Kan ik mijn kenteken online schorsen?

Eigenaren van voertuigen kunnen sinds april 2009 het kenteken schorsen via het internet bij de RDW. Waar u vroeger nog naar het postkantoor moest om een kenteken te schorsen, kan dit tegenwoordig op de website van de RDW.

Lees hier alles over het nieuwe kentekenbewijs.

Een voertuig tijdelijk niet gebruiken: schorsen

Als u van plan bent om met uw voertuig langere tijd geen gebruik te maken van de openbare weg, dan kunt u het voertuig van de openbare weg afhalen. Het is dan mogelijk om ook het kenteken te schorsen. De RDW registreert de schorsing in het kentekenregister. Hierdoor hoeft u geen wegenbelasting te betalen, is er geen APK-keuringsplicht en vervalt de verplichting voor een WA-verzekering. Het schorsen van een kenteken kan u dus veel geld besparen. Mocht u ook de verzekering schorsen en had u een WA extra of WA-casco(allrisk) dekking, dan moet u zich wel goed realiseren dat ook deze dekking niet meer van kracht is.

 

Online schorsing aanvragen of verlengen

Voordat u de aanvraag doet, willen we u wijzen op het volgende:

  1. Alleen particulieren kunnen gebruikmaken van deze dienst. Voor rechtspersonen, publiek rechtelijke rechtspersonen en kerken (PURK) is online schorsen (nog) niet mogelijk.
  2. U kunt alleen een kenteken schorsen dat op uw naam staat.
  3. Voor het schorsen van een kenteken moet u in het bezit zijn van het volledige kentekenbewijs.
  4. Een voertuig waarvan het kenteken is geschorst, mag niet op de openbare weg staan of rijden.

Als u uw auto online wilt schorsen kunt u het volgende stappenplan volgen:

  1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen. Hier vult u de gevraagde gegevens in, waarna u in de RDW-dienst komt
  2. Selecteer het kenteken van het voertuig dat u wilt schorsen
  3. Kies hoe lang u de auto wilt schorsen: 1,2 of 3 jaar
  4. Betaal de kosten via iDeal

Vervolgens ontvangt u via e-mail een bevestiging van de aanvraag. Pas als u een tweede e-mail van de RDW ontvangt is het kenteken geschorst. In deze e-mail staat ook de einddatum van de schorsing. Het is de bedoeling dat u deze e-mail print en goed bewaard. Dit is namelijk uw bewijs van de schorsing. Als u online een nieuwe schorsing voor uw voertuig aanvraagt, gaat deze per direct in.

Kosten schorsing

Voor personenauto’s die jonger dan 15 jaar zijn betaald u het normale tarief. Voor auto’s die 15 jaar of ouder zijn betaald u het laag tarief. Als u een schorsing verlengt, valt dit ook onder het laag tarief. In 2021 worden de volgende kosten gerekend voor het schorsen van een auto:

Duur schorsingKosten in 2021
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW €75,65
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €24,95
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 2 jaar€100,60
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar €49,90
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 3 jaar €125,55
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar€74,85

Hoelang kan ik een auto schorsen?

U kunt uw auto voor 1,2 of 3 jaar schorsen. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. U kunt er echter ook voor kiezen om de schorsing te verlengen.

Meer dan 5 voertuigen schorsen

Heeft u meer dan 5 voertuigen die u (opeenvolgend) wilt schorsen of heeft u deze al eerder geschorst? Dan is elke volgende schorsing gratis, mits deze aan de voorwaarden van de verzamelaarsregeling voldoet. Lees hier meer over deze verzamelaarsregeling.

DigiD
Voor het gebruik van deze dienst dient u ingelogd te zijn. U kunt inloggen met uw DigiD inlogcode. Na het selecteren van de dienst, wordt dit automatisch aan u gevraagd. Meer informatie over DigiD vindt u hier.

Schorsingsperiode

Een schorsingsperiode duurt 1,2 of 3 jaar en gaat in op de dag dat u de schorsing aanmeldt. De schorsingsperiode wordt op het tenaamstellingsbewijs vermeld.

Na de schorsingsperiode loopt de schorsing automatisch af. Om daarna met uw voertuig te mogen rijden, moet u het tenaamstellingsbewijs op het postkantoor laten aanpassen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Als u uw voertuig verkoopt, of op een andere manier overdraagt, vervalt de schorsing automatisch bij het overschrijven van het kenteken.

Bij tussentijdse opheffing van de schorsing of verkoop van het voertuig, ontvangt u geen restitutie van het schorsingsbedrag.

Verlengen van een schorsing

U kunt uw schorsing verlengen. Uw schorsing verlengen kan vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum van de schorsing. De vervaldatum blijft dan gewoon gelijk aan de einddatum van de oude schorsing. Als u de schorsing vóór de 6 weken verlengt, houdt u niet de oude vervaldatum. De datum waarop u de schorsing verlengt is dan de nieuwe vervaldatum na 1, 2 of 3 jaar. 1 maand voor de schorsing afloopt, krijgt u een herinneringsbrief van de RDW. U mag een auto zo vaak schorsen als u wilt.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 11-11-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op