over uw alarmsysteem of uw autoverzekering? Neem dan contact met ons op via de chat of telefonisch via 088 688 3710

Lees ook:

Autodiefstal zonder braaksporen

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op