Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Kan je schadevrije jaren opbouwen via ouders?

Als er een autoverzekering op jouw naam staat bouw je automatisch schadevrije jaren op. Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade claimt bij je verzekeraar. Het hebben van schadevrije jaren is dan ook van invloed op de premie van je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer premiekorting je krijgt. Maar hoe zit dat eigenlijk wanneer je wel regelmatig in een auto rijdt, maar de autoverzekering niet op jouw naam staat? Dit is vaak het geval bij kinderen. Zij rijden regelmatig in de auto van hun ouders, maar de autoverzekering staat niet op hun eigen naam. In deze situatie bouw je zelf helaas geen schadevrije jaren op. Hierdoor heb je dus geen recht op korting op het moment dat je zelf een autoverzekering gaat afsluiten. In dit artikel op Alpina.nl vertellen we je graag meer.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

schadevrije jaren via ouders

Autoverzekering op naam ouders

Het afsluiten van een autoverzekering op naam van ouders lijkt financieel aantrekkelijk. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar betalen namelijk een stuk meer premie voor hun autoverzekering dan oudere bestuurders. Dit komt doordat ze jonge bestuurders van die leeftijd als een verhoogd risico zien. Uit analyse blijkt namelijk dat jonge bestuurders rond die leeftijd vaker schade rijden dan meer ervaren bestuurders. Daarom rekenen verzekeraars dus een hogere premie voor een autoverzekering. Een andere reden is dat jongeren geen of minder schadevrije jaren hebben. Hierdoor krijgen ze dus ook minder premiekorting. Toch is het niet verstandig om een autoverzekering op naam van je ouders af te sluiten. Hier zitten namelijk een aantal nadelen aan.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Schadevrije jaren opbouwen via ouders is niet mogelijk

Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op. Vandaag de dag is het nog niet mogelijk om schadevrije jaren over te dragen op kinderen, ook niet wanneer ze als regelmatige bestuurder op de polis vermeld staan. Vanuit meerdere kanten bestaat wel de wens om schadevrije jaren overdraagbaar te maken op kinderen, om jonge bestuurders op weg te helpen. Anno 2021 is dit echter nog niet mogelijk.

Autoverzekering afsluiten zonder schadevrije jaren

Nog geen schadevrije jaren? Dan betekent dat niet dat je geen korting krijgt op je autoverzekering. Het verschilt per verzekeraar op welke trede van de bonus malus ladder je start. Als je nog geen schadevrije jaren hebt, kijkt een verzekeraar vaak naar je leeftijd om je in te delen op de ladder. Bij veel verzekeraars start je zonder schadevrije jaren op trede 6 of 7, afhankelijk van je leeftijd. Dit kan echter per verzekeraar verschillen. Ook de hoogte van de premiekorting kan per verzekeraar verschillen. Je vindt de bonus malus ladder van jouw verzekeraar in de polisvoorwaarden van de autoverzekering.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op