Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Hoe kan ik schadevrije jaren berekenen?

De schadevrije jaren bij een autoverzekering berekenen is niet altijd makkelijk. Op de meeste polissen staat alleen maar op welke bonus-malus trede iemand staat of hoeveel korting er is. Het aantal schadevrije jaren staat er vaak niet op. Hoe berekent u dan hoeveel schadevrije jaren er op een polis staan?

Het berekenen van de schadevrije jaren kan op twee verschillende manieren:

  1. U kunt uw verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon bellen. Zij hebben inzage in de opgebouwde schadevrije jaren.
  2. Zelf uw schadevrije jaren uitrekenen.

Het zelf uitrekenen van uw schadevrije jaren is lastig. U moet daarvoor weten op welke bonus-malus trede u bent begonnen. Maatschappijen berekenen de schadevrije jaren namelijk op de volgende manier:

De trede waar de polis nu op staat min de trede waar u op begonnen bent: dat zijn uw schadevrije jaren. Deze kunnen positief zijn of negatief. Zijn ze positief, dan spreken we van bonus. Zijn de jaren negatief, dan spreken we over malus.

schadevrije-jaren-berekenen

Hoe berekenen ik schadevrije jaren?

Het berekenen van schadevrije jaren kan op twee manieren, namelijk: u kunt uw verzekeraar of tussenpersoon bellen of u kunt zelf uw schadevrije jaren berekenen.

Zolang u geen schade claimt, krijgt u, vanaf het moment dat een autoverzekering op uw naam staat, één schadevrij jaar. Claimt u wel schade dan is het berekenen van de schadevrije jaren lastiger.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Verzekeraars berekenen de schadevrije jaren aan de hand van een tabel, de zogenoemde bonus malus ladder. Aan de hand van deze tabel kunt u berekenen hoeveel korting u krijgt op uw premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger u op de ladder staat en hoe meer no claim korting u krijgt.  Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling. Daardoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars. De bonus malus regeling van uw verzekeraar kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.

Hoe bereken ik mijn schadevrije jaren?

Om zelf uw schadevrije jaren te berekenen, moet u weten op welke trede u bent begonnen. De trede waar de polis nu op staat min de trede waar u op begonnen bent, zijn uw schadevrije jaren op dit moment. Uw schadevrije jaren kunnen positief of negatief zijn. Zijn ze positief, dan spreken we van bonus. Zijn ze negatief, dan spreken we over malus.

Stel uw polis staat nu op trede 12 en u bent begonnen op trede 7 dan wordt het berekend door 12 min 7 te doen. Het aantal schadevrije jaren dat u heeft is dan 12-7= 5.

Het kan zijn dat u negatieve schadevrije jaren heeft. Deze kunnen ontstaan wanneer u een schade heeft gehad die van invloed was op uw bonus-malus korting. Hierdoor valt u 5 treden omlaag. U kunt vervolgens op een lagere trede staan dan waarop u begonnen bent, zoals te zien is in het volgende voorbeeld. Stel u bent begonnen op trede 7 en u staat nu op trede 6; 6-7=-1.

Voorbeeld Bonus Malus ladder: berekenen schadevrije jaren

De Bonus Malus ladder houdt uw schadevrije jaren bij en dus de hoogte van uw no-claim. Hiermee is het mogelijk zelf uw bonus malus korting te berekenen. Negatieve schadevrije jaren kunnen ontstaan wanneer u een schade heeft gehad die van invloed was op uw bonus-malus korting. Hierdoor valt u 5 treden omlaag. U kunt vervolgens op een lagere trede staan dan waarop u begonnen bent. Wanneer u negatieve schadevrije jaren heeft, staat u in de malus en op de ‘zwarte lijst’, zoals deze in de volksmond wordt genoemd. Overigens bestaat er geen zogeheten ‘zwarte lijst‘ voor verzekeringen. U kunt wel geregistreerd worden wanneer u een claim heeft ingediend bij uw verzekeraar. Hierdoor zal niet elke maatschappij u willen accepteren.
Bonus malus trede Kortingspercentage 0 schade 1 schade 2 schades 3 of meer schades
14 70% 14 10 6 2
13 70% 14 9 5 1
12 70% 13 8 4 0
11 70% 12 7 3 -1
10 70% 11 6 2 -2
9 65% 10 5 1 -3
8 60% 9 4 0 -4
7 55% 8 3 -1 -5
6 50% 7 2 -2 -5
5 45% 6 1 -3 -5
4 30% 5 0 -4 -5
3 20% 4 -1 -5 -5
2 20% 3 -2 -5 -5
1 15% 2 -3 -5 -5
0 5% 1 -5 -5 -5
-1 0% 0 -5 -5 -5
-2 -10% -1 -5 -5 -5
-3 -20% -2 -5 -5 -5
-4 -30% -3 -5 -5 -5
-5 -40% -4 -5 -5 -5

Hoe bereken je het aantal schadevrije jaren?

Voor het berekenen van uw schadevrije jaren moet u weten op welke trede van de bonus malus ladder u bent gestart en wat uw huidige trede is. Wilt u een schade claimen bij de verzekeraar? Bereken dan eerst even wat het claimen van de schade voor invloed heeft op uw schadevrije jaren en no-claimkorting.  U rekent dan uit hoeveel meer premie u gaat betalen na het claimen van de schade. Dit zet u tegenover de reparatiekosten van de schade. Wat is gunstiger over de komende 5 jaar? Het duurt namelijk 5 jaar voordat u weer op uw huidige trede op de ladder bent.

Hoe bereken je bonus malus?

Aan de hand van de bonus malus ladder kunt u uw schadevrije jaren berekenen. De bonus malus ladder vindt u terug in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering. Hiermee kunt u zelf uw bonus malus korting berekenen. Hiervoor heeft u uw schadevrije jaren en de kale verzekeringspremie nodig. Stel dat u op trede 8 van bovenstaande bonus malus ladder staat. U krijgt dan een korting van 60% op uw premie. Als de premie €100 per maand is, krijgt u een korting van €60. Per maand betaalt u dus €40 aan verzekeringspremie voor uw autoverzekering. Als u een schade claimt, verliest u 5 schadevrije jaren. U komt op trede 3 terecht en krijgt dan nog maar een korting van 20%. In dat geval betaalt u dus €80 premie per maand. Zo kunt u uw no-claim korting berekenen.

Schadevrije jaren in Roy Data

Per 1 september 2007 zijn verzekeringsmaatschappijen overgegaan naar het digitaal opslaan van het aantal schadevrije jaren dat klanten opbouwen. Roy-Data is de naam van het systeem voor de royementsgegevens voor de verzekeringsmarkt. Alle royementsgegevens met een royementsdatum vanaf 1 september 2007 worden in het systeem opgenomen. Iedereen kan zijn/haar schadevrije jaren die in Roy-data staan opvragen.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op