
Opvragen schadevrije jaren
Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer premiekorting je krijgt. Maar hoe kun je inzien hoeveel schadevrije jaren je hebt? Schadevrije jaren opvragen kan op 2 manieren. Bij je verzekeringsmaatschappij of bij Roy-data.
Autoverzekering vergelijkenSchadevrije jaren
Door schadevrij te rijden, bouw je schadevrije jaren op. Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil voor je autoverzekering. Door schadevrij te rijden, bouw je bij de meeste verzekeraars een korting tot wel 80% op. De autoverzekering moet dan wel op jouw naam staan.
Claim je gedurende het verzekeringsjaar geen schade? Dat geeft je recht op 1 schadevrij jaar. Door het claimen van een schade verlies je juist weer schadevrije jaren. Je kan ook negatieve schadevrije jaren hebben.
Schadevrije jaren staan op je polis
Vanaf 1 januari 2014 krijg je elk jaar te horen hoeveel schadevrije jaren je hebt. Op de polis van de autoverzekering staat bij de meeste verzekeraars niet hoeveel schadevrije jaren je hebt. Vaak staat er wel op welke bonus-malus trede je zit of hoeveel korting je krijgt op je premie.
Zo vraag je schadevrije jaren op
Wil je een premievergelijking maken bij een andere verzekeringsmaatschappij? Dan wil je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Op basis van de bonus-malus trede of het kortingspercentage kun je een schatting maken, maar dit is niet volledig betrouwbaar.
Er zijn 2 manieren om je schadevrije jaren op te vragen:
1
Via je verzekeraar
De snelste keuze voor het opvragen van schadevrije jaren? Neem contact op met je verzekeraar. Deze heeft de meest up-to-date gegevens. Zo weet je waar je aan toe bent.
2
Via Roy-data
Schadevrije jaren kun je ook opvragen in een digitaal systeem genaamd Roy-data. In Roy-data staan royementsgegevens, zoals het aantal schadevrije jaren.
Dien je verzoek om jouw gegevens uit Roy-data op te vragen in via de website van Stichting EPS. Vul daarvoor het inzagerecht formulier in. Je hoeft alleen een aantal persoonsgegevens in te vullen en een kopie van je legitimatiebewijs toe te voegen. Toestemming voor inzage duurt maximaal 28 dagen.
Aantal schadevrije jaren kloppen niet
Blijkt na inzage dat je Roy-data gegevens niet kloppen? Neem dan contact op met de verzekeraar die de schadevrije jaren heeft geregistreerd. De verzekeraar kan de onjuiste schadevrije jaren vervolgens aanpassen. Het heeft geen zin om hiervoor contact op te nemen met Stichting EPS.
Geldigheid schadevrije jaren
Schadevrije jaren zijn normaal gesproken gekoppeld aan een autoverzekering. Zijn de schadevrije jaren niet meer gekoppeld aan een autoverzekering, dan zijn ze beperkt geldig. Niet gekoppelde schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Dit verschilt echter per verzekeraar.
Leaseverklaring opvragen
Heb je een leaseauto gehad? De schadevrije jaren vraag je op via een leaseverklaring. Je kunt zo aantonen dat je geen schade hebt gereden in de periode dat je een auto van de zaak had of een private lease auto had. De leaseverklaring vraag je op bij je leasemaatschappij.
Schadevrije jaren overdragen
Wil je ervoor zorgen dat jouw schadevrije jaren niet vervallen? Dan kun je jouw schadevrije jaren (deels) overdragen. Dit kan ook nuttig zijn bij een scheiding of bij het verbreken van een samenlevingscontract waarbij jullie de schadevrije jaren samen hebben opgebouwd.
Schadevrije jaren van brom- of snorfiets opvragen
Schadevrije jaren voor jouw brom- of snorfiets zijn niet zichtbaar in Roy-data. Wil je weten hoeveel schadevrije jaren je voor jouw brom- of snorfiets hebt opgebouwd? Neem dan contact op met je verzekeraar.
Autoverzekering vergelijken
Op zoek naar de laagste premie met jouw aantal schadevrije jaren? Vergelijk autoverzekeringen en vind in 2 minuten de beste deal.
Veelgestelde vragen over het opvragen van schadevrije jaren
Waar vind ik schadevrije jaren op mijn polis?
Op je polis staat meestal niet direct het aantal schadevrije jaren vermeld. Wel vind je daar vaak je bonus-malus trede of het kortingspercentage. Wil je het exacte aantal schadevrije jaren weten, dan kun je dit navragen bij je verzekeraar of opvragen via Roy-data.
Zijn schadevrije jaren van een brommer of scooter ook zichtbaar?
Nee, schadevrije jaren van een brom- of snorfiets worden niet geregistreerd in Roy-data. Wil je deze opvragen, dan moet je contact opnemen met je verzekeraar. Zij kunnen je vertellen hoeveel schadevrije jaren je op dat voertuig hebt opgebouwd.
Kost het geld om schadevrije jaren op te vragen?
Nee, het opvragen van schadevrije jaren is gratis. Zowel bij je verzekeraar als via Roy-data worden er geen kosten in rekening gebracht voor inzage in jouw schadevrije jaren.
Kan ik schadevrije jaren opvragen van een verlopen autoverzekering?
Ja, ook van een beëindigde autoverzekering kun je schadevrije jaren opvragen. Deze worden namelijk bewaard in Roy-data, mits de verzekering na 2007 is opgezegd. Je kunt de gegevens opvragen via Stichting EPS.
Kan ik mijn opgebouwde schadevrije jaren inzien bij meerdere verzekeraars?
Je kunt schadevrije jaren niet centraal per actieve polis opvragen. Alleen schadevrije jaren van beëindigde verzekeringen staan in Roy-data. Voor actieve verzekeringen moet je bij elke afzonderlijke verzekeraar navraag doen.
Gerelateerde pagina's over schadevrije jaren
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via chat, WhatsApp, telefoon of e-mail
Vragen? Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00.