800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe lang is een groene kaart geldig?

Als voertuigbezitter bent u wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor uw auto. Met een WA verzekering bent u verzekerd bij schade die u bij een ander veroorzaakt. Na het afsluiten van een autoverzekering ontvangt u automatisch een groene kaart. Hiermee kunt u aantonen dat uw auto verzekerd is. De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Een groene kaart is echter niet onbeperkt geldig. Benieuwd hoe lang een groene kaart geldig is? Alpina.nl zocht het voor u uit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

groene kaart geldig

Groene kaart ruim een jaar geldig

De geldigheidsdatum van uw groene kaart staat op de kaart zelf. Een groene kaart is in principe één jaar geldig. De meeste groene kaarten zijn echter 13 maanden geldig. Ieder jaar, bij verlenging van de verzekering, krijgt u automatisch een nieuwe groene kaart opgestuurd van de verzekeraar. Het kan natuurlijk zijn dat u rondom de verlenging van uw autoverzekering net op vakantie bent. Daarom is ervoor gekozen om de groene kaart een geldigheidsduur van 13 maanden te geven. Zo wordt voorkomen dat u met een ongeldige groene kaart in het buitenland zit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

In welke landen is een groene kaart geldig?

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Dat betekent dat hij in alle EU-landen geldig is. In Nederland hoeft u de groene kaart niet standaard bij u te hebben. In enkele EU-landen is het echter wel verplicht om een groene kaart bij u te hebben. Dit zijn onder andere Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Macedonië en Wit-Rusland. Als u naar een van deze landen gaat met de auto is het belangrijk dat u uw groene kaart bij u heeft, ook als u er enkel doorheen rijdt. Het is eigenlijk altijd aan te raden om uw groene kaart bij u te hebben. Dit hoeft niet perse de originele groene kaart te zijn, maar kan ook een digitale versie op uw telefoon zijn. In geval van nood of pech heeft u zo altijd uw verzekeringsgegevens en belangrijke telefoonnummers bij de hand.

Is een kopie van een groene kaart ook geldig?

In Nederland is een kopie van een groene kaart ook geldig. Tegenwoordig is een groene kaart niet meer groen, maar wit. Bovendien sturen de meeste verzekeraars de groene kaart enkel nog digitaal op. Dat betekent dat u de groene kaart zelf in zwart-wit kunt printen. Ook kunt u een kopie van het PDF bestand of een screenshot opslaan op uw mobiele telefoon. Deze heeft u waarschijnlijk altijd wel bij u en is ook een geldig bewijs. In de Europese landen waar een groene kaart verplicht is, wordt een kopie niet altijd geaccepteerd. Het is daarom verstandig om uw originele groene kaart in de auto te bewaren en niet enkel een screenshot mee te nemen.

Sluit direct uw autoverzekering af op Alpina.nl!

Besparen op uw autoverzekering? Vergelijk dan verschillende aanbieders met onze handige online vergelijkingstool. Na het invullen van uw kenteken en een aantal persoonsgegevens kunnen wij u direct een overzicht geven van alle aanbieders, inclusief bijbehorende premies en voorwaarden. Zo kunt u eenvoudig de beste én goedkoopste autoverzekering afsluiten.

Heeft u nog vragen over het afsluiten van een autoverzekering? Neem dan vooral contact met ons op! U kunt ons maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereiken op 088 – 688 3700. We zijn ook bereikbaar via de chat, WhatsApp of Messenger.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op