800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Bereken premie

Autoverzekering op naam ouders een goed idee?

Stel je voor: je hebt net een rijbewijs gehaald, je koopt een auto en wil vervolgens een autoverzekering afsluiten.
Wanneer je de verzekering afsluit, zie je dat de kosten aardig hoog liggen per maand. Sommige mensen kiezen er daarom voor om de autoverzekering op naam van ouders te zetten. Het kan namelijk zijn dat de verzekering dan goedkoper wordt. Wordt de verzekering daadwerkelijk goedkoper en is het verstandig om dit te doen?

Waarom is verzekeren op naam ouders aantrekkelijk?

Het verzekeren op naam van je ouders is hoofdzakelijk financieel aantrekkelijker. Verzekeraars zien jong volwassen van 18 tot 25 jaar als een verhoogd risico. Volgens de verzekeraars rijden jongeren rond die leeftijd vaker schade dan ervaren bestuurders. Hierdoor betalen ze ook een hogere premie. Een andere reden is dat jongeren geen, of minder, schadevrije jaren hebben. Door schadevrije jaren op te bouwen, krijg je korting  op je autoverzekering. Beide argumenten zouden een reden kunnen zijn om een autoverzekering op naam van ouders te zetten, maar wat zijn de gevolgen hiervan?

autoverzekering op naam ouders

Zijn er gevolgen als ik op mijn ouders hun naam verzeker?

Het kan verschillende gevolgen hebben wanneer iemand de autoverzekering op naam van de ouders zet. De verzekeringsmaatschappij vraagt bij een verzekeringsaanvraag om de kentekenhouder en de regelmatige bestuurder(s) van de auto. Deze moeten met elkaar overeen komen. Wanneer jij dus de auto eigenlijk altijd bestuurt, maar de ouders opgegeven worden als regelmatige bestuurder, komt dit niet overeen. Een regelmatige bestuurder is de persoon die de auto het meest gebruikt. Wanneer je dus de auto van je ouders leent, word je niet direct gezien als regelmatige bestuurder. Wanneer je de auto eigenlijk altijd gebruikt en je ouders hier (vrijwel) niet in rijden, ben jij wel regelmatige bestuurder. Als de verzekering dan niet op jouw naam staat, maar op de naam van jouw ouders, is er sprake van verzekeringsfraude. Het is verplicht om de verzekering op naam te zetten van degene die de auto regelmatig gebruikt. 

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is een CIS-registratie?

Wanneer de verzekeringsmaatschappij erachter komt dat de autoverzekering op naam van de ouders staat in plaats van degene die in de auto rijdt, dan kan de verzekeringsmaatschappij de verzekering stopzetten. De auto is dan niet meer verzekerd. Daarnaast kan de verzekeringsmaatschappij een boete uitschrijven, wanneer geconstateerd wordt dat de regelmatige bestuurder en de verzekeringnemer niet dezelfde persoon is. Daarnaast kan je door de verzekeringsmaatschappij geregistreerd worden bij Stichting CIS. Stichting CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Verzekeringsmaatschappijen kunnen CIS raadplegen om informatie over hun klanten in te winnen, te bewaren en uit te wisselen.
Wanneer er door jou een verzekering aan wordt gevraagd of je dient een schadeclaim in, dan kan er door de verzekeraar een controle worden gedaan bij het CIS. Wat de verzekeraar doet met deze informatie verschilt per geval en maatschappij. Meestal is het zo dat je met een CIS registratie niet door een reguliere maatschappij geaccepteerd wordt.

Schadevrije jaren opbouwen kan dat?

Daarnaast kan het ook nadelen hebben voor jouw eigen schadevrije jaren. Wanneer de autoverzekering op naam van jouw ouders staat, bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Hierdoor heb je geen recht op korting op je autoverzekering.

Kan je een autoverzekering afsluiten voor een kind?

Is het handig om een autoverzekering op naam van je ouders te zetten? Het kan geld schelen, maar het kan ook een hoop geld kosten wanneer de verzekeringsmaatschappij door heeft dat er sprake is van verzekeringsfraude. Ook bouw je geen eigen schadevrije jaren op. Het is dus verstandig om de autoverzekering op je eigen naam te zetten. Zo bouw je zelf schadevrije jaren op en loop je geen risico op een CIS-registratie. 

Heeft u een vraag? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u per product de meest gestelde vragen.
Komt u er niet uit? Wij helpen u graag! U kunt op werkdagen van 8:00 tot 18:00 uur contact met ons opnemen via 088 – 6883700.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op