800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat moet u doen als u uw groene kaart kwijt bent?

Wanneer u een autoverzekering afsluit, ontvangt u van de verzekeringsmaatschappij een groene kaart. Deze groene kaart is het verzekeringsbewijs van uw auto en hiermee kunt u dus aantonen dat uw auto verzekerd is. De groene kaart is een belangrijk document met diverse informatie. Wat moet u doen als u de groene kaart kwijt bent?

groene kaart kwijt

Groene kaart autoverzekering kwijt

Met de groene kaart kunt u niet alleen in Nederland aantonen dat uw auto verzekerd is. Het is een internationaal verzekeringsbewijs. Door heel Europa heeft een groene kaart dezelfde opzet, zodat deze voor bijvoorbeeld de buitenlandse politie ook goed te lezen is. Een van de belangrijkste gegevens die op de groene kaart staan, is het groene kaart nummer. Als u schade rijdt en een schadeformulier in moet vullen, dan heeft u dit nummer nodig.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Ben ik verplicht mijn groene kaart bij me te hebben?

Het is tegenwoordig niet wettelijk verplicht om de groene kaart altijd bij u te hebben. Voor niet-gekentekende voertuigen zoals tractoren is dit wel verplicht. Er wordt echter wel aangeraden om de groene kaart altijd bij u te hebben. Zeker wanneer u naar het buitenland gaat. Er zijn zelfs landen waar het verplicht is om een fysieke groene kaart bij u te hebben. In onderstaande landen is het verplicht om de groene kaart bij u te hebben en moet de groene kaart op groen papier geprint zijn:
Albanië, België, Bosnië en Herzegovina, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en Wit-Rusland.

Er staat veel nuttige informatie op die in geval van nood of pech goed van pas kan komen. Voordat de groene kaart verloopt, ontvangt u van de verzekeringsmaatschappij een nieuwe. Om te voorkomen dat u in het buitenland zit en uw groene kaart net is verlopen, is de groene kaart altijd 1 maand langer geldig dan de verzekeringsduur.
Bent u de groene kaart kwijt? Dan kunt u de groene kaart opnieuw aanvragen.

Groene kaart opnieuw aanvragen

Bent u via Alpina verzekerd? Dan kunt u online gratis een nieuwe groene kaart opvragen. Meestal krijgt u de groene kaart via de post thuisgestuurd. Het kan ook zo zijn dat u de groene kaart per e-mail toegestuurd krijgt. Er zijn zelfs verzekeraars die de groene kaart zowel per post als per e-mail versturen. Dit is afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij waar u uw autoverzekering heeft afgesloten.

De groene kaart kan twee vormen hebben, namelijk; een pasje of een document. Dit verschilt per verzekeraar. Het is niet alleen voor een auto verplicht om een groene kaart te hebben. Ook voor een scooter, motor of camper ontvangt u een groene kaart en moet u in bovengenoemde landen een groene kaart bij u hebben.

Wanneer u met een caravan op vakantie naar het buitenland gaat, kan het zijn dat u voor uw caravan een tweede groene kaart nodig heeft. Als uw caravan zwaarder is dan 750 kilogram bent u verplicht om een tweede groene kaart te hebben in Duitsland, Spanje en Polen.

Alpina

Heeft u vragen met betrekking tot de groene kaart of andere vragen rondom verzekeringen? Kijk bij onze veelgestelde vragen. Hier staan per product de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij of heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! U kunt ons bereiken op werkdagen van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op