800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is het groene kaart nummer?

Na het afsluiten van een autoverzekering ontvang je, zodra jouw aanvraag is geaccepteerd, een groene kaart van de verzekeraar. Een groene kaart is een internationaal geldig verzekeringsbewijs. Op de kaart staat jouw groene kaart nummer. Het nummer kun je vinden onder punt 4 op de groene kaart. Het nummer bestaat uit 3 onderdelen, namelijk: polisnummer van jouw autoverzekering, de verzekeraarscode en de code van het land waarin je woont. Zonder het groene kaart nummer zal de afhandeling van schade waarschijnlijk flinke vertraging oplopen.

groene kaart nummer

Waar staat het groene kaart nummer?

Het groene kaart nummer kun je vinden onder punt 4 op de groene kaart: ‘4. Landcode/Code verzekeraar/Nummer’. Het nummer bestaat uit 3 onderdelen, namelijk:

  1. Het polisnummer van jouw autoverzekering
    Dit polisnummer is een unieke code waaronder jouw autoverzekering geregistreerd staat bij de verzekeraar of tussenpersoon.
  2. De verzekeraarscode
    De verzekeraarscode bestaat uit 3 cijfers
  3. De code van het land waarin je woont
    Woon je in Nederland dan is de landcode NL

Bij het invullen van een Europees schadeformulier moet je altijd het groene kaart nummer invullen. Wanneer je dat niet doet dan kan de afhandeling van de schade flinke vertraging oplopen. De verzekeraar gebruikt het nummer om de juiste gegevens te achterhalen. Daarnaast vermeldt de verzekeraar op de groene kaart in welke landen de autoverzekering dekking biedt. Verder staat er op de groene kaart voor welk tijdvak en welk motorrijtuig de dekking geldt. Op de groene kaart vermeldt de verzekeraar meestal ook tot welke instanties de verzekerde zich kan wenden bij pech, een ongeval, ruitbreuk en diefstal, zowel in het binnen- als buitenland.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Groene kaart nummer

Ondanks dat de groene kaart in Nederland sinds 1972 niet meer verplicht is, bewijst deze toch goede diensten doordat alle verzekeringsgegevens er beknopt en overzichtelijk op staan. Daarnaast weet je maar nooit of je het groene kaart nummer nodig hebt. Hierdoor is het toch verstandig om de groene kaart altijd mee te nemen, zeker wanneer je naar het buitenland gaat.

In een groot gebied is de controle aan de grens op de aanwezigheid van een groene kaart opgeheven. In de meeste landen dien je echter bij controle, of bij een aanrijding aan te tonen dat jouw motorrijtuig verzekerd is. Dit kun je in principe doen door het tonen van de groene kaart. Uiteraard dient jouw autoverzekering dan wel geldig te zijn. Je was vroeger verplicht om deze mee te nemen, indien je met de auto naar het buitenland ging. Dit is nu niet meer het geval, maar het is wel aan te raden de groene kaart mee te nemen.

In onderstaande landen is het echter nog wel verplicht om een groene kaart bij je te hebben en moet deze op groen papier gedrukt zijn:
Albanië, België, Bosnië en Herzegovina, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en Wit-Rusland.

Ben je niet in het bezit van een groene kaart of ben je jouw groene kaart kwijt? Je kunt kosteloos een nieuwe groene kaart aanvragen.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op