800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Welke invloed heeft het automerk op een autoverzekering?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de hoogte van uw autopremie, zoals bijvoorbeeld uw leeftijd, woonplaats en het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Maar wist u dat ook het merk van uw auto de hoogte van uw autopremie kan beïnvloeden? Wij leggen u uit welke invloed het automerk heeft op uw autoverzekering.

invloed automerk autoverzekering

Hoe wordt de hoogte van de autopremie eigenlijk bepaald?

Bij het bepalen van de hoogte van een autopremie, schat de verzekeraar in hoe groot het risico is dat u schade veroorzaakt of krijgt. Hierbij geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger de premie. Er wordt vaak gekeken naar het vermogen, gewicht en de leeftijd van de auto. Zo zal een grote, zware auto meer schade veroorzaken bij een eventuele botsing dan een lichte, kleine auto. Daarom heeft dat invloed op de hoogte van de premie.

Verzekeraars kijken hierbij vooral naar statistieken. Zo blijkt dat er in de Randstad meer auto-ongelukken gebeuren. Wanneer u in de Randstad woont, betaalt u dus waarschijnlijk meer premie dan iemand die daarbuiten woont. Ook leeftijd speelt een belangrijke rol. Er is namelijk gebleken dat jongeren per jaar vaker schade veroorzaken. Iemand onder de 24 betaalt daarom een hogere premie dan iemand van 54.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Autoverzekering: Waarom kijkt een verzekeraar naar het automerk?

Ook het automerk heeft invloed op uw autoverzekering. Wanneer verzekeraars in de statistieken duiken, kijken ze ook naar het schadeverleden van een automerk. Zo blijkt dat Tesla-rijders meer schade claimen bij hun autoverzekering dan andere bestuurders. Doordat een Tesla zwaarder en stiller is dan gemiddeld, gebeuren er relatief meer ongelukken. Ook liggen de reparatiekosten van een Tesla, vanwege de complexiteit van een elektrische auto, een stuk hoger dan bij andere auto’s. Daarom bestaat er ook een speciale Tesla-verzekering.

Nu rijden er natuurlijk minder Tesla’s dan Kia’s op de weg, maar dat betekent niet dat bij andere automerken de premie per se lager ligt. Zo is een Volkswagen Golf een van de meest gestolen auto’s in Nederland. De premie van een Volkswagen Golf is daardoor vaak hoger dan van bijvoorbeeld een Renault Clio. Verzekeraars kijken of het type voertuig in het verleden gezorgd heeft voor veel ongelukken. Blijkt dit het geval, dan ziet de verzekeraar dit als een verhoogd risico. En een hoger risico betekent dus een hogere premie. Zo kan het automerk dus invloed hebben op de premie van de autoverzekering.

De kleur van de auto

Ook de kleur van uw auto kan invloed hebben op de hoogte van de autopremie. Zo zijn donkere auto’s vaak minder goed zichtbaar, vooral in slechte weersomstandigheden. Hierdoor is de kans groter dat een andere bestuurder de auto niet opmerkt en er tegenaan rijdt. Niet bij elke verzekeraar is het duurder om een donkere auto te verzekeren: dit verschilt per maatschappij. Daarom is het altijd belangrijk om autoverzekeringen te vergelijken.

Autoverzekeringen vergelijken

Welk merk auto u ook heeft, u wilt hem natuurlijk goed verzekeren. Via Alpina.nl kunt u eenvoudig en snel de premies van verschillende autoverzekeringen vergelijken. Met onze online tool kunt u een indicatie van de autopremie berekenen. Daarmee kunt u autoverzekeringen vergelijken op prijs en inhoud. Zo komt u er achter welke verzekering het beste bij u en uw auto past.

Alpina.nl helpt u bij het afsluiten van een goedkope autoverzekering

Wij helpen u graag bij het afsluiten van een goedkope autoverzekering, welk merk auto u ook heeft. Heeft u nog vragen? Of wilt u graag dat er iemand met u meekijkt bij het vergelijken van autoverzekeringen? Neem dan vooral contact met ons op! Wij zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8:00 tot 18:00. U kunt ons bellen op 088 – 688 37 00 of een berichtje sturen via de chat, WhatsApp of e-mail.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op