Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Kan ik mijn groene kaart downloaden?

De meeste verzekeraar sturen de groene kaart niet meer op, maar zorgen ervoor dat u deze online kunt downloaden. De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Na het afsluiten van een autoverzekering krijgt u van uw tussenpersoon of verzekeraar de groene kaart opgestuurd. Vaak is dit via e-mail, maar u kunt hem meestal ook downloaden via de website van de verzekeraar. Vervolgens kunt u de groene kaart zelf printen en bewaren. In Nederland bent u niet verplicht om de groene kaart in de auto te bewaren, maar in sommige andere landen wel. Een digitale groene kaart voldoet dan niet. In dit artikel leggen we u uit hoe u uw groene kaart kunt downloaden.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

groene kaart downloaden

Groene kaart sinds 1 juli 2020 niet meer groen

Vroeger moest de groene kaart altijd op groene papier afgedrukt worden. Vandaar ook de naam groene kaart. Sinds 1 juli 2020 is hier echter verandering in gekomen. Dit heeft te maken met de digitalisering bij verzekeraar. Tegenwoordig mag de groene kaart ook op wit papier afgedrukt worden. Dat betekent dat veel verzekeraars de groene kaart niet meer opsturen, maar ervoor zorgen dat u deze zelf kunt downloaden en printen. Het is de verwachting dat de groene kaart in de toekomst alleen nog maar digitaal gebruikt zal worden, maar dat is op dit moment nog niet zo. In Nederland is de digitale groene kaart gewoon geldig, maar in enkele andere landen is een papieren groene kaart nog steeds verplicht.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Groene kaart downloaden en zelf printen

In enkele Europese landen is het nog steeds verplicht om een papieren groene kaart bij u te hebben. Hier wordt een digitale groene kaart niet geaccepteerd. De papieren groene kaart hoeft echter niet groen te zijn, want een zwart-wit afdruk is ook geldig. Dat betekent dat u de groene kaart zelf kunt downloaden en printen. In de volgende landen heeft u een papieren groene kaart nodig: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en Wit-Rusland. In Bulgarije is een papieren groene kaart niet verplicht, maar wel aan te raden.

Downloaden via verzekeraar

Meestal stuurt de verzekeraar u de groene kaart per e-mail, maar u kunt hem ook vaak downloaden via de website van de verzekeraar. Vaak heeft u hier een persoonlijke omgeving waar u kunt inloggen om uw verzekeringsgegevens in te kijken. Hier vindt u bijvoorbeeld ook uw polisvoorwaarden en andere zaken rondom uw autoverzekering. U krijgt de groene kaart bij start van uw verzekering. Een groene kaart is in principe één jaar geldig. De meeste groene kaarten zijn echter 13 maanden geldig. Ieder jaar, bij verlenging van de verzekering, krijgt u automatisch een nieuwe groene kaart opgestuurd van de verzekeraar.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op