800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe kan ik schadevrije jaren opvragen?

Wanneer je schadevrije jaren wilt opvragen dan kun je dit alleen maar doen bij jouw eigen verzekeringsmaatschappij of bij Roy-Data. Op de polis van de autoverzekering staat bij de meeste verzekeringsmaatschappijen NIET hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Wat wel vaak staat is de bonus-malus trede of het korting percentage maar niet het aantal schadevrije jaren. Dit is lastig. Want wanneer je een premie vergelijking wil maken bij een andere maatschappij heb je nu juist jouw schadevrije jaren nodig. Aan de hand van de bonus-malus trede of het kortingspercentage kun je wel globaal berekenen hoeveel schadevrije jaren je hebt maar dit is niet 100% betrouwbaar.

Door schadevrij te rijden, bouw je schadevrije jaren op. Als je schadevrije jaren hebt opgebouwd, krijg je korting op de premie van jouw autoverzekering. De autoverzekering moet dan wel op jouw naam staan. Claim je gedurende het verzekeringsjaar geen schade? Dat geeft je recht op één schadevrij jaar. Door het claimen van een schade verlies je juist weer schadevrije jaren. Hoe weet je hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd?

Waar kan ik mijn schadevrije jaren opvragen?

Schadevrije jaren kun je opvragen in een digitaal systeem genaamd Roy-Data. In Roy-Data staan royementsgegevens, zoals het aantal schadevrije jaren. Alleen verzekeringsmaatschappijen hebben toegang tot deze database. Ook een tussenpersoon kan de schadevrije jaren niet online inzien of telefonisch opvragen. Daarentegen kan iedereen de schadevrije jaren die in Roy-Data staan wel opvragen. Wanneer je wil weten hoeveel schadevrije jaren je in Roy-Data hebt staan, kun je een verzoek indienen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Schadevrije jaren opvragen

Let op! Schadevrije jaren worden pas in Roy-Data gezet nadat jouw verzekering is beëindigd. Dit is het geval wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar. Wil je jouw schadevrije jaren weten, terwijl jouw verzekering nog loopt? Dan dien je contact op te nemen met jouw huidige verzekeraar.

Per 1 januari 2014 krijgen verzekerden jaarlijks een opgave van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Consumenten ontvangen dit overzicht bij de jaarlijkse nota, op het polisblad of bij het bewijs van premiebetaling.

Schadevrije jaren voor jouw brom- of snorfiets zijn niet zichtbaar in Roy-Data. Als je wilt weten hoeveel schadevrije jaren je voor jouw brom- of snorfiets hebt opgebouwd, dien je contact op te nemen met de royerende verzekeraar.

Wij adviseren altijd om eerst de maatschappij te bellen en te vragen hoeveel jaren je hebt en dan pas een premie vergelijking te maken. Wanneer een verzekering eenmaal is geroyeerd dan zet de oude verzekeringsmaatschappij in Roy-data hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Roy-data is een database waarin verzekeringsmaatschappijen toegang hebben. Helaas hebben tussenpersonen geen toegang tot deze database. Het is wel mogelijk om online een verzoek in te dienen bij Roy Data en men zal de de gegevens uit deze database per post naar je zenden.

Wat zijn mijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn normaal gesproken gekoppeld aan een autoverzekering. Mochten de schadevrije jaren niet meer gekoppeld zijn aan een autoverzekering dan zijn ze beperkt geldig. Niet gekoppelde schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars nog drie jaar geldig. Dit verschilt echter per verzekeraar.
Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil voor de autoverzekering. Door schadevrij te rijden kun je bij de meeste verzekeraars een korting tussen de 70 en 80% opbouwen. Om ervoor te zorgen dat jouw schadevrije jaren niet komen te vervallen, kun je jouw schadevrije jaren (deels) overdragen. Dit kan ook nuttig zijn bij een scheiding of bij het verbreken van een samenlevingscontract waarbij jullie de schadevrije jaren samen hebben opgebouwd. Met een afstandsverklaring is het mogelijk om als eigenaar schadevrije jaren (deels) over te dragen.

Door het overdragen van schadevrije jaren kun je voorkomen dat de partner die niet de autoverzekering op zijn/haar naam heeft staan weer met nul schadevrije jaren moet beginnen. Met een afstandsverklaring kan de eigenaar van de schadevrije jaren deze (deels) overdragen aan een ex-partner. De verzekeringnemer kan schadevrije jaren overdragen aan iemand die op de polis staat aangetekend als één van de regelmatige bestuurders. Personen die staan aangetekend als regelmatige bestuurder hebben ook daadwerkelijk bijgedragen aan het opbouwen van de schadevrije jaren. Je kunt jouw kinderen alleen een aantal schadevrije jaren schenken als ze op de polis staan aangetekend als regelmatige bestuurder. Als dit niet het geval is, is het niet mogelijk om schadevrije jaren aan jouw kinderen te geven.

Hoe vraag ik het aantal schadevrije jaren op?

Weet je niet zeker hoeveel schadevrije jaren je hebt? Dan kun je dit op meerdere manieren opvragen, zoals bij jouw tussenpersoon, verzekeraar of bij Roy Data. Schadevrije jaren worden pas in Roy-Data gezet nadat jouw verzekering is beëindigd. Als je nog een autoverzekering hebt lopen, staan jouw huidige opgebouwde schadevrije jaren nog niet geregistreerd. Deze moet je altijd opvragen bij jouw autoverzekeraar. Via de website van Stichting EPS kun je een verzoek indienen om jouw gegevens uit Roy Data op te vragen. Zo weet je hoeveel schadevrije jaren je precies hebt opgebouwd.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.

Vergelijk online de premie van jouw autoverzekeringen!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op