800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Kan ik mijn kenteken online schorsen?

Eigenaren van voertuigen kunnen sinds april 2009 het kenteken schorsen via het internet bij de RDW. Waar je vroeger nog naar het postkantoor moest om een kenteken te schorsen, kan dit tegenwoordig op de website van de RDW.

Lees hier alles over het nieuwe kentekenbewijs.

Een voertuig tijdelijk niet gebruiken: schorsen

Als je van plan bent om met het voertuig langere tijd geen gebruik te maken van de openbare weg, dan kun je het voertuig van de openbare weg afhalen. Het is dan mogelijk om ook het kenteken te schorsen. De RDW registreert de schorsing in het kentekenregister. Hierdoor hoef je geen wegenbelasting te betalen, is er geen APK-keuringsplicht en vervalt de verplichting voor een WA-verzekering. Het schorsen van een kenteken kan je dus veel geld besparen. Mocht je ook de verzekering schorsen en had je een WA extra of WA-casco(allrisk) dekking, dan moet je je wel goed realiseren dat ook deze dekking niet meer van kracht is.

 

kenteken schorsen

Mag ik niet op de openbare weg met een geschorst kenteken?

Als de geldigheid van het kenteken is geschorst, mag je met het voertuig geen gebruik maken van de openbare weg. Dat geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Het voertuig mag ook niet langs de openbare weg geparkeerd staan. Dit betekent dat de auto dus op eigen terrein of in een afgesloten garage moet staan. Een openbare parkeergarage is nog steeds openbare weg.

Online schorsing aanvragen of verlengen

Voordat je de aanvraag doet, willen we je wijzen op het volgende:

  1. Alleen particulieren kunnen gebruikmaken van deze dienst. Voor rechtspersonen, publiek rechtelijke rechtspersonen en kerken (PURK) is online schorsen (nog) niet mogelijk.
  2. Je kunt alleen een kenteken schorsen dat op jouw naam staat.
  3. Voor het schorsen van een kenteken moet je in het bezit zijn van het volledige kentekenbewijs.
  4. Een voertuig waarvan het kenteken is geschorst, mag niet op de openbare weg staan of rijden.

Als je de auto online wilt schorsen, kun je het volgende stappenplan volgen:

  1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Dan kom je in het DigiD-scherm terecht waar je kunt inloggen. Hier vul je de gevraagde gegevens in, waarna je in de RDW-dienst komt.
  2. Selecteer het kenteken van het voertuig dat je wilt schorsen.
  3. Kies hoe lang je de auto wilt schorsen: 1,2 of 3 jaar.
  4. Betaal de kosten via iDeal.

Vervolgens ontvang je via e-mail een bevestiging van de aanvraag. Pas als je een tweede e-mail van de RDW ontvangt is het kenteken geschorst. In deze e-mail staat ook de einddatum van de schorsing. Het is de bedoeling dat je deze e-mail print en goed bewaard. Dit is namelijk het bewijs van de schorsing. Als je online een nieuwe schorsing voor een voertuig aanvraagt, gaat deze per direct in.

Wat zijn de kosten van een schorsing?

Voor personenauto’s die jonger dan 15 jaar zijn, betaal je het normale tarief. Voor auto’s die 15 jaar of ouder zijn, betaal je het laag tarief. Als je een schorsing verlengt, valt dit ook onder het laag tarief. In 2021 worden de volgende kosten gerekend voor het schorsen van een auto:

Duur schorsing Kosten in 2021
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW €75,65
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €24,95
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 2 jaar €100,60
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar €49,90
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 3 jaar €125,55
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar €74,85

Hoelang kan ik een auto schorsen?

Je kunt een auto voor 1,2 of 3 jaar schorsen. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. Je kunt er echter ook voor kiezen om de schorsing te verlengen.

Meer dan 5 voertuigen schorsen

Heb je meer dan 5 voertuigen die je (opeenvolgend) wilt schorsen of heb je deze al eerder geschorst? Dan is elke volgende schorsing gratis, mits deze aan de voorwaarden van de verzamelaarsregeling voldoet. Lees hier meer over deze verzamelaarsregeling.

DigiD
Voor het gebruik van deze dienst dien je ingelogd te zijn. Er kan ingelogd worden met een DigiD. Na het selecteren van de dienst, wordt dit automatisch aan je gevraagd. Meer informatie over DigiD vind je hier.

Schorsingsperiode

Een schorsingsperiode duurt 1,2 of 3 jaar en gaat in op de dag dat je de schorsing aanmeldt. De schorsingsperiode wordt op het tenaamstellingsbewijs vermeld.

Na de schorsingsperiode loopt de schorsing automatisch af. Om daarna met het voertuig te mogen rijden, moet je het tenaamstellingsbewijs op het postkantoor laten aanpassen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Als je een voertuig verkoopt, of op een andere manier overdraagt, vervalt de schorsing automatisch bij het overschrijven van het kenteken.

Bij tussentijdse opheffing van de schorsing of verkoop van het voertuig, ontvang je geen restitutie van het schorsingsbedrag.

Verlengen van een schorsing kan dat?

Je kunt de schorsing verlengen. Een schorsing verlengen kan vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum van de schorsing. De vervaldatum blijft dan gewoon gelijk aan de einddatum van de oude schorsing. Als je de schorsing vóór de 6 weken verlengt, houd je niet de oude vervaldatum. De datum waarop je de schorsing verlengt is dan de nieuwe vervaldatum na 1, 2 of 3 jaar. 1 maand voor de schorsing afloopt, krijg je een herinneringsbrief van de RDW. Je mag een auto zo vaak schorsen als je wilt.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op