800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Kan ik schadevrije jaren overnemen?

Waarschijnlijk bent u wel bekend met de term schadevrije jaren. Schadevrije jaren zijn jaren waarin u geen schade claimt bij uw verzekeraar. Voor elk jaar dat u geen schade claimt, krijgt u één schadevrij jaar. Deze schadevrije jaren leveren u een premiekorting op die kan oplopen tot wel 80% op de basispremie.

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. U bouwt dus alleen schadevrije op als er een autoverzekering op uw naam staat. In sommige situaties is het echter mogelijk om schadevrije jaren van iemand anders over te nemen. In dit artikel op Alpina.nl leggen we u uit in welke situaties u schadevrije jaren kunt overnemen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Schadevrije jaren overnemen

Kan ik schadevrije jaren overnemen bij een overlijden?

Als u samen met uw partner een auto deelt, maar uw partner de verzekeringsnemer is, bouwt u zelf geen schadevrije jaren op. Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties echter overdraagbaar, bijvoorbeeld bij overlijden van uw partner. Wanneer uw partner overlijdt en u de auto overneemt, komt de autoverzekering op uw naam te staan. Zonder eigen schadevrije jaren is een autoverzekering echter een stuk duurder en dat terwijl u misschien al jarenlang schadevrij rijdt. In zo’n geval kunt u de schadevrije jaren van uw partner overnemen, zodat u niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Voorwaarden hiervoor zijn dat u wel op hetzelfde adres stond ingeschreven als de overledene en dat u in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Schadevrije jaren overnemen bij een echtscheiding?

Ook bij een scheiding is het mogelijk om schadevrije jaren over te nemen. Bij een scheiding kunnen schadevrije jaren tussen de ex-partners worden verdeeld. De partner die de zuivere schadevrije jaren op naam heeft staan bepaald de verdeelsleutel. Deze partner moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar, waarmee hij of zij letterlijk afstand doet van de schadevrije jaren. Zo voorkom je dat 1 van de 2 zonder schadevrije jaren achterblijft.

Schadevrije jaren van een leaseauto overnemen?

Sinds dit jaar is het ook mogelijk om schadevrije jaren die zijn opgebouwd met een leaseauto mee te nemen naar een nieuwe autoverzekering. Als u een leaseauto heeft, staan de auto en de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij. U bouwt dan zelf dus eigenlijk geen schadevrije jaren op. Tegenwoordig kunnen leaserijders met behulp van een leaseverklaring zuivere schadevrije jaren in Roy-data laten opvoeren door de verzekeraar. Vroeger gingen verzekeraars nog wisselend om met een leaseverklaring. Zo kenden ze niet altijd schadevrije jaren toe, maar soms enkel een premiekorting. Dit is minder gunstig, omdat u deze premiekorting kwijtraakte als u overstapte van verzekeraar. Ook als u een autoverzekering in het buitenland heeft gehad waarmee u schadevrije jaren heeft opgebouwd, kunt u deze meenemen naar een nieuwe autoverzekering in Nederland.

Hoe werkt het overnemen van schadevrije jaren?

Het overnemen van schadevrije jaren werkt in elke situatie anders. Wanneer uw partner is overleden kunt u contact opnemen met uw autoverzekeraar om de polis op uw naam te zetten en de schadevrije jaren over te nemen. Bij een echtscheiding  moet u de verzekeraar een afstandsverklaring kunnen tonen waarin een van de partners afstand doet van (een deel van) de schadevrije jaren. Na een leaseperiode moet u de verzekeraar een leaseverklaring kunnen tonen en wanneer u een tijdlang in het buitenland heeft autogereden kan uw autoverzekeraar in het buitenland een verklaring voor u opstellen. Deze kunt u tonen aan uw verzekeraar in Nederland.

Heeft u nog vragen over het overnemen van schadevrije jaren? Of over het afsluiten van een autoverzekering? Neem dan vooral contact met ons op! We zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereikbaar op 088 – 6883700. U kunt ons ook altijd een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken de premie voor een autoverzekering

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op